10 motive pentru care e bine sa mergi la un nutritionist

Daca te regasesti printre persoanele care tocmai s-au hotarat sa tina o dieta si nu esti la prima tentativa de acest fel, poate ar merita sa citesti acest articol care te poate lamuri daca merita sa apelezi la ajutorul unui medic nutritionist

 

 1. Veti stabili impreuna care este greutatea optima pentru dvs.

Cu totii stim ca exista diverse formule matematice prin care ne putem calcula greutatea ideala. Sunt convinsa ca vi s-a intamplat, cel putin o data, sa va comparati cu o alta persoana cu  greutate si inaltime similara si sa nu va puteti explica de ce pare mai slaba sau mai grasa decat dvs. Explicatia consta in faptul ca nu conteaza doar greutatea totala ci si modul de compartimentare al greutatii.

Cu ajutorul unui cantar cu bioimpedanta, medicul iti va putea spune care este compozitia corpului tau in ceea ce priveste numarul kilogramelor de grasime respectiv procentul de grasime din corp. Plecand de la aceasta constatare veti putea stabili impreuna cat este nevoie, din punct de vedere medical, sa slabiti.

 

 1. Te va ghida in identificarea cauzelor proprii care au dus la acumularea de kilograme

Este esential sa stiti ce v-a scapat, unde ati gresit in trecut pentru a putea face lucrurile intr-un mod diferit de data aceasta in vederea obtinerii unor rezultate durabile.

 

 1. Se va orienta catre un regim in functie de experientele tale din trecut

Este foarte important ca medicul tau sa cunoasca istoricul tau in ceea ce priveste numarul si tipul dietelor tinute, rezultatul obtinut in urma lor, precum si ce ti-a placut/nu ti-a placut la fiecare dintre ele pentru a se putea orienta asupra structurii regimului pe care il va stabili.

 

 1. Conceperea unui regim personalizat in functie de caracterul social al meselor si de preferintele alimentare

Pentru a putea realiza un regim personalizat va fi nevoie sa-i furnizati detalii despre intervalele orare si locatiile in care serviti mesele, caracterul social al meselor si despre tentatiile cu care va confruntati. Bineinteles, va fi necesar sa stie care va sunt alimentele preferate din diverse grupe alimentare, si desigur, daca exista alergii/intolerante alimentare.

 

 1. Efectuare investigatii medicale

Rata metabolica de repaus  reprezinta o investigatie in urma careia aflati de cate calorii are nevoie organismul dvs in stare de repaus. Aceasta informatie este deosebit de importanta din perspectiva a cel putin 3 aspecte, si anume:

 • pe baza ei medicul va sti cate calorii ar trebui sa contina regimul dvs de slabit
 • medicul va va putea orienta asupra numarului de kilograme pe care il puteti slabi intr-o anumita perioada
 • veti afla daca kilogramele acumulate sunt datorate unui metabolism lent

 

 1. Efectuarea analizelor de sange inainte de inceperea unui regim de slabit; adaptarea regimului in functie de istoricul medical

Inainte de inceperea unui regim alimentar este nevoie de realizarea unor analize de sange pentru ca medicul tau sa-si poata adapta regimul in functie de nevoile tale medicale. Din acelasi considerent va trebui sa cunoasca si daca suferi de anumite boli sau daca iei anumite medicamente.

 

 1. Veti particulariza aspectele legate de activitate fizica

Activitatea fizica constituie un element important in cadrul unui stil de viata sanatos. Dar, tipul efortului fizic, gradul de intensitate, precum si frecventa va trebui adaptata fiecarei persoane in parte in functie de preferintele, conditia fizica sau afectiunile medicale asociate.

 

 1. Interpreteaza stilul alimentar de dinainte de inceperea unui regim de slabit

Completarea unui jurnal alimentar constituie o etapa importanta inainte de inceperea unei diete. In urma analizei jurnalului va puteti da seama cate calorii consumati raportat la arderile dvs,  cum sunt ele impartite pe parcursul zilei, precum si daca regimul alimentar contine prea multe grasimi sau prea multe zaharuri sau daca este suficient de bogat in vitamine sau minerale.

 

 1. Este alaturi de tine pe tot parcursul drumului pana la atingerea obiectivului propus

Monitorizarea, precum si ajustarea periodica a regimului de slabit constituie unul dintre cele mai importante aspecte in vederea obtinerii reusitei.

In timpul acestei perioade medicul te va incuraja, te va atentiona, iti va explica de nu ai slabit si te va indruma in gestionarea anumitor perioade speciale din viata ta (concedii, sarbatori, mese festive etc.)

 

 1. Te ajuta sa-ti gasesti un nou stil alimentar

Din momentul in care v-ati atins greutatea dorita, va fi necesara o noua evaluare in vederea stabilirii unui regim alimentar sanatos, echilibrat si care sa te poata mentine la acea greutate. Acest regim va fi in mod clar diferit atat de regimul de slabit cat si de regimul alimentar pe care il aveati pana in momentul in care v-ati decis ca este nevoie sa faceti o schimbare.

Lasati un comentariu