Cum abordeaza medicii din SUA obezitatea?

Anul acesta am avut ocazia sa lucrez timp de 3 saptamani in New York in „Weill Cornell Medicine- Comprehensive Weight Control Center” (https://weillcornell.org/comprehensive-weight-control-center). Acesta este un centru de excelenta  in evaluarea si tratamentul obezitatii, afiliat  New York-Presbyterian Hospital, spital ce ocupa locul 5 in topul celor mai bune spitale de diabet si endocrinologie din SUA (https://health.usnews.com/best-hospitals/rankings/diabetes-and-endocrinology ). Echipa cu care am lucrat este condusa de dl Profesor Dr. Louis Aronne, o autoritate in domeniul obezitatii, cu numeroase studii de cercetare in tratamentul acestei boli (https://weillcornell.org/ljaronne ).

Ce am aflat in NY?

  1. Obezitatea este o boala si are nevoie de tratament permanent la fel ca hipertensiunea sau diabetul zaharat.
  2. Obiceiurile alimentare necorespunzatoare afecteaza caile de transmitere de la nivelul creierului iar acesta, in final, nu mai poate spune cat de mari sunt depozitele de grasime. Astfel, obezitatea se asociază cu defecte neuronale ( asa numitul „brain injury”) in acea zona a creierului care este cruciala pentru controlul greutatii (fig 1).   Fig 1 -Afectarea cailor de transmitere implicate in obezitate
  3. Inainte de a da tratament, este nevoie sa verificam daca pacientul ia medicamente care pot favoriza cresterea in greutatea si daca sufera de tulburari de somn, precum apnee in somn. Mulți pacienți iau medicamente pentru boli precum hipertensiune arteriala sau diabet dar nici ei, nici medicul care le-a prescris nu realizeaza ca acestea pot favoriza creșterea în greutate.
  4. Tratamentul obezitatii include regim alimentar hipocaloric, activitate fizica zilnica, odihna si, nu in ultimul rand, tratament medicamentos.
  5. In ceea ce priveste regimul alimentar, am invatat ca este importanta nu numai cantitatea de alimente ci si ordinea in care le mancam (fig 2). Exista studii care demonstreaza ca atunci cand mancam intai legume in combinatie cu surse de proteine senzatia de satietate este mai mare si ne saturam mai repede.Fig 2. Importanta ordinii in care se mananca alimentele-glicemia postprandiala este mai mare atunci cand carbohidratii sunt mancati la inceputul mesei (curba albastra).
  6. Specialistii americani folosesc foarte mult tratament medicamentos in controlul greutatii. Exista 2 categorii de medicamente:
   1. medicamente pe care le recomanda off- label- adica sunt acele medicamente care au fost aprobate pentru alte boli dar care au ca efect secundar scaderea in greutate
   2. medicamente care au fost aprobate in tratamentul obezitatii
  • Mentionez ca o parte dintre ele sunt disponibile si in Romania si apelez la ajutorul lor atunci cand este nevoie.
 • 7. Oamenilor care slabesc le este foarte greu sa isi  mentina greutatea la care au ajuns, deoarece apetitul a fost afectat in urma dereglarii secretiilor de hormoni implicati in controlul greutatii.
  1. Ideea principala cu care am plecat de la specialistii americani este ca exista solutii pentru fiecare pacient care sufera de obezitate.

   

  Care este metoda pe care o folosim noi in clinica Smart Nutrition? Ce facem noi diferit de specialistii americani?

  In primul rand, noi vedem pacientul de la un cap la altul. Cum adica?

  • noi, ca si medici diagnosticam obezitatea;
  • tot noi verificam daca pacientul are in tratamentul lui medicamente care ii favorizeaza cresterea in greutate sau daca sufera de tulburari de somn;
  • noi recomandam tratamentul medicamentos, acolo unde este nevoie;
  • tot noi recomandam si urmarim regimul alimentar.

   

  In cazul specialistilor americani exista o diferenta majora fata de noi- medicul nu urmareste regimul alimentar al pacientului, dieta fiind urmarita de dietetician.

  In al doilea rand, masuram necesarul caloric in repaus (asa numita rata metabolica de repaus) care ne ajuta sa stabilim numarul exact de calorii necesar scaderii in greutate. Astfel, regimul alimentar recomandat de noi are la baza investigatii metabolice.

  In al treilea rand, pacientii nostri sunt urmariti saptamanal, pentru a stabili impreuna meniurile si a raspunde eventualelor intrebari care pot sa apara, pentru a fi aproape de ei.

  In concluzie, metoda pe care o folosim in clinica Smart Nutrition include tot ceea ce am invatat de la specialistii americani.

Lasati un comentariu