Cum putem trata medicamentos obezitatea in Romania

Ce este obezitatea?

Obezitatea este o boala si, Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), reprezintă acumularea excesivă sau anormală de grăsime, ceea ce reprezintă un risc pentru sănătatea individului. Ea implica doua procese asociate dar distincte  (1):

1-      Balanta energetica pozitiva: adica aport caloric mai mare decat necesarul caloric

2-      Resetarea „set pointului” de greutate a organismului la o valoare mai mare- adica organismul are setata o valoare de greutatii  mai mare decat normalul.

Exista un indicator (indice de masa corporala- IMC) cu ajutorul caruia adultii sunt impartiti in subponderali, normoponderali, supraponderali sau obezi. Acesta se calculeaza in functie de greutate si inaltime si nu tine cont de masa grasa sau de masa musculara.

 

Cum stam la nivelul tarii noastre in ceea ce priveste numarul de persoane cu probleme de greutate?

In Romania, acum 4 ani, conform primului studiu din Romania privind nivelul obezității in tara noastra (studiul ORO), 21.3 % dintre romani sufereau de obezitate si 31.1 % erau supraponderali (2). In concluzie, jumatate dintre romanii cu varsta de peste 18 ani, au probleme de greutate.

 

Care sunt optiunile de tratament medicamentos a obezitatii?

Nu de putine ori pacientii m-au intrebat daca nu exista vreun medicament care sa ii slabeasca. Raspunsul meu este da, exista, insa ele funcționează impreuna cu regimul alimentar. Deci, primul pas in tratamentul obezitatii il reprezinta schimbarea obiceiurilor alimentare si regimul hipocaloric, alaturi de activitatea fizica zilnica.

Tratamentul medicamentos este rezervat acelor pacienti care sufera de obezitate (au indice de masa corporala mai mare de 30 kg/m2) sau sunt supraponderali dar asociaza dibet zaharat, hipertensiune, dislipidemie.

Exista medicamente care sunt folosite off-label– adica au fost aprobate in tratamentul altor boli insa au ca efect secundar scaderea in greutate. In aceasta categorie, in tara noastra, exista metforminul, dapaglifozin, exenatida, naltrexona, bupropionul, topiramat. Bolile in care sunt folosite sunt  diabetul zaharat (metformin, dapaglifozin, exenatida), dependenta de alcool (naltexona), dependenta de nicotina (bupropion), epilepsie/migrene (topiramat).

Insa exista si medicamente care sunt aprobate pentru tratamentul obezitatii. Din pacate, desi in SUA sunt aprobate mai multe (orlistat, naltrexona/bupropion, phenteramina/topiramat, liraglutide 3mg, phenteramina), in Romania nu sunt aprobate decat 2 dintre acestea – orlistat si naltrexona/bupropion.

Orlistatul- cum actioneaza?

Mecanismul de actiunii al orlistatului este de a nu mai lasa grasimile din alimentatie sa se absoarba, astfel incat scaderea in greutate se obtine prin reducerea folosirii lipidelor ca sursa de energie.

Naltexona/bupropion- cum actioneaza?

Combinatia naltexona/bupropion actioneaza asupra acelor zone din creieri care controleaza atat aportul de mancare cat si placerea asociata consumului de alimente. Astfel, scade pofta de mancare, scade cantitatea de alimente consumata de pacienti, si in acelasi timp creste consumul de energie, ajutand pacientii sa mentina un regim alimentar controlat din punct de vedere caloric si sa isi reduca greutatea corporala.

In concluzie, pacientii nu trebuie sa se descurajeze. Pentru fiecare pacient care sufera de obezitate exista o optiune de tratament pe care o descoperim impreuna, in urma unei consultatii detaliate, in clinica noastra.

 

Bibliografie:

  1. Michael W Schwartz Randy J Seeley Lori M Zeltser Adam Drewnowski Eric Ravussin Leanne M Redman Rudolph L Leibel. Obesity Pathogenesis: An Endocrine Society Scientific Statement. Endocrine Reviews. august 1, 2017, pp. 267-296.
  2. Roman G, Bala C, Creteanu G, Graur M, Morosanu M, Amorin P, Pircalaboiu L, Radulian. Obesity and health-related lifestyle factors in the general population. Acta Endocrinologica. 1, 2015, Vol. XI, p. 67.

Lasati un comentariu