Evaluarea aportului de nutrienti la persoanele obeze inainte si dupa o interventie nutritionala

 

Introducere

In ultimele decenii, obezitatea a devenit o problema de sanatate publica. Este mare nevoie sa cunoastem obiceiurile alimentare si sa incercam sa le modificam, pentru a avea un stil de viata sanatos timp indelungat.

In Romania, studiul ORO din 2014 (un studiu de prevalenta) despre obezitate si factori care influenteaza sanatatea si stilul de viata, a aratat ca, la nivelul tarii noastre, prevalenta obezitatii este de 21.3 %. De asemenea, acelasi studiu a evidentiat faptul  ca cele mai des intalnite obiceiuri nesanatoase au fost mesele neregulate si mancatul in fata televizorului, atat in randul persoanelor cu greutate normala cat si in randul persoanelor obeze.

Metoda

In studiul nostru am evaluat aportul energetic (kilocalorii), dar si de vitamine si minerale in randul a 126 de pacienti cu probleme de greutate, inainte si dupa o interventie nutritionala. Aceste informatii au fost obtinute cu ajutorul jurnalelor alimentare pe care toti subiectii le-au completat inainte si dupa ce au incheiat regim alimentar hipocaloric.  Toti pacientii au beneficiat de masuratori antropometrice ( inaltime, greutate totala, masa grasa, procent de grasime, indice de masa corporala, circumferinta abdominala),  de examen paraclinic (tensiune arteriala, rata metabolica de repaus) si analize de laborator (glicemie, profil lipidic, tiroidian, calcemie, magneziemie, sideremie).

Concluzii

Regimul alimentar hipocaloric a condus la imbunatatirea tuturor parametrilor antropometrici si paraclinici. In ceea ce priveste analiza efectului asupra aportului de vitamine si minerale, s-a constatat ca exista un consum neadecvat de micronutrienti. Cercetarea noastra sustine nevoia de recomandari nutritionale echilibrate, necesare pentru a implementa un stil de viata sanatos, pe termen lung.

Posterul descris a fost prezentat la European Congress of Obesity, 2017. http://eco2017.easo.org/

Lasati un comentariu