Ratatouille “de dieta”

Astazi vreau sa va impartasesc una dintre retetele mele preferate deoarece se poate gati in orice sezon, putand fi adaptata cu usurinta in functie de disponibilitatea legumelor din supermarket sau din piata.

Ingrediente:

Ingrediente

  • O ceapa mica
  • 2-3 catei usturoi
  • Sare
  • Piper
  • 2 foi de dafin
  • Cimbru sau busuioc
  • 200 g ciuperci pleurotus
  • 3 cartofi mici (aprox. 300 g)
  • 1 ardei iute proaspat
  • 1 vanata mica (aprox. 300 g)
  • 1 dovlecel (aprox. 300 g)
  • 2 ardei rosii (200 g)
  • 200 ml suc de rosii, fara adaos de zahar

Metoda de preparare:

  1. Dovlecelul si vanata se taie in cubulete, apoi se presara cu sare, piper si 5 ml ulei de masline. Ciupercile pleurotus se taie in felii subtiri si se lasa deoparte pe o farfurie.
  2. Se incinge cuptorul la 200 grd.
  3. Se pun cei 3 cartofi intr-o oala cu apa la fiert.
  4. Se tapeteaza o tava de cuptor cu hartie de copt si se aseaza cei 2 ardei rosii intregi, ardeiul iute si cubuletele de vanata si dovlecel si se lasa la copt (la 200 grd). Dupa aproximativ 10-15 min se vor intoarce ardeii pe cealalta parte si se amesteca usor, cu o lingura de lemn, cubuletele de vanata si dovlecel pentru a se deshidrata uniform. Vor mai avea nevoie de inca 10 minute pana vor fi gata!
  5. Intre timp se prepara baza pentru ratatouille. Intr-o oala nonaderenta se pun 10 ml de ulei de masline, condimentele (foile de dafin, cimbrul/busuiocul) si se lasa pe foc mic pana se incalzeste uleiul. Apoi se adauga ceapa si usturoiul tocate marunt, sarea si piperul si se lasa pe foc pana cand ceapa devine sticloasa, amestecand continuu.
  6. In momentul in care ceapa a devenit sticloasa se vor adauga ciupercile feliate. Se lasa pe foc inca 1-2 minute pana se deshidrateaza usor.

  1. Dupa care se adauga cubuletele de vanata si dovlecel si sucul de rosii si se lasa sa fiarba la foc mic.
  2. Ardeii se decojesc si se toaca in bucati mari, ardeiul iute se va toca marunt, cartofii fierti se taie si ei cubulete. Dupa care, atat ardeii cat si cubuletele de cartofi se vor adauga in oala.
  3. Se lasa inca 10-15 min la fiert, la foc potrivit, fiind necesar sa se adauge pe parcursul fierberii aprox. 200 ml apa pentru a obtine consistenta potrivita.
  4. La final se asezoneaza cu patrunjel verde, proaspat tocat.

Vor rezulta 4 portii de ratatouille a 350 g, fiecare portie avand doar 175 kcal (CH: 22.8 g, P: 6 g, L: 4.9 g).

Se poate folosi cu succes intr-un regim de slabit, reprezentand:

  • o varianta de cina, servit simplu sau,
  • o varianta de pranz, servit alaturi de 100 g piept curcan pregatit pe gratar sau la cuptor.

Chiar daca o portie de ratatouille este slab calorica, nu inseamna ca este si lipsita de valoare nutritiva, ea continand intreaga cantitate de vitamina A recomandata intr-o zi pentru un adult. Va reamintesc ca vitamina A este un puternic antioxidant implicat in sistemul imunitar si cu efecte benefice in diverse afectiuni ale pielii si aparatului vizual.

Lasati un comentariu