Primăvara este anotimpul în care pacienții pot beneficia de explozia naturii pentru a-și echilibra aportul nutrițional. Dacă recomandarea de a consuma alimente de sezon ne aduce mulți cartofi și multe murături în farfurie iarna, primele verdețuri de primăvară sunt o infuzie binevenită de vitamine și prospețime. Spanacul, urzicile, leurda și loboda aduc multe vitamine din grupul A și K, și fier. Vitamina A este importantă pentru vederea pe timpul nopții, dar și în creșterea și dezvoltarea celulară, reglarea funcțiilor sistemului imun și în reproducere. Sub denumirea de vitamina K sunt reunite mai multe substanțe cu proprietăți asemănătoare, implicate în procesul de coagulare. Fierul este un micronutrient vital pentru organismul uman, făcând parte din compoziția hemului din hemoglobină și mioglobină, cu rol în transportul oxigenului la țesuturi. Folatul (Vitamina B9) este implicată în sinteza ADN, metabolismul aminoacizilor, diviziunea celulară şi în maturarea celulelor roșii sanguine.
Ele sunt recomandate călduros tuturor, consumate crude sau gătite în mâncăruri sau ciorbe. Pot fi consumate și într-un regim alimentar terapeutic cu rolul de a corecta deficitul de fier din organism sau în sarcină pentru a preveni deficitul de folat, care este implicat în defectul de tub neural și retard de creștere intrauterină la făt.
Verdețurile de primăvară intră în aceeași categorie din punct de vedere al conținutului nutrițional și nu au nevoie de asocierea cu anumite alimente pentru a asigura vitaminele menționate.
Dr Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice, doctor în medicină
Articolul a fost publicat în revista Click! Sănătate