Alimentatia traditionala de post pare sa porneasca in realitate mai putin de la conceptele religioase si mai mult de la obiectivul de a ne satura. Atat preparatele legate de post in mintea romanilor – halva, fasole, cartofi, zacusca, paine, dulceata cat si optiunile vegetale de margarine, patiserii si pate-uri sunt bogate in carbohidrati si grasimi si sarace in vitamine si minerale. Ele ar trebui servite alaturi de multe legume.
In consultatiile noastre de nutritie insa nu pornim de la aceste preparate ca baza a planurilor alimentare de post. In schimb pornim de la o alimentatie sanatoasa si variata si avem grija sa inlocuim sursele animale de proteine cu sursele vegetale.
Dr Mihaela Posea este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice si doctor in medicina cu o experienta bogata in nutritie si analizeaza doua abordari ale meselor de post pentru o zi, ca exemple pentru “ASA NU” si “Asa DA”.
Dieta de post “ASA NU”, 4.100 kcalorii
Mic dejun:
Paine cu margarina si dulceata , halva si ceai
– 60g halva
– 40g margarina
– 40g dulceata
– 100g paine alba
– 250g ceai
Pranz:
fasole batuta cu muraturi
– 300g fasole batuta
– 100g paine alba
– 100g castraveti murati
Gustare:
80g covrig cu seminte, 60g Rahat
Cina:
cartofi prajiti si orez cu legume
– 300g cartofi prajiti
– 250g orez cu legume (produs congelat)
Meniul contine aproximativ 4.100 kcalorii, 8% proteine, 56% glucide, 36% grasimi. Meniul prezinta carente de vitamina D, vitamina A, vitamina E, vitamina C, vitamina B12.
Dieta de post “ASA DA”, 1.400 kcalorii
Mic dejun:
avocado cu legume si lipie
– 70g avocado
– 100g ardei rosu
– 100g rosii
– 100g castravete
– 150g ciuperci
– 50g lipie
Gustare:
100g zmeura
Pranz:
salata cu naut si legume
– 150g castravete
– 100g rosii
– 40g patrunjel
– 100g naut din conserva
– 30g suc de lamaie
– 40g lipie libaneza
– 30g seminte floarea soarelui
– 30g tofu in saramura
– 20g seminte de dovleac
– 60g fasole alba boabe din conserva fara zahar
Cina:
orez cu legume, salata de varza
– 30g mazare
– 50g morcov
– 100g orez alb
– 50g pastarnac
– 20g parunjel
– Salata: 200g varza, 5g ulei de masline, 2g piper
Meniul contine aproximativ 1.400 kcalorii, 16% proteine, 51% glucide, 33% grasimi Meniul prezinta carente de vitamina D care nu poate sa fie asigurata integral prin alimentatie, meniul prezinta carente de vitamina B12.
Te invitam sa descoperi si alte articole interesante, pe Blogul Clinicii Smart nutrition!
De asemenea, te invitam sa faci parte din comunitatea Facebook Clinica Smart nutrition si Instagram Clinica Smart Nutrition si de asemenea,
sa ne urmaresti interviurile si prezentarile video pe canalul nostru de Youtube Clinica Smart Nutrition.
*articol publicat pe csid.ro