Cele două tipuri de diabet sunt 1 și 2. Între ele există asemănări, dar și diferențe semnificative. Atât diabetul de tip 1, cât și diabetul de tip 2 se caracterizează prin niveluri mari ale glicemiei, însă cauzele și complicațiile celor două afecțiuni sunt diferite. Diabetul este o boală metabolică, în ambele cazuri: metabolismul glucidic nu funcționează așa cum ar trebui sau deloc. Dar diabeutl de tip 1 este o boală autoimună și apare brusc, în timp ce diabetul de tip 2 este insidios și nu are nimic de-a face cu sistemul imunitar.
Tratamentul diferă
Orice persoană cu diabet zaharat de tip 1 este dependentă de insulină. Acest gormon poate fi furnizat prin injectare sau prin purtarea unei pompe de insulină. Este important să echilibrezi dozele de insulină cu aportul alimentar adecvat și activitatea fizică pentru a controla diabetul.
În cazul diabetului de tip 2, prima linie de tratament include o combinație de medicamente (orale sau injectabile) și regim alimentar strict, recomandat de medic. Este încurajată o dietă bogată în fibre, cu carbohidrați cu indice glicemic scăzut, pentru a îmbunătăți controlul diabetului, pe termen lung, prin reducerea HbA1c și riscul de complicații. De asemenea, activitatea fizica regulată reduce nivelurile glicemiei din sânge.
Spre deosebire de diabetul de tip 1, diabetul de tip 2 poate fi prevenit? Cum anume?
Diabetul zaharat de tip 2 poate fi prevenit. Deoarece mecanismul de apariție al lui presupune, în majoritatea cazurilor, apariția rezistenței la insulină în contextul unei greutăți peste nivelul normal, dacă ne păstrăm greutatea în limitele recomandate, putem preveni și diabetul zaharat de tip 2. Acest lucru îl putem face printr-un stil de viață sănătos, în care alimentele bogate în calorii (precum cele din patiserii, cofetării, sau cele prăjite) sunt consumate rar, la care adaugăm cele 150 de minute de activitate fizică pe săptămână (în cazul adulților) și un somn odihnitor.
Complicațiile diabetului sunt aceleași pentru ambele tipuri de diabet, diferă însă cât de repede apar. De exemplu, la același număr de ani de afectare diabetică, retinopatia diabetică (afectarea ochilor) ne așteptăm să apara mai repede la un pacient cu diabet zaharat de tip 1 comparativ cu cel de tip 2. Însă aceste complicații pot fi mult întârziate dacă se menține un nivel optim al glicemiilor, atât în cazul diabetului zaharat de tip 1, cât și în cazul diabetului zaharat de tip 2. Acest echilibru al glicemiilor poate fi obținut în cazul persoanelor cu diabet zaharat tip 1 printr-o ajustare a dozelor de insulină în funcție de cantitatea de glucide de la fiecare masă. Și în diabetul de tip 2 este foarte important regimul alimentar, deoarece el poate duce la scădere în greutate obținând astfel un control mai bun al valorilor glicemice.
Acest articol a fost publicat în revista ABC Diabet.