Ce este glanda tiroida?
Tiroida este o glanda endocrina (adica produce hormoni), situata la baza gatului, are forma de fluture si este alcatuita din 2 lobi (fiecare lob avand o lungime nu mai mare de 5 cm). Importanta ei este insa una foarte mare deoarece produce hormoni care controleaza eficienta cu care celulele transforma substantele nutritive in energie. Cu alte cuvinte, tiroida este implicata in reglarea metabolismului, influentand rata metabolica de repaus prin reglarea termogenezei (procesul de producere a caldurii in organism) si a respiratiei celulare.
Cum influenteaza glanda tiroida greutatea corporala?
Hormonii secretati (doi la numar) de glanda tiroida au efecte asupra multor tesuturi si organe- inima, ficat, creier, muschii scheletici, pancreas si tesut adipos. Cei doi hormoni se numesc tiroxina (sau T4, deoarece contine 4 atomi de iod) sau triiodotironina (sau T3, deoarece contine 3 atomi de iod). Ei controleaza balanta energetica, apetitul, functia si cantitatea de tesut adipos, oxidarea acizilor grasi liberi dar si metabolismul glucozei si al grasimilor, influentand astfel greutatea corporala.
Semne si simptome ale hipotiroidismului
O scadere a cantitatii de hormoni tiroidieni (hipotiroidism) poate duce la incetinirea ratei metabolice si cresterea indicelui de masa corporala. Insa o crestere marcata a greutatii este rar asociata cu hipotiroidismul (de obicei apar 2 pana la 5 kg in plus, si acelea fiind cauzate de retinerea de apa si de sare).
Daca singurul simptom care apare este cresterea in greutatea, acesta este putin probabil sa se datoreze exclusiv tiroidei.
Alte semne care apar cand glanda tiroida nu produce suficienti hormoni sunt oboseala, depresia, constipatie, pielea uscata, bradicardia (bataile inimii sunt incetinite), dureri musculare difuze, caderea parului, ciclu menstrual neregulat- semne ce pot fi gresit atribuite altor boli.
Cauze
Aparitia obezitatii este rezultatul unui dezechilibru intre aportul energetic (cata energie ne luam prin mancare) si consumul energetic (energia necesara organismului, in principal, pentru metabolismul de repaus si miscare sau activitate fizica).
Hipotiroidismul apare cand organismul nu primeste suficient iod care sa fie folosit la fabricarea hormonilor tiroidieni iar acest lucru, in tarile dezvoltate, este evitat prin iodarea sarii de masa. In zonele unde aportul de iod este afectat, cea mai intalnita cauza de nivel scazut de hormoni tirodienie este cauza autoimuna- tiroidita Hashimoto, in care corpul fabrica anticorpi care ataca glanda tiroida.
Diagnostic
Cand, pe baza simptomelor, medicul se gandeste la hipotirodismul, diagnosticul presupune recoltarea de sange pentru a verifica nivelul de hormoni tiroidieni si o ecografie a zonei cervicale anterioare (pentru a vedea aspectul glandei tiroide si a tesuturilor inconjuratoare). In ceea ce priveste greutatea, prin simpla masurare a inaltimii si greutatii pacientului se poate calcula indicele de masa corporala.
Tratament
Levotiroxina, o forma de T4, este „standardul de aur” in tratamentul hipotiroidismului. In cazul aparitiei obezitatii, un nivel normal al hormonilor tiroidieni este necesar pentru a putea scadea in greutate.
Preventie
In Romania, pentru a preveni aparitia hipotiroidismului, exista politici de sanatate publica ce au in vedere interzicerea comercializarii de sare de masa neiodata. Exista insa spre comercializare si tipuri de sare neimbogatita cu iod, aceasta fiind recomandata a se consuma doar in anumite situatii si doar cu acordul medicului curant endocrinolog. In cazul tiroiditei Hashimoto, deocamdata nu se poate preveni aparitia ei. Stilul de viata sanatos (alimentatie echilibrata, activitate fizica regulata, somn odihnitor) poate asigura o greutate normala.
Concluzii
Desi numerosi pacienti care traiesc cu obezitate dau vina pe glanda tiroida pentru aparitia ei, acest lucru este valabil doar intr-o foarte mica parte dintre ei.
Pentru ca obezitatea este asociata cu peste 200 de complicatii, preventia si tratamentul ei sunt esentiale pentru o populatie sanatoasa.
Bibliogrrafie:
https://www.thyroid.org/thyroid-and-weight/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6822815/
Te invitam sa descoperi si alte articole interesante, pe Blogul Clinicii Smart nutrition!
De asemenea, te invitam sa faci parte din comunitatea Facebook Clinica Smart nutrition si Instagram Clinica Smart Nutrition si de asemenea,
sa ne urmaresti interviurile si prezentarile video pe canalul nostru de Youtube Clinica Smart Nutrition.
*articol publicat pe https://m.sfatulmedicului.ro/
Un foarte bun articol despre glanda tiroida! Acest subiect este foarte important si, din cauza complicatiilor generale ale hipotiroidismului, este vital ca toata lumea sa inteleaga modul in care poate sa previna aparitia lui si sa stie cum sa recunoasca simptomele – si cum sa trateze boala. Foarte bine informat si bine explicat! Felicitari!