Medicul nutriţionist Ionela Dumitrescu Soare de la Clinica Smart Nutrition, ne-a dezvăluit 3 exemple de meniuri alcătuite pentru pacienţii ei pe care vi le prezintăm în acest articol.
“Perioada Postului înseamnă pentru mulţi dintre pacienţii noştrii care vor şi să slăbească, o perioadă de alimentaţie dezechilibrată, bogată în grăsimi saturate şi carbohidraţi, şi săracă în nutrienţi esenţiali pentru organism. De aceea petrecem în clinică timp pentru construirea unor meniuri de post, bazate pe preferinţele pacienţilor, care să le asigure energia necesară şi să nu le dăuneze sănătăţii.” ne-a declarat medicul Ionela Dumitrescu Soare.
MENIU DE POST PENTRU O FEMEIE, max 1300 kcal
Mic Dejun: Tartinaă cu avocado, salată de portocale cu migdale
Ingrediente: 50g pâine secară, 75 g avocado zdrobit cu furculița sau tăiat felii, care poate să fie condimentat, după gust cu piper, chilli, sau un pic de sare, 200g miez portocală, 20g migdale.
Ingrediente: 300g falafel, 100g salată Tabbouleh. Atenție la cantitatea de ulei! Recomand să alegeți o rețetă de falafel cu 100kcal/100g și o salată tabbouleh cu maxim 5 ml ulei, adică o linguriță, per porție.
Cina: Salată de vinete cu pâine de secară și salată de ardei copți
Ingrediente: 150g salată de vinete, 200g salată ardei copți, 50g pâine secară. Atenție la cantitatea de ulei! Noi am luat în calcul câte o linguriță, adică 5 ml, pentru porțiile de salată de vinete și cea de salată de ardei copți.
Informații nutriționale: Aprox 1.300 kcal, 460 kcal micul dejun, 470 kcal prânzul, 300 kcal cina. 14% proteine, 40% grăsimi, din care 6% saturate, 46% carbohidrați.
MENIU DE POST PENTRU O FEMEIE, 1500 kcal
Mic Dejun: Salată de fructe cu nuci și goji
Ingrediente: Căpșuni 75g, banane 75g, mango 75g, migdale 25g, nuci caju 25g, goji 25g
Prânz: Supă cremă de legume, Paste cu sos de roșii
Ingrediente pentru supă: morcovi 50g, țeline 50g, păstârnac 50g, cartofi 50g, ceapă 50g, ardei gras 50g, roșii 50g
Ingrediente pentru paste: 200g paste integrale gătite, 10 ml ulei de măsline, 25g suc de roșii făcut în casă, busuioc.
Cina: Salată de roșii cu tofu și crutoane din pâine de secară
Ingrediente: roșii 300g, tofu 150g, ulei de măsline 10 ml, pâine de secară 50g
Informații nutriționale: Aprox. 1.500 kcal, 520 kcal micul dejun, 530 kcl prânzul, 500 kcal cina. 15% proteine, 36% grăsimi, din care 4% grăsimi saturate, 49% carbohidrați.
MENIU PENTRU UN BĂRBAT, 2.000 kcal
Mic Dejun: Fulgi de ovăz cu lapte vegetal, merișoare și goji
Ingrediente: fulgi de ovăz 100g, lapte de migdale 200ml, goji 25g, merișoare 25g
Prânz: Hummus cu lipie și semințe de pin, salată Tabbouleh
Ingrediente: Hummus 200g, lipie 100g, muguri pin 25g, salată Tabbouleh 150g
Cina: Tofu la grătar cu salată de roșii și pâine de secară
Ingrediente: roșii 300g, tofu 150g, ulei de măsline 10 ml, pâine de secară 50g
Informații nutriționale: Aprox. 2.000 kcal, 500 kcal micul dejun, 1.000 kcal prânzul, 500 kcal. Micul dejun. 15% proteine, 39% grăsimi, din care 4% grăsimi saturate, 46% carbohidrați.
Acest articol a fost publicat pe csid.ro.