Vrei să îți crești copilul „ca la carte”, iar asta înseamnă inclusiv să te asiguri că are o nutriție corectă. Cu toate acestea, sunt anumite aspecte care ar putea suferi îmbunătățiri. Noi am rugat-o pe doamna doctor Mihaela Posea, medic specialist nutriție, diabet și boli metabolice la clinica Smart Nutrition, să ne dea câteva sfaturi utile pentru alimentația copilului. Și iată ce a avut de zis.
Nu îi formezi obiceiurile bune din copilărie
Tu ești responsabilă pentru alimentația copilului – tu decizi ce anume se cumpără și prepari sau procuri mâncarea. Cred cu tărie că e mult mai greu să schimbi un obicei nesănătos decât să formezi un obicei sănătos. Prin urmare, încă de la diversificare, copilul trebuie să mănânce la masă, într-un mediu liniștit, fără ecrane/jucării care să îi distragă atenția. Pe măsură ce crește și puteți mânca aceleași alimente, el va fi fericit să vă vadă lângă el, așezați la masă, pentru a putea învăța de la voi prin copiere. Deoarece un copil face alegerile în ceea ce privește mâncarea pe baza gustului, și nu pe baza a cât de importante sunt alimentele respective pentru sănătatea lui, e bine să nu lași în seama lui alcătuirea meniului, decât în măsura în care întrunește elementele pe care le dorești tu: să fie proaspăt, să aducă nutrienții necesari creșterii etc.
Crezi că legumele sunt suficiente
Este foarte bine dacă un copil este obișnuit, cât de devreme, cu gusturi cât mai variate. Poate că va respinge unele legume, însă important e să nu te dai bătută și să i le oferi în diferite forme: salate, supe, ciorbe, mâncăruri la aburi, mâncăruri înăbușite, la cuptor,
proaspete, aranjate frumos.Legumele nu sunt suficiente pentru a asigura creșterea și dezvoltarea unui copil. Este adevărat că acestea aduc vitamine, minerale și fibre, dar un copil are nevoie și de glucide complexe, lipide sau proteine, pe care le găsim în alte alimente. Alimentația sănătoasă asigură creșterea și dezvoltarea și previne apariția unor boli cronice netransmisibile* (obezitate, diabet zaharat, cancer sau boli cardiovasculare) și asigură sănătoasă asigură macro- și micronutrienții (proteine, glucide, lipide, vitamine și minerale) necesari unei dezvoltări corespunzătoare. Deci toți sunt necesari pentru sănătatea copiilor. De exemplu, dacă nu asigurăm suficiente proteine organismului, nu avem de unde fabrica anticorpii implicați în apărarea organismului. Dacă nu avem grăsimi, este afectată structura membranelor celulare sau sinteza unor hormoni.Dacă nu sunt suficienți carbohidrați, creierul și mușchii nu au energie să funcționeze.
Cât ar trebui să pape?
Numărul de mese diferă în funcție de vârsta copilului: dacă vorbim de un sugar, acesta poate avea până la 10–12 mese/zi; un copil diversificat va avea 3 mese principale și gustări (uneori și 2 mese delapte, dimineața și seara la culcare). Începând cu grădinița, copilul va fi obișnuit să aibă 3 mese principale și 2 gustări.
*Conform ghidului de prevenție „Stil de viață sănătos și alte intervenții preventive prioritare pentru boli netransmisibile în asistența medical primară”, publicat în anul 2016 pe site-ul Ministerului Sănătății
Te aștepți să mănânce tot din farfurie
Atunci când farfuria acoperă mai mult decât necesarul copilului, este bine să nu mănânce tot. Însă, ca părinți, trebuie să ne asigurăm că atunci când copilul spune că nu mai vrea, nu este din cauză că a fost atras de altceva mai interesant. Fiecare părinte ar trebui să se intereseze la medicul pediatru (dacă are un copil mai mic de 2-3 ani) sau la medicul nutriționist diabetolog, care este necesarul caloric al copilului. În funcție de acest lucru, se poate spune și cât de mare ar trebui să fie porția copiilor.
Alimentația COPIILOR VERSUS alimentația ADULȚILOR
Principiile alimentației sănătoase sunt aceleași și la copil și la adult, pornind de la metode de preparare recomandate până la asigurarea de micro și macronutrienți în dozele recomandate pentru vârsta și sexul fiecăruia. Însă un copil, dacă este pus să aleagă, va alege ținând cont de gustul plăcut al alimentelor (și de cele mai multe ori va alege ceea ce este dulce), pe când de la un adult avem pretenția că-și bazează alegerile pe impactul pe care îl au asupra stării de sănătate.
Uiți că-i ești exemplu
Așa cum copiii care își văd părinții citind au șanse mult mai mari să devină iubitori de cărți, la fel copiii famiilor care mănâncă sănătos și împreună, au șanse mai mari să facă alegeri alimentare corecte. Recomand ca, pe cât posibil, copilul să participe la alcătuirea meniului, însă tu vei conduce discuția și îl vei dirija către alegerea pe care o vrei. Dacă el își dorește cartofi prăjiți, îl poți convinge să îi faci la cuptor și lângă ei să adaugi legume (proaspete sau preparate) și o sursă de proteină (carne slabă, pește, ou sau brânzeturi slabe.
Cel mic va fi mândru dacă te ajută la alcătuirea listei de cumpărături sau chiar în magazin, la procurarea ingredientelor. Însă trebuie să stabilești de la început anumite reguli, pe care să le și respectați.
Acest articol a fost publicat în revista Mami.