Când greutatea în exces devine obezitate? Cum e definită obezitatea infantilă?
Excesul ponderal poate fi de 2 tipuri- supraponderal (sau preobezitate) si obezitate. In ceea ce priveste copiii, parintii au tendinta sa subestimeze greutatea acestora, si , atunci cand recunosc faptul ca au un copil „un pic plinut”, el, din punct de vedere al medicului si graficelor folosite de acesta sa sufere, de fapt, de obezitate. DE multe ori, copilul normoponderal este vazut de catre parinti, ca fiind „slabut” sau „cu greutate mica” iar medicul sa spuna ca este un copil cu greutate normala.
Ca sa diagnosticam obeiztatea la un copil avem nevoie sa cunoastem data nasterii, inaltimea, greutatea si sexul acestuia, calculandu-se apoi asa numitele „percentile de indice de masa” cu ajutorul carora putem afla adevarul despre greutatea copilului. Exista calculatoare online, dl dr endocirnolog pediatru Bogdan Pascu are pe site-ul dumnealui , dar si la o simpla cautare dupa „BMI for children” ajungem pe site-ul oficial al CDC din SUA.
Care sunt principalele cauze ale obezității la copii?
Ca si la adulti, cel mai des intalnim obezitatea care apare ca urmare a unui surplus de energie provenita din mancare versus energia consumata de catre organism.
De la ce vârste se poate vorbi de obezitate în cazul copiilor?
De la orice varsta se poate instala obezitatea la un copil insa, atunci cand apare pana in 2 ani, de obicei de gandim la o cauza genetica, la o boala genetica ce se insoteste de obezitate. De multe ori, parintii observa o crestere in greutate odata cu inceperea gradinitei sau scolii primare.
Există diferențe în ceea ce privește modul în care obezitatea afectează copiii în funcție de grupa de vârstă sau de gen?
Indiferent de varsta la care apare sau la cine apare (baiat sau fata), obezitatea aduce cu ea riscul unor complicatii: de la cum se simte copilul cu el (si aici pot interveni colegii de gradinita sau de scoala care sa faca remarci rautacioase), adica partea psihologica (se poate izola, nu are prieteni, e anxios sau depresiv, ) pana la boli asociate precum diabet, astm bronsic, hipertensiune, pibertate precoce, si, in viata de adult, se pot adauga problemele de reproducere- infertilitate, disfunctii erectile.
Mulți părinți se consolează cu ideea că va crește și va slăbi. Când ar trebui, de fapt, să se îngrijoreze în legătură cu greutatea copilului lor?
Daca a creste inseamna ca acel copil va lua doar in inaltime, si nu si in greutate (adica pastreaza greutatea din momentul in care incepe pubertatea) atunci, s-ar putea ca la finalul pubertatii sa fie normoponderal- dar un astfel de copil oricum trebuie urmarit- atat din punct de vedere biologic- cu analize hormonale (si aici endocrinologul pediatru este specialistul) dar si din punct de vedere nutritional (si aici este specialist medicul nutritie si diabet).
Sa ne ingrijoreze daca vedem ca ia de la o luna la alta in greutate si nu creste in inaltime, daca apar vergeturi pe abdomen/coapse, daca „se rotunjeste” vazand cu ochii si , bineinteles, daca ajunge la un consult medical si medicul ii spune ca are exces de greutate. De mentionat, diagnosticul de obezitate nu il poate pune doar medicul endocrinolog pediatru, diabetolog, pediatrul sau medicul de familie, ci orice, INSA, tratamentul obezitatii nu il face oricine, ci un specialist in nutritie si diabet sau unul in endocrinologie pediatrica (desi, aici, de multe ori, nu este foarte bine acoperita partea de alimentatie).
Care sunt consecințele pe termen lung ale obezității în cazul copiilor?
Pe termen lung, copii au sanse foarte mari sa devina adulti care vor suferi de obezitate. Exista peste 200 de boli care se pot asocia cu obezitatea, unele intalnite inca din perioada de copil- diabet, hipertensiune arteriala, dureri articulare, depresie/anxietate, astm bronsic, altele- care apar in plus, in perioada adulta- problemele de reproducere, diferite cancere, etc.
Care sunt modalitățile eficiente de gestionare a greutății pentru copiii care sunt deja supraponderali sau obezi?
Tratamentul obezitatii, include – stil alimentar sanatos, tratament medicamentos, tratament chirurgical si terapie psihocomportamentala. In functie de pacientul pe care il avem in fata, de particularitatile lui, putem recomanda doar modificarea obiceiurilor alimentare sau , pe langa acestea, celelalte masuri. Ce este de retinut este ca , indiferent ca apelezi si la chirurgia metabolica sau la tratament medicamentos, fara a schimba obiceiurile alimetare care au dus la cresterea in greutatea, acestea nu vor avea succes pe termen lung.
În cât timp poate să revină un copil obez la greutatea normală? Oferiți exemple din practica medicală.
Fiecare copil ajunge in ritmul lui ..este important sa nu se seteze niste obiective foarte indraznete, de ex, trebuie sa slabeasca jumatate de kilogram pe saptaman sau, in 3luni trebuie sa fii normoponderal. Pentru ca vorbim despre un organism in crestere, ritmul de scadere in greutate trebuie sa fie mai lent decat la un adult si , obligatoriu, calcularea necesarului caloric (adica stabilirea nr de calorii pe care trebuie sa il manance zilnic) sa fie facuta cu ajutorul investigatiei de metabolism.
Ce măsuri pot lua părinții pentru a promova un stil de viață sănătos și a preveni obezitatea la copii?
In primul rand, parintii trebuie sa iaba ei un stil de viata sanatos, pentru ca un copil are sanse mult mai mari sa preia obiceiurile atunci cand le vede comparativ cu atunci cand nu sunt in familie.
Apoi, in alegerile alimentare cred ca ar ajuta foarte mult daca ne-am gandi ca alimentele au rolul de a aduce substante nutritive corpului, caci acesta nu isi construieste vitaminele si minerale, si nu rolul de a aduce placere. Nu neg faptul ca o mancare e bine sa aiba un gust placut insa, daca vom cauta doar gustul la o mancare, de cele mai multe ori va fi vorba de alimente bogate in grasimi sau cu glucide rafinate, simple, care nu sunt recomandate intr-un stil de viata sanatos.
Te invitam sa descoperi si alte articole interesante, pe Blogul Clinicii Smart nutrition!
De asemenea, te invitam sa faci parte din comunitatea Facebook Clinica Smart nutrition si Instagram Clinica Smart Nutrition si de asemenea,
sa ne urmaresti interviurile si prezentarile video pe canalul nostru de Youtube Clinica Smart Nutrition.
*articol publicat pe slabsaugras.ro