Uleiurile vegetale sunt sursa principala de grasimi alimentare dar e bine sa tinem cont ca au continut diferit de acizi grasi si ca , prin urmare, au efecte diferite asupra sanatatii. Consumul unui singur tip de ulei vegetal nu poate indeplini cantitatile recomandate nici de acizi grasi saturati, nici de mononesaturati (MUFA) sau polinesaturati (omega 3 sau 6 fiind cei mai cunoscuti) (An Intricate Review on Nutritional and Analytical Profiling of Coconut, Flaxseed, Olive, and Sunflower Oil Blends, 2021) .
Uleiul de floarea este adaugat in mancaruri, ciorbe, supe, etc, folosit la prajitul diferitelor alimente (chiftele, snitele, cartofi, etc) dar si la prepararea prajiturilor, dulciurilor. In industria alimentara este utilizat pentru prajit, fabricarea diferitelor emulsii, sosuri, umpluturi sar margarine si maioneza (Optimization of Ultrasound-Assisted Extraction of Bioactive Compounds from Pelvetia canaliculata to Sunflower Oil, 2021).
Din punct de vedere nutritional, uleiul de floarea soarelui aduce un aport de 884 kcal per 100 ml (o lingura de ulei avand 10-15 ml si aproximativ- 90-135 kcal). Comparativ cu uleiul de masline este o sursa mult mai bogata de vitamina E, avand 41 mg/100 ml vs 14.35 mg/100 ml. Vitamina E este cunoscuta ca avand un rol antioxidant (se pare ca incetineste si uneori previne aparitia unor boli precum cancer, artrita, cataracta) dar intervie si in apararea organismului impotriva infectiilor. Un alt aspect important este faptul ca acest tip de ulei are o cantitate mai mare de acizi grasi de tip polinesaturat (PUFA), ceea ce ii confera o stabilitate oxidativa mai mica in comparatie cu alte uleiuri care au in compozitie cantitati mai mici de PUFA. Oxidarea uleiului este accelerata de temperaturile inalte – de exemplu, mentinerea unei temperaturi de 180 C timp de 8 minute initiaza schimbari de tip oxidativ si cu cat se reincalzeste uleiul de mai multe ori la aceasta temperatura cu atat ele sunt mai mari (Sunflower-chemistry, production, processing and utilization, 2015).
Recomand adaugarea uleiului de floarea soarelui cand terminam de gatit si evitarea prajitului ca metoda de prepare a alimentelor. Ca in cazul oricarui alt aliment, este foarte importanta cantitatea si frecventa folosirii lui. Nu putem avea pretentia de la el a fi un aliment minune, un alimnet pe care sa il putem consuma in orice cantitate, in fiecare zi si sa avem efecte benefice pentru sanatate. Obtinerea unui organism sanatos depinde de o alimentatie echilibrata, diversificata, ce respecta necesarul caloric al fiecarei persoane in parte si metodele de preparate recomandate.
Te invitam sa descoperi si alte articole interesante, pe Blogul Clinicii Smart nutrition!
De asemenea, te invitam sa faci parte din comunitatea Facebook Clinica Smart nutrition si Instagram Clinica Smart Nutrition si de asemenea,
sa ne urmaresti interviurile si prezentarile video pe canalul nostru de Youtube Clinica Smart Nutrition.