A inceput scoala si pe langa rechizite, ghiozdane si uniforme parintii trebuie sa pregateasca si pachetelul pentru scoala. Astfel, revine din partea pacientilor mei intrebarea “Doamna doctor, ce sa ii pun copilului la gustare?”. Daca vara a fost (mai) simplu sa organizam mesele, atunci cand pe langa mofturi si preferinte se adauga si restrictii legate de transportul si temperatura la care este pastrat pachetelul lucrurile devin complicate. Iar daca este vorba despre un copil care invata dupa-amiaza si pachetelul tine loc de masa de pranz lucrurile devin si mai complicate. Aud des in cabinet:
- Doamna doctor, nu vrea pachetel de acasa. Vrea sa ii dau bani sa isi ia ceva de la magazin.
- Doamna doctor, nu ma inteleg cu el. Nu pot sa ii pun decat chips-uri la pachet.
- Doamna doctor, spune ca restul colegilor vin cu ciocolata si ii este pofta
- Mihaela, spune sa nu ii dau nimic pentru ca oricum nu mananca
- Nu mai stiu ce sa ii pun. Orice fel de sendvis ii fac spune ca miroase urat pana la pauza!
Daca va simtiti simti pierduti sau iritati cand vine vorba despre pachetelul copilului vin cu 10 sfaturi de urmat si 10 exemple de incercat cu care ii ajut pe pacientii mei.
- Agreati cu copilul continutul pachetelului, altfel va ajunge direct la cos.
- Folositi argumente pe limba copiilor. “Rosiile te fac sanatos” nu reprezinta o motivatie pentru majoritatea copiilor pe care ii vad eu in cabinet. Dar aveti o sansa cu “Vezi rosiile, sunt rotunde ca o minge si daca le mananci o sa arunci mai sus la cos!” pentru copiii mai mici sau “Rosiile contin luteina si zeaxantina care protejeaza ochii de lumina albastra a telefoanelor si tabletelor.” pentru copiii mai mari.
- Pachetelul trebuie sa contina o gustare sau o masa, nu un desert.
- Pachetelul nu trebuie sa contina alimente procesate, dulciuri sau snack-uri sarate.
- Pachetelul trebuie sa varieze de la o zi la alta si sa nu ii deranjeze pe ceilalti. Evitati aimentele cu miros puternic gen zacusca, pasta de peste.
- Pachetelul ideal are alimente colorate. Dar culorile vin din fructe si legume nu din drajeuri vopsite.
- Daca este cumparat de catre un copil mai mare este important sa il invatati sa faca alegeri corecte. Unul dintre skill-urile importante cu care pleaca pacientii mei din cabinet este abilitatea de a face alegeri in orice situatie. Fie ca sunt acasa cu tot ce vor la dispozitie sau la benzinaria de pe autostrada.
- Nu incercati sa tineti pasul cu alti parinti. Explicati-i copilului ca fiecare familie are regulile ei, fiecare parinte face ce crede el ca este mai bine pentru copiii lui si ca in familia voastra stiti cum sa mancati pentru a creste puternici.
- Acceptati ca ii poate fi pofta copilului de ceea ce vede la colegi si rugati-l sa va spuna. Il puteti invata sa astepte. “Mancam si noi o bucatica de ciocolata dar la desert” sau “Gatim impreuna in week-end super briose cu banane si fulgi de ciocolata, ce spui?” Il puteti invata ca unele alimente pur si simplu in familia voastra stiti ca va fac rau. Sau daca este mare, ii puteti explica ca poate deja sa isi faca singur alegerile, independent de ce aleg colegii lui sa faca.
- Pentru copiii mai mici un ambalaj colorat, un servetel cu personajul preferat, un biletel dragastos pot face continutul mai atragator. Pentru copiii mai mari, o caserola cool va poate ajuta.
Cand vine vorba de exemple, incerc sa imi invat pacientii principiile. Daca este vorba de o gustare ea trebuie sa ii ofere copilului nutrienti si nu kcalorii goale. Gustarea vine in completarea meselor copilului. Daca este vorba de o masa la pachet insa, ea trebuie sa respecte regula farfuriei si sa contina proteine, legume, carbohidrati. Odata inteles principiul, va puteti juca cu alimentele in functie de preferintele copilului.
- Un fruct, o branzica ambalata individual/o felie de cascaval, ementaller, o felie de paine prajita/o lipie mica/felii de bagheta
- Betisoare de morcov, o felie de paine prajita/o lipie mica/felii de bagheta, branza de capra
- Cateva nuci/migdale (Atentie daca aveti copii cu alergii in clasa!), un fruct, un iaurt de baut
- Un wrap din lipie, branza tartinabila, legume
- O briosa aperitiv facuta in casa (poate avea branza, cascaval, legume)
- Sendvis(uri) cu carne la gratar si legume, un fruct
- Un wrap cu sos de iaurt, fasii de carne la gratar, legume, un fruct
- O caserola cu cateva nuci/migdale (Atentie daca aveti copii cu alergii in clasa!), halloumi la gratar (merge si rece), fruct si paine/lipie/wassa
- Sendvis(uri) cu muschi de porc condimentat si gatit la cuptor pe care il lasati sa se raceasca si il taiati felii subtiri si legume, un fruct
- O quesadilla cu cascaval/emmentaler si legume. Umpleti o lipie cu cascaval si o incalziti un pic la cuptor cat sa se inmoaie cascavalul. O scoateti si adaugati legume si condimente in functie de preferintele copilului. Merge si rece.
Nu uitati ca tot efortul pe care il investiti in alimentatia copiilor merita! Mesele de acum le influenteaza cresterea, performanta academica, starea de sanatate, obiceiurile alimentare din viata de adult, calitatea vietii si speranta de viata! Si nu uitati ca cel mai bine copiii invata prin exemplu. Pregatiti-va si voua un pachetel daca programul va obliga sa mancati mese/gustari pe drumuri sau la birou. Si nu uitati sa mancati impreuna cu copiii vostri cat de des puteti.
Te invitam sa descoperi si alte articole interesante, pe Blogul Clinicii Smart nutrition!
De asemenea, te invitam sa faci parte din comunitatea Facebook Clinica Smart nutrition si Instagram Clinica Smart Nutrition si de asemenea,
sa ne urmaresti interviurile si prezentarile video pe canalul nostru de Youtube Clinica Smart Nutrition.
*articol publicat pe csid.ro