Pentru a putea stabili diagnosticul de diabet zaharat este suficient să avem 2 măsurători ale glucozei din sânge cu valori de peste 126 mg/dl (valori măsurate dimineața, după 8-10 ore de post alimentar). O altă analiză care ne poate ajuta în diagnostic este hemoglobina glicozilată A1c, care trebuie să fie de cel puțin 6.5%.
Dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriție, boli metabolice, doctor în medicină, Certificată de Federația Mondială a Obezității, Clinica Smart Nutrition
Care sunt simptomele ce pot indica prezența diabetului?
Diabetul zaharat este o boală în care glucoza din sânge (care este folosită ca energie de către organism) depășește nivelul normal. Acest lucru se întâmplă atunci când insulina, un hormon secretat de către pancreas, nu mai reușește să introducă în celule glucoza din mai multe motive – fie nu este produsă în cantități suficiente, fie nu este produsă deloc, fie organismul este rezistent la insulină.
Când insulina nu mai este produsă deloc, deoarece celulele pancreasului care secretă acest hormon sunt distruse printr-un proces autoimun, spunem că apare diabetul zaharat tip 1. Rezistența la insulină este mecanismul prin care apare diabetul zaharat tip 2.
În ambele situații, simptomele pe care le putem întâlni sunt: sete și foame excesive, urinări frecvente, stare de oboseală, scădere în greutate, vedere încețoșată. Uneori respirația pacientului miroase a acetonă, poate prezenta vărsături sau doar stare de greață, este deshidratat și are buzele foarte uscate – acestea sunt simptome ale acidozei metabolice, o complicație a diabetului dezechilibrat (în care glucoza din sânge poate atinge valori și de 400- 500 mg/dl).
Care este intervalul de timp în care acestea se instalează?
Intervalul de timp poate varia de la câteva ore la luni. Uneori, un pacient copil, care nu știe că are diabet, poate ajunge în spital cu simptome care pot fi interpretate ca o raceală, iar analizele de sânge să arate valori crescute ale glicemiei. Pe de altă parte, există adulți care resimt o stare de oboseală generală timp îndelungat, 6 sau chiar 12 luni și numai în ultima perioadă (2-3 luni înainte de a se prezenta la medicul specialist) manifestă sete intensă, urinări frecvente sau scădere în greutate.
Ce investigații sunt necesare pentru confirmarea diagnosticului?
Pentru a putea stabili diagnosticul de diabet zaharat este suficient să avem 2 măsurători ale glucozei din sânge cu valori de peste 126 mg/dl (valori măsurate dimineața, după 8-10 ore de post alimentar). O altă analiză care ne poate ajuta în diagnostic este hemoglobina glicozilată A1c, care trebuie să fie de cel puțin 6.5%.
Cu ce alte afecțiuni poate fi confundat diabetul?
În cazul copiilor, pentru că nu ne așteptăm să sufere de diabet, greața, vărsăturile, urinările frecvente pot fi atribuite unor afecțiuni pulmonare, digestive sau renale, însă diagnosticul este elucidat în urma măsurării valorii glicemiei din sânge. Adulții care simt o stare generală de oboseală, însoțită sau nu de un aport mai mare de lichide, pot să ajungă la medic și după câteva luni deoarece atribuie acest simptom unui somn mai puțin odihnitor sau unei perioade mai stresante la serviciu. Din nou, măsurarea glucozei din sânge, după un post de 8-10 ore, poate pune diagnosticul de diabet zaharat.
În concluzie, diabetul zaharat este o boală ale cărei semne și simptome pot să se instaleze rapid sau lent, care pot fi întâlnite și în alte afecțiuni, dar al cărui diagnostic este foarte ușor și necostisitor, prin efectuarea analizelor deidentificare a glucozei plasmatice și/sau a hemoglobinei glicozilate A1c.
Acest articol a fost publicat pe 360medical.ro.