Toamna aceasta, poate mai mult decat in oricare alta toamna, avcem nevoie de puterea pe care o alimentatie corecta o ofera organismului. Este momentul sa fim cu totii atenti la sanatatea noastra si mesele sunt printre cele mai eficiente dar si simple schimbari pe care le putem face pentru a creste rezistenta in bolilor. Intotdeauna ne sfatuim pacientii din clinica sa includa cat mai multe legume si fructe de sezon in lista de cumparaturi pentru aportul important de vitamine, minerale si fibre. Nu este nevoie sa ne schimbam alimentatia complet si sa invatam sa mancam seminte de chia si brocolini daca acestea nu ne plac, este suficient sa mancam un mar la gustare, un dovleac copt (fara zahar va rugam!), sau o varza la cuptor cu mult suc de rosii si mere (Puneti intr-o tava varza tocata, cateva cepe mici intregi, cateva sferturi de mar, cateva crengute de cimbru, un ardei rosu taiat in sferturi, acoperiti cu suc de rosii, adaugati un pic de boia sau chilli daca va plac mancarurile picante si bagati la cuptor pana cand scade sucul de rosii si se inmoaie varza).
Medicul Diana Fratita a pregatit o lista cu cinci surse grozave de vitamine si minerale pe care va invitam sa le adaugati in lista de cumparaturi pentru weekendul acesta si apoi pe masa. Si va sfatuim sa le cumparati daca puteti de la producatori locali, chiar daca merele nu sunt toate de aceeasi marime sau perfect lucioase.
- Merele
Bogate in vitamina C, potasiu, reprezinta cea mai convenienta varianta de gustare sau desert sanatos. De remarcat continutul crescut de fibre solubile, cu rol dovedit in scaderea colesterolului si a riscului de evenimente cardiovasculare, mentinerea unei flori intestinale sanatoase si a unei greutati optime. Contin cantitati semnificative de polifenoli, compusi cu efect antioxidant, anticanceros. E important sa nu se indeparteze coaja inainte se consum , intrucat majoritatea fitonutrientilor se gasesc la nivelul acesteia.
- Dovleacul
Principala particularitate a dovleacului este continutul crescut de betacoroten, precursor al Vitaminei A, care ii confera culoarea caracteristica. Vitamina A intervine in reglarea functiilor sistemului imun si in reproducere, sanatatea ochilor si a pielii.
Nu e de neglijat insa multitudinea de vitamine si minerale suplimentare- vitamina C, E, B2, potasiu, fier, magneziu, zinc , toate impachetate cu fibre si peste 90 % apa intr-un aliment versatil, sarac in calorii, ideal atat ca garnitura cat si ca desert.
- Gutuile
Pe langa cantitatea crescuta de Vitamina C , potasiu, caracteristica fructelor, gutuile sunt o sursa de cupru si vitamine B1, B6. Contin flavonoizi cu actiune antiinflamatoare,, cum ar fi quercitina, cu dovezi de beneficiu in patologia gastrointestinala. In plus, ar putea avea rol in mentinerea unui sistem imunitar echilibrat prin scaderea riscului de alergii.
Atentie insa la forma in care le consumam, cea mai populara metoda de consum fiind in gemuri si compoturi care au de cele mai multe ori zaharuri adaugate. Se recomanda consumul in stare cruda sau fierte in apa fara zahar.
- Nucile
Sunt probabil cele mai nutritive oleaginoase fiind bogate in acizi omega 3, compusi antioxidanti si antiinflamatori. S-a dovedit ca scad riscul cardiovascular prin imbunatatirea profilului lipidic si este studiat rolul lor de protectie impotriva neoplasmului colorectal, de san si de prostata. De asemenea, pare ca stimuleaza functia cerebrala si scad riscul de tulburari cognitive si depresie.
Fiind alimente bogate in lipide au si un continut caloric destul de ridicat, asa ca se recomanda un consum zilnic de pana la 30 g.
- Varza
Impreuna cu broccoli, conopida, varza face parte din familia cruciferelor, familie care se evidentiaza prin cantitatea impresionanta de fitonutrienti cu dovezi de protectie anticanceroasa si cardiaca. Se prefera varza rosie, ai carei pigmenti sunt reprezentati de antocianine, flavonoizi cu actiune antiniflamatoare si care contine o diversitate mai mare de vitamine si minerale fata de varza alba.
Te invitam sa descoperi si alte articole interesante, pe Blogul Clinicii Smart nutrition!
De asemenea, te invitam sa faci parte din comunitatea Facebook Clinica Smart nutrition si Instagram Clinica Smart Nutrition si de asemenea,
sa ne urmaresti interviurile si prezentarile video pe canalul nostru de Youtube Clinica Smart Nutrition.
*Acest articol a fost publicat pe mediafax.ro