*Acest articol a apărut în publicația Click Sănătate.
Cât contează alimentația în apariția cancerului?
O alimentație sănătoasă și echilibrată, care ne ajută să ne menținem o greutate optimă sau să pierdem surplusul de kilograme este potrivită și pentru prevenția cancerului, deoarece există o legătură de cauzalitate între obezitate și apariția cancerului. Există suficiente dovezi științifice încât să putem afirma că obezitatea crește riscul de apariție a diverse tipuri de cancer.
Există alimente cu rol protector împotriva cancerului? Dacă da, care sunt acestea?
Există alimente benefice, care conțin diverși nutrienți care pot influența pozitiv starea de sănătate, însă sunt și alimente care, consumate în cantități nepotrivite, ne pot pot influența în mod negativ. Însă ceea ce este important de precizat este că nu trebuie să ne focalizăm atenția pe consumul unor alimente anume. Este mai util să identificăm în regimul nostru alimentele al căror consum ar trebui limitat, precum dulciurile, snacksurile, fast food-ul, sucurile, alcoolul, carnea roșie, mezelurile sau alte produse care conțin diverși aditivi alimentari. Totodată ar trebui să ne preocupe diversitatea alimentară și calitatea alimentelor pe care le consumăm deoarece fiecare aliment consumat își aduce contribuția în mod diferit în privința nutrienților conținuți.
Alimentele bogate în fibre alimentare precum legumele, fructele și, în mod special, cerealele integrale (pâinea integrală, orezul brun etc.) au un efect protector împotriva cancerului de colon. Integrate în alimentația zilnică și corelate cu reducerea consumului alimentelor mai puțin benefice pentru organism, pot contribui la scăderea riscului de apariție al cancerului.