*Acest articol a apărut în revista Click! Sănătate.
Persoanele cu diabet sunt expuse unui risc mai mare de complicaţii cardiovasculare. De aceea, este bine să ştii ce este indicat să faci pentru a le preveni.
Probabilitatea de a suferi un infarct sau un accident vascular cerebral este de 2 ori mai mare la cei cu diabet zaharat în comparaţie cu persoanele care nu au această boală. În ansamblu, afecţiunile cardiovasculare sunt printre cele mai importante complicaţii ale diabetului.
Asocierea dintre diabet şi complicaţiile cardiovasculare are ca numitor comun nivelul crescut al glicemiei. În timp, glicemia mărită afectează arterele, contribuind la rigidizarea acestora. Un factor agravant este ateroscleroza (depunerea de colesterol şi alte substanţe precum calciul pe pereţii arterelor), care încetineşte circulaţia sângelui la inimă şi creier, ducând la apariţia infarctului şi, respectiv, a accidentului vascular cerebral. Riscul de complicaţii cardiovasculare este mai mare la cei care au în familie (rude de gradul 1) cazuri de infarct sau AVC.
Ai grijă de sănătatea cardiovasculară!
Diagnosticul de diabet zaharat nu este o fatalitate. Şi nici complicaţiile acestei boli. Le poţi preveni dacă:
- Eşti activ. Asociaţia Americană a Inimii recomandă cel puţin 30 de minute de exerciţii aerobice pe zi, 5 zile pe săptămână. De asemenea, Asociaţia Americană de Diabet recomandă ridicarea la fiecare 30 de minute de stat jos, pentru a scădea glicemia.
- Mănânci sănătos. Dieta ta ar trebui să includă cât mai puţine grăsimi de origine animală (saturate), trans (margarină), sare, prăjeli, carne roşie. În schimb, privilegiază alimentele bogate în fibre precum cereale integrale, legumele şi fructele. O astfel de alimentaţie este bună nu numai pentru inimă, ci şi dacă ai diabet.
- Iei aspirină în doze mici. Pentru reducerea riscului cardiovascular, Asociaţia Americană a Inimii recomandă administrarea unei aspirine în doze mici, zilnic. Nu lua însă aprirină din proprie iniţiativă! Acest medicament are şi efecte adverse, iar terapia preventivă cu aspirină faţă de bolile cardiovasculare nu este indicată oricui!
- Ai greutatea normală. Dacă eşti supraponderal, ai beneficii şi dacă slăbeşti doar câteva kilograme. Beneficiile sunt măsurabile la nivelul tensiunii şi al glicemiei.
- Ai grijă la valorile colesterolului. Mai exact, colesterolul LDL (rău) ar trebui să fie sub 100 mg/dl, iar cel HDL (bun) peste 60 mg/dl.
- Menţii normal nivelul glicemiei. Hemoglobina glicozilată sau glicată (testul HbA1c) este o analiză de sânge esenţială atât în diagnosticarea, cât şi în tratarea diabetului zaharat. Această analiză medicală reflectă media tuturor glicemiilor în ultimele 3 luni, 50% din valoarea testului fiind influenţată de glicemiile din ultima lună. Persoanele care suferă de diabet trebuie să îşi facă analiza HbA1c în mod regulat pentru a ţine sub control nivelul glicemiei.
- Previi hipertensiunea. Valoarea optimă a tensiunii este sub 120/80 mmHg.
- Nu fumezi. Riscul de complicaţii cardiovasculare este mai mare la pacienţii cu diabet care fumează.
- Iei tratamentul conform indicaţiilor medicului. Atât diabetul, cât şi bolile cardiovasculare sunt afecţiuni serioase, care nu trebuie neglijate. Aşadar, chiar dacă nu ai simptome, ia tratamentul medicamentos în dozele şi momentele indicate de specialist.
Sfatul specialistului
Dr. Mihaela Posea medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice, clinica Smart Nutrition
Inima se numără printre organele care pot fi afectate de evoluţia îndelungată a diabetului deşi, uneori, apar leziuni ale miocardului încă de la debutul bolii. Valorile mari ale glicemiei şi insulinemiei, dar şi rezistenţa la insulină mediază modificările atât la nivelul structurii, cât şi la nivelul funcţiei inimii. Afectarea inimii poate lua forma mai multor boli:
- cardiomiopatie diabetică – când miocardul (muşchiul inimii) este implicat;
- boala cardiovasculară aterosclerotică – când calibrul vaselor care hrănesc inima este îngustat prin prezenţa plăcilor de aterom;
- insuficienţa cardiacă, ale cărei mecanisme de apariţie sunt multiple, inclusiv infarctul miocardic.
Afectarea structurii inimii se face prin remodelarea ei, prima oară fiind vorba de o hipertrofie, următoarea modificare fiind dezvoltarea fibrozei in terstiţiale şi perivasculare.Hipertrofia ventriculului stâng prezice apariţia complicaţiilor majore cardiovasculare precum infarctul miocardic. Afectarea funcţiei inimii implică iniţial funcţia de relaxare (funcţia diastolică) a ventricului stâng, pentru ca apoi, în timp, să apară şi disfuncţia contractilă a lui. Insuficienţa cardiacă la care se ajunge în urma acestor modificări este o problemă reală pentru pacientul cu diabet zaharat, necesitând de foarte multe ori spitalizări repetate.