Persoanele care au trecut prin infectia Covid19 trebuie sa aiba grija sporita la alimentatie, atat in timpul bolii cat si ulterior, pentru a imbunatati imunitatea organismului si pentru a preveni aparitia efectelor negative pe termen lung. In primul rand, recomand consumul de legume si fructe proaspete la fiecare masa (salata, spanac, rosii, ardei, castraveti, ridichi, mere, citrice etc), intrucat acestea au concentratii mari de vitamine si minerale. Cei mai importanti micronutrienti pentru sustinerea imunitatii sunt: vitamina C (ardei, citrice, coacaze, kiwi, patrunjel etc), vitamina D (expunerea la soare, somon, macrou, crap, pastrav, ficat, galbenus de ou), zinc (legume, fructe de mare, carne slaba), vitamina A (cartofi dulci, spanac, mango, legume si fructe portocalii sau cu frunze verzi). Pentru refacere, organismul are nevoie si de un aport crescut de proteine (carne slaba, lactate semidegresate, branzeturi slabe, peste, oua, mazare, fasole boabe, naut, linte etc), precum si de carbohidrati de calitate (cereale integrale, orez brun, cartofi etc). Recomand ca alimentele sa fie gatite simplu, pe gratar, la abur sau la cuptor, sau consumate crude (in cazul fructelor si legumelor), evitand prajirea in ulei sau in grasimi animale (unt, untura etc). De asemenea, pentru imbunatatirea imunitatii, recomand miscarea in aer liber, imediat dupa ameliorarea simptomatologiei sau terminarea perioadei de carantina, precum si hidratarea din abuntenta (minim 2 litri apa pe zi).
Te invitam sa descoperi si alte articole interesante, pe Blogul Clinicii Smart nutrition!
De asemenea, te invitam sa faci parte din comunitatea Facebook Clinica Smart nutrition si Instagram Clinica Smart Nutrition si de asemenea,
sa ne urmaresti interviurile si prezentarile video pe canalul nostru de Youtube Clinica Smart Nutrition.
* articolul a aparut in revista Click Sănătate