Pestele reprezinta una din cele mai sanatoase optiuni din cadrul unei diete, pentru continutul crescut de acizi grasi nesaturati, proteine, vitamine si nutrienti, insa datorita poluarii apei, in special cu mercur, trebuie sa avem grija la alegerile pe care le facem.
Codul contine cantitati importante de acizi Omega 3 si 6, din ficatul acestuia extragandu-se uleiul folosit in suplimentele alimentare. Contribuie la scaderea trigliceridelor si la mentinerea tensiunii arteriale normale. Este sarac in calorii si poate fi consumat fara grija, deoarece are unul din cele mai scazute cantitati de mercur.
Pastravul contine cantitati importante de acid folic, acesta fiind recomandat femeilor insarcinate, tinand cont ca nici el nu acumuleaza cantitati mari de mercur
Tot in categoria pestilor foarte sanatosi putem include sardinele, heringul, bibanul de mare si calcanul.
Somonul este unul din cei mai populari pesti, cu un continut ridicat de acizi grasi Omega3, proteine, vitamina D, vitamine din grupul B-urilor si antioxidanti, cel mai bun fiind cel salbatic. Acesta trebuie consumat insa in cantitati moderate, intrucat poate acumula cantitati crescute de mercur.
Pestii cu o probabilitate mare de contaminare cu mercur sunt tonul, macroul, rechinul, merluciul si pangasius, acestia fiind recomandati ocazional in dieta.
Te invitam sa descoperi si alte articole interesante, pe Blogul Clinicii Smart nutrition!
De asemenea, te invitam sa faci parte din comunitatea Facebook Clinica Smart nutrition si Instagram Clinica Smart Nutrition si de asemenea,
sa ne urmaresti interviurile si prezentarile video pe canalul nostru de Youtube Clinica Smart Nutrition.
* articolul a aparut in revista Click Sănătate