Recomandările lunii acesteia vin de la colega noastră Psihoterapeut Anca Nicoiu-Suteu. Nu sunt cărți ușoare, însă sunt recomandări care doresc sa deschidă ochii asupra mecanismelor care ii fac pe multi dintre pacienții noștri sa iasă greu din cercurile vicioase ale tulburărilor alimentare, ale dependențelor alimentare, ale problemelor de greutate.
În cartea ,,Când corpul spune nu: costul stresului ascuns” de Gabor Maté, apărută la editura Curtea Veche Publishing, Gabor Maté ne orientează atenția asupra relației minte – corp; cum tensiunile de la nivelul psihic ajung să creeze disconfort și dezechilibru la nivelul fizic. ,,Când nu acorzi atenție semnalelor emoționale corpul tău spune: ,,OK, iată câteva semnale fizice pentru tine”. Dacă nici lor nu le acorzi atenție, atunci într-adevăr te afli într-o mare dificultate .”
Următoarea recomandare este tot de la Gabor Maté, cartea ,,Pe Tărâmul fantomelor înfometate – prizonieri în lumea dependenței” apărută la Editura Herald. Presărată cu empatie și compasiune, cartea lui Gabor Maté ne invită să analizam dependența în toată complexitatea sa.
Ultima recomandare este ,,Testul Bezelei – strategii de dezvoltare a abilității de autocontrol “ de Walter Mischel, editura Curtea Veche Publishing. Walter Mischel ne arată cum autocontrolul (o abilitate ce contribuie la un stil de viață sănătos) poate fi dezvoltat de-a lungul timpului cu scopul de a amâna cu ușurință o plăcere de moment ( ex. măncare de tip fast food) pentru a respecta un obiectiv pe termen lung (ex dorința de a avea o alimentație echilibrată). Autocontrolul este unul din instrumentele de lucru foarte important în clinica. Fără el schimbarea stilului de viață este dificila. Autocontrolul poate sa fie dezvoltat, antrenat și, pe de alta parte, nu trebuie sa fie singura resursa utilizată. El trebuie și protejat prin instrumente de tipul permisiunilor și a organizării.