Dr Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutritie, boli metabolice, Doctor in medicina, Clinica Smart Nutrition, www.clinicasmartnutrition.ro
- Intai de a vorbi despre diabet, sa ne referim un pic la prediabet. Care sunt primele semne care ne-ar putea pune pe ganduri cum ca suntem la un pas de diagnosticul de diabet?
Conform “ADA- Standars of medical care in diabetes-2022” orice pacient care este supraponderal sau obez care are anumiti factori de risc trebuie testat pentru diabet. Factorii de risc care impun testarea unui pacient care sufera de obezitate sau preobezitate sunt: rude de gradul 1 cu diabet, istoric de boala cardio-vasculara, hipertensiunea (adica valori ale tensiunii arteriale mai mari de 140/90 mmHg) sau tratamentul pentru hipertensiune, femeile cu sindrom de ovare polichistice, sedentarismul. Dintre analizele de laborator, pentru valori ale HDL col mai mici de 35mg/dl sau ale trigliceridelor – mai mari de 250 mg/dl, la un pacient cu indicele de masa corporala de peste 25 kg/m2 se impune testarea pentru diabet. Din pacate, nu exista semne caracteristice care sa ne puna pe ganduri ca avem prediabet. Un test simplu, pe care il putem face singuri, acasa, este calcularea indicelui de masa corporala (raport intre greutate- in kilograme si patratul inaltimii- in metri) si stabilirea sau excluderea diagnosticului de obezitatea. Desi obezitatea este o boala, de multe ori ea este ignorata atat de catre pacient cat si de catre doctor. Prezenta ei si a unuia sau mai multor factori de risc descrisi mai sus/mai devreme impune testare.
- Unde punem stop oricaror obiceiuri (care sunt acelea) ce ne-ar face sa fim predispusi unor astfel de probleme de sanatate?
Obiceiurile care duc la crestere in greutate sunt cele pe care ar trebui sa le combatem: alimentatie dezechilibrata, haotica si lipsa activitatii fizice. De cele mai multe ori ajungem sa suferim de obezitate pentru ca nu ne facem timp sa mancam un mic dejun sanatos, sarim peste masa de pranz si ajungem sa mancam seara atat cantitati mari de alimente cat si preparate nesanatoase (de tipul dulciurilor, covrigilor, biscuitilor, etc- ele sunt mult mai la indemana decat o mancare gatita).
- Care sunt principalele abordari in caz de prediabet, pentru a ramane la acest “nivel”.
O scadere in greutate de numai 7% si mentinerea ei, alaturi de cresterea nivelului de activtate fizica la 150 min/saptamana, scade riscul de diabet cu 58% pentru urmatorii 3 ani. Cu alte cuvinte, la un pacient care sufera de obezitate si are 90 kg, o scadere de numai 6 kg ar fi extraordinara.
Daca ne gandim la medicamente care sa previna diabetul, singurul care este indicat, dar la anumite categorii de pacienti, este metforminul. Acesta poate fi o optiune in cazul pacientilor cu varste de 25-59 ani, cu indice de masa corporala de peste 35 kg/m2 (adica cei care au obezitate grad II sau III) si valori ale gliemiei de dimineata de peste 110 mg/dl sau ale hemoglobinei A1c de peste 6%.
- Desi suntem in 2022, inca sunt romani (47% din repondentii unui studiu recent) care sunt de parere ca diabetul zaharat are legatura cu un consum excesiv de zahar, cum explicam mai bine aceasta boala pe intelesul tuturor, ca ulterior sa o putem preveni cu adevarat?
Din pacate nu putem nega legatura dintre zahar si aparitia diabetului. Probabil ca respondentii acestui studiu s-au gandit la zaharul din ceai sau cafea (eventuala sucuri) si la prajituri. Insa, el este prezent in multe alte produse, la unele nici nu ne-am astepta: mezeluri, sosuri, ketchup, mustar, conserve, etc. Pana la urma, chiar daca un pacient nu isi pune zahar in cafea, nu inseamna ca nu a avut consum in exces. Produsele cu zahar adaugat au de cele mai multe ori si foarte multe calorii, nu tin de foame si astfel pot duce la modificarea greutatii corporale si apoi la aparitia diabetului zaharat de tip 2. Pe scurt: daca suferi de obezitate, esti la risc pentru diabet. Deci cred ca, intai ar trebui sa avem o mai mare constientizare a obezitatii ca boala (si nu ca un moft ce tine de aspect fizic) ce are multe riscuri pe sanatate.
- Sunt peste 800.000 de pacienți înregistrați cu diabet zaharat tip 2 în Romania, potrivit listelor de la Programul Național de Diabet Zaharat. Insa cifrele reale ar trece bine de 1 milion de bolnavi. Grav este si ca 7 din 10 romanii cu diabet ajung pentru prima data la medic in stadii avansate ale bolii sau deja cu unele complicatii instalate (sursa: ARPIM.ro – la cererea Forumului Roman de Diabet). Este sau nu realitatea dura cu care dau piept frecvent specialistii diabetologi de la prima vizita a pacientilor in cabinetele medicale.
Daca ne gandim ca aceste statistici nu sunt tocmai recente si , conform Prof dr Romulus Timar, presedinte Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli metabolice, in 2019 erau doar 900 000 de romani care urmau un tratament pentru diabet din cei peste 1.5 milioane estimati (sursa: https://360medical.ro/stiri/societatea-romana-de-diabet-circa-15-milioane-de-romani-au-diabet-insa-doar-900-000-urmeaza-un-tratament/2019/05/22/), probabil ca acum, in anul 2022- cifrele sunt si mai ingrijoratoare. Daca tinem cont de faptul ca 1 din 10 romani sufera de diabet, la o populatie de aproximativ 20 milioane locuitori (sursa: https://ec.europa.eu/eurostat/documents/10186/10990320/RO-RO.pdf) iar medici diabetologi sunt in numar de aproximativ 1000, inseamna ca in medie, un diabetolog ar putea sa aiba in evidente 2000 pacienti. Insa, lucrurile nu stau chiar asa- sunt zone unde profeseaza mai multi medici diabetologi, sunt i judete in care numarul acestora este mult prea mic comparativ cu numarul pacientilor.
- Cum putem afla daca avem sau nu diabet? Cat de des trebuie monitorizata glicemia si care sunt valorile normale pe care trebuie sa le stie toata lumea?
Sunt 2 analize extrem de simplu de recoltat- glicemia (sau glucoza din sange) efectuata dimineata, după 8-10 ore de post alimentar si Hemoglobina A1c (aceasta poate fi efectuata in orice moment al zilei- arata o medie a glicemiilor pe ultimele 120 de zile). Pentru diagnostic se mai foloseste si testul de toleranta orala la glucoza- in care pacientul bea glucoza dizolvat in apa si i se recolteaza glicemie inainte de acest test si la 2 ore de cand a baut solutia.
O valoare care trebuie retinuta este 100 mg/dl- peste aceasta valoare- putem vorbi fie de prediabet (100-125 mg/dl) fie de diabet (peste 125 mg/dl). Pentru pacientii care nu sufera de obezitate si nu au factorii de risc expusi mai devreme- monitorizarea glicemiei incepe la varsta de 35 de ani iar femeile care au avut diabet gestational (diabetul aparut in timpul sarcinii)- monitorizarea se face la cel putin 3 ani.
- Cat de periculos este un diabet necontrolat? Cum poate afecta organismul?
Diabetul necontrolat duce la aparitia complicatiilor.
- Cum este astazi viata unui pacient cu diabet? Inafara de glicemie, ce alte valori mai trebuie atent monitorizate?
Un pacient cu diabet, din Romania, are acces gratuit la o medicatie inovatoare, costisitoare – ceea ce nu putem spune despre alte tari (din Europa sau chiar SUA). Practic, este o sansa in plus sa traiasca mai multi ani fara complicatiile date de diabetul necontrolat. Impreuna cu medicul diabetolog, se urmaresc valorile glicemiei, ale hemoglobinei A1c, ale LDL colesterol si ale tensiunii arteriale, stabilandu-se si tintele pe care trebuie sa le atinga pacientul. Un beneficiu al acestor medicamente este si faptul ca ele se insotesc de o scadere in greutate, cu conditia ca pacientul sa urmeze un stil de viata sanatos.
- Odata cu diagnosticul de diabet, apar si alte noi griji pentru pacient. Ce trebuie sa contina un regim dietetic corect in caz de diabet? Sunt sau nu o solutie anumite diete (de exemplu, cele sarace in carbohidrati)?
Regimul dietetic corect in caz de diabet este acelasi cu cel pe care ar trebui sa il urmeze orice persoana care vrea sa se mentina sanatoasa- cel echilibrat. Este adevarat ca pacientul cu diabet trebuie sa fie mai atent la cantitatile acelor alimente care ii cresc glicemia si cel mai greu pentru el este sa nu mai manance dulciuri, insa si noi, cei fara diabet, ar trebui sa avem doar ocazional in alimentatia noastra dulciurile.
- Exista alimente la care diabeticii trebuie sa renunte pentru totdeauna pentru a-si ameliora starea de sanatate dupa diagnostic?
Ideea de a renunta pentru totdeauna la un aliment cu gandul ca asa va fi mai bine pentru starea de sanatatea este greu de conceput, chiar si pentru un pacient foarte motivat. Cred insa ca, daca fiecare invata cat de mult si cat de des poate manca dintr-un aliment (iar in cazul pacientului cu diabet si cat de mult ii creste glicemia) regimul alimentar ar putea fi unul sanatos , de lunga durata.
- Este sau nu din categoria “mit” ca femeile sunt mai predispuse la diabet zaharat?
Sexul feminin nu reprezinta un factor de risc pentru aparitia diabetului.
- Cat de important este sportul pentru pacientii cu diabet?
Nu neaparat practicarea unui sport este importanta in cazul unui pacient cu diabet- ci ideea de a nu fi sedentar, de a face activitate fizica. Un beneficiu pe care il are miscarea inc azul pacientului cu diabet tip 2 este ca ii scade rezistenta la insulina si obtine valori glicemice mai bune.
- Un studiu publicat in European Journal of Preventive Cardiology a arătat că marea majoritate a pacienților cu diabet zaharat de tip 2 (93%) au risc ridicat sau foarte ridicat de a suferi un infarct miocardic acut sau accident vascular cerebral. Care sunt complicatiile pe care le intalnim cel mai des la pacientii diabetic?
Complicatiile cardiovasculare si neurologice sunt des intalnite la pacientii diabetici. 1 din 2 persoane cu diabet poate dezvolta insuficienta cardiaca iar riscul de infarct miocardic sau de accident vascular este de 2-4 ori mai mare.
- Deja 2 ani de cand pandemia de Coronavirus ne-a marcat viata tuturor. Momentele cu camere de garda cu pacienti internati pe holuri de asteptare sunt imagini pe care ni le dorim sterse din amintiri. Iar cea mai frecventa comorbiditate in caz de Covid a fost diabetul zaharat. Si fata de populatia generala, riscul de infectare a fost de 2-3 ori mai mare in cazul diabeticilor. Si chiar daca s-au facut progrese mari in a salva vieti, exista noi motive de ingrijorare pentru diabetici, in contextul unui nou val de infectari cu virusul SARS-CoV-2?
Personal, nu cred ca exista noi motive de ingrijorare.
- In urma unor analize si studii efectuate de Centrul de Control al Bolilor din Statele Unite, la inceputul anului 2022 au aparut informatii care au corelat infectarea COVID la copii cu aparitia unui numar mai mare cazuri de diabet de tip I in randul celor mici. Exista vreo explicatie? Ce ar trebui sa stie toti parintii?
Acesta este un subiect pe care nu il stapanesc foarte bine, prin urmare nu vreau sa emit ipoteze. Daca insa un copil este diagnosticat cu diabet zaharat tip 1, parintele ar trebui sa stie ca astazi, speranta de viata a unui copil diabetic este aproape similara cu cea a unui copil fara diabet deoarece s-a descoperit insulina, care este acum usor de administrat, fie cu ajutorul stilourilor preumplute, fie cu ajutorul pompelor de insulina. Din fericire, Romania acopera in totalitate costul tratamentului cu insulina.
- Intr-un studiu recent, oamenii de stiinta de la Universitatea Monash din Melbourne, Australia, au analizat efectele unui medicament experimental denumit GSK-126 ce poate restabili celulele beta producatoare de insulina la pacientii cu diabet de tip 1. Cum sunt vazute acest tip de descoperiri de catre medicii care lupta cu diabetul alaturi de pacientii lor? Exista si alte sperante pentru pacientii cu diabet?
Ca medici, ne dorim sa putem vindeca orice boala si descoperirea unor medicamente care sa faca acest lucru este extraordinara. Pana sa fie aprobate, fie ca vorbim de aceste medicamente noi, fie ca vorbim de tehnologiile folosite in diabetul zaharat trebuie insa sa completeze toate studiile necesare si sa isi demonstreze eficacitatea.
- Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, la nivel mondial exista aproximativ 422 de milioane de persoane cu diabet. Conform specialistilor, cifrele sunt ingrijoratoare si pot ajunge la 700 de milioane pana in 2045. In acest context ingrijorator, care ar fi cei mai siguri pasi pe care ar trebui sa-i facem pentru a preveni diabetul?
Pentru ca diabetul este o boala in care alimentatia conteaza foarte mult, cred ca o educatie in acest sens este un pas important in preventia lui. Si cand zic educatie ma refer la informatiile despre alimentatie pe care le primeste femeia insarcinata si apoi cele pe care le invata copiii incepand din gradinita. Este greu sa previi obezitatea, fiind implicati foarte multi factori care tin de educatie, industrie alimentara, politici de sananate publica, stare economica, etc insa avem nevoie sa incepem sa luam masuri in acest sens, pentru ca rezultatele nu se pot vedea imediat, ci in ani de zile.
Te invitam sa descoperi si alte articole interesante, pe Blogul Clinicii Smart nutrition!
De asemenea, te invitam sa faci parte din comunitatea Facebook Clinica Smart nutrition si Instagram Clinica Smart Nutrition si de asemenea,
sa ne urmaresti interviurile si prezentarile video pe canalul nostru de Youtube Clinica Smart Nutrition.
*articol publicat in revista FARMACIA TA