Mierea de albine – ce calități nutriționale are, cum o putem integra în dietă daca nu avem probleme de sănătate sau dacă avem (diabet etc.) și ce afecțiuni poate ameliora.
Exista peste 300 de tipuri de miere in intreaga lume, aroma, culoarea si mirosul fiind diferite in functie de tipul de floare pe care il folosesc albinele la fabricarea acestui produs natural.
Peste 200 de substante diferite se gasesc in miere insa principale sunt glucidele si apa. Glucidele gasite in miere sunt, in ordine descrescatoare: fructoza (47%), glucoza (38 %), zaharoza (14 %). Pe langa glucide ea mai contine si proteine, fiind identificati peste 20 de tipuri de aminoacizi, dintre care prolina este in cantitatea cea mai mare.
Daca dintre macronutrienti gasim in principal glucide si proteine (mai putin lipide), dintre vitamine si minerale gasim, e adevarat ca in cantitati muuult mai mici, vitamina B1, B2, B3, B6, B9, C, fosfor(dintre minerale, acesta se gaseste in cantitatile cele mai mari), calciu, magneziu, sodiu, fosfor.
Din punct de vedere al continutului caloric, o lingurita de miere (10 g) aduce aproximativ 30 kcal. Daca o folosim in loc de zahar, avem grija totusi la cantitate. Fructoza, prinicpalul glucid din miere, are un indice glicemic mai mic comparativ cu glucoza si zaharoza, ceea ce inseamna ca se va absorbi mai lent din tractul gastrointestinal, insa nu putem spune despre miere ca nu are nici un impact pe valorile glucozei plasmatice.
Mierea este folosita si ca aliment si ca medicament. Au fost studiate diferite efecte benefice precum cele antibacteriene, antivirale, antifungice, antioxidante, antiinflamatorii, antidiabetice, anticanceroase, antihipertensive, antiaritmice sau in vindecarea ranilor (1). Sa nu uitam insa ca mierea este implicata in aparitia reactiilor alergice la polen, poate fi sursa de spori de Clostridia (ducand la aparitia botulismului) sau poate contine metale grele precum plumb, mercur, crom, arseniu, cadmiu. Pe langa toate aceste posibile reactii adverse, e bine sa stim ca incalzirea ei duce la aparitia unor substante periculoase pentru sanatate (2).
- Eteraf-Oskouei T, Najafi M. Uses of Natural Honey in Cancer: An Updated Review. Adv Pharm Bull. mar, 2022, Vol. 12, 2, pp. 248-261.
- Afroz R, Tanvir EM, Zheng W, Little PJ. Molecular Pharmacology of Honey. Clin Exp Pharmacol. 2016, Vol. 6, 3.
Semințele de dovleac – ce conțin și în ce probleme de sănătate sunt recomandate?
Semintele de dovleac contin acizi grasi mononesaturi si polinesaturati (3), ceea ce le face o sursa de grasimi bune. Pe langa grasimile bune, ele contin si 9 aminoacizi esentiali, avand un continut in proteien de 30- 37 %. Din seminte se poate obtine ulei, cu un continut bogat in acid linoleic, oleic, palmitic, tocoferol (vitamina E).
Trebuie avut insa in vedere faptul ca au un continut caloric bogat ( 550 kcal/100g) ceea ce face ca o portie sa fie cat un pumn, nu toata punga.
Datorita continutului in grasimi bune semintele de dovleac sunt antioxidante , mentin functia imuna a organismului si inhiba proliferarea sau transformarea maligna (4). In tari precum China, India, Korea, Argentina, Brazilia sau Mexic aceste seminte sunt folosite in tratamentul parazitilor intestinali, infectiilor urinare, litiazei urinare, probleme ale vezicii bilare sau prostatei. Pe langa toate aceste efecte potential benefice in prevenirea bolilor cardiovasculare, cancerului sau antiimbatranire, sa nu uitam insa ca putem intalni, foarte rar si reactii alergice, mergand de la edem, eritem, dispnee, urticarie si pana la soc anafilactic.
- Batool M, Ranjha MMAN, Roobab U, Manzoor MF, Farooq U, Nadeem HR, Nadeem M, Kanwal R, AbdElgawad H, Al Jaouni SK, Selim S, Ibrahim SA. Nutritional Value, Phytochemical Potential, and Therapeutic Benefits of Pumpkin (Cucurbita sp.). Plants (Basel). may, 2022, Vol. 11, 11, p. 1394.
- Chatain C, Pin I, Pralong P, Jacquier JP, Leccia MT. Medicinal bioactivites and allergenic properties of pumpkin seeds: review upon a pediatric food anaphylaxis case report. Eur Ann Allergy Clin Immunol. Nov, 2017, Vol. 49, 6, pp. 244-251.
Te invitam sa descoperi si alte articole interesante, pe Blogul Clinicii Smart nutrition!
De asemenea, te invitam sa faci parte din comunitatea Facebook Clinica Smart nutrition si Instagram Clinica Smart Nutrition si de asemenea,
sa ne urmaresti interviurile si prezentarile video pe canalul nostru de Youtube Clinica Smart Nutrition.