Uleiurile vegetale sunt sursa principala de grasimi alimentare dar e bine sa tinem cont ca au continut diferit de acizi grasi si ca , prin urmare, au efecte diferite asupra sanatatii. Consumul unui singur tip de ulei vegetal nu poate indeplini cantitatile recomandate nici de acizi grasi saturati, nici de mononesaturati (MUFA) sau polinesaturati (omega 3 sau 6 fiind cei mai cunoscuti) (An Intricate Review on Nutritional and Analytical Profiling of Coconut, Flaxseed, Olive, and Sunflower Oil Blends, 2021) .
Uleiul de masline este folosit mai ales in salate insa e nevoie sa tinem cont ca el trebuie pus cu masura- lingura de ulei avand 10-15 ml si aproximativ- 90-135 kcal.
Din punct de vedere nutritional, uleiul de masline aduce un aport de 884 kcal per 100 ml. Comparativ cu uleiul de floarea soarelui, care era o sursa bogata in vitamina E, uleiul de masline are o cantitate de 12 ori mai mare de vitamina K- 60 ug/100 ml de vitamina K. Aceasta vitamina are un rol important in coagularea sangelui si se pare ca poate ajuta la preventia cancerului de ficat ajutanad la imbunatatirea evolutiei pacientilor cu ciroza si carcinom hepatocelular.
Cantitatile mai mici de acizi grasi de tip polinesaturat (PUFA) ii confera o stabilitate oxidativa mai mare in comparatie cu alte uleiuri (de ex- uleiul de floarea soarelui) care au in compozitie cantitati mai importante de PUFA. Acest lucru il face a fi unul dintre cele mai stabile uleiuri sub tratamente termice si in conditii de prajire (Chemical, Rheological and Nutritional Characteristics of Sesame and Olive Oils Blended with Linseed Oil, 2018).
Recomand adaugarea uleiului de masline cand terminam de gatit si evitarea prajitului ca metoda de prepare a alimentelor. Ca in cazul oricarui alt aliment, este foarte importanta cantitatea si frecventa folosirii lui. Nu putem avea pretentia de la el a fi un aliment minune, un alimnet pe care sa il putem consuma in orice cantitate, in fiecare zi si sa avem efecte benefice pentru sanatate. Obtinerea unui organism sanatos depinde de o alimentatie echilibrata, diversificata, ce respecta necesarul caloric al fiecarei persoane in parte si metodele de preparate recomandate.
Te invitam sa descoperi si alte articole interesante, pe Blogul Clinicii Smart nutrition!
De asemenea, te invitam sa faci parte din comunitatea Facebook Clinica Smart nutrition si Instagram Clinica Smart Nutrition si de asemenea,
sa ne urmaresti interviurile si prezentarile video pe canalul nostru de Youtube Clinica Smart Nutrition.