Valeria Vrancea, studenta facultatea Global Nutrition and Health, VIA University College, in practica la Clinica Smart Nutrition, www.clinicasmartnutrition.ro
Colagenul este una dintre cele mai importante proteine din corpul nostru. Acesta se gaseste in 28 de forme, dintre care cele mai intalnite si asociate cu efecte benefice sunt de tip I, II, III, IV. Colagenul este componenta principala a tesutului conjunctiv, fiind parte din oase, piele, muschi si ligamente. Una din functiile colagenului este de a mentine structura pielii si intarirea oaselor.
Odata cu inaintarea in varsta, rata de sinteza a colagenului scade. (Nomoto & Iizaka, 2020, p. 189) Acest fenomen poate avea loc mai devreme, daca este influentat de alti factori ai stilului de viata precum fumatul, consumul excesiv de alcool, expunerea la raze ultraviolete, poluanti, alimentatie nesanatoasa si deficite nutritionale. (Bolke et al. 2019, p. 2)
In ultima perioada, suplimentele de colagen au devenit foarte populare, insa este important sa analizam in ce masura suplimentarea are efect asupra nivelului de colagen din organism. Fiind o proteina, colagenul ajunge in sistemul digestiv si este descompus in aminoacizi. Doar foarte putine tipuri de peptide raman intacte in intestinul subtire, care mai apoi sunt transportate in sange, insa peptidele colagenului sunt mai rezistente la peptidaze din cauza dimensiunii moleculare mici. (Zdzieblik et al. 2021, p. 2) Faptul ca, din sange, peptidele ajung sa fie folosite anume pentru mentinerea structurii pielii, nu poate fi apreciat cu certitudine pentru ca organismul le foloseste acolo unde are nevoie la moment. Unele studii arată că, 10% din peptidele colagenului luate din suplimente ramân intacte și sunt transferate direct in sânge, participînd apoi la sinteza țesutului conjunctiv. (Dressler et al, 2018, p. 298)
Mai mult de atat, majoritatea suplimentelor de colagen studiate nu contin doar colagen pur, ci contin si alti micronutrienti sau vitamine (vitamina C, biotina, zinc, etc), sau sunt folosite in timpul unui regim de activitate fizica, care de asemenea pot avea o influenta asupra structurii pielii, muschilor, oaselor etc. De aceea, chiar daca observam ameliorari dupa administrarea acestor suplimente, nu putem afirma cu certitudine ca efectul vine doar de la colagen.
Cu toate acestea, studiile au demonstrat ca nivelul de sinteza a colagenului s-a marit la administrarea unui supliment care continea si vitamina C, datorita rolului ei de hidroxilare a prolinei si lizinei, esentiale pentru crearea helixului de colagen.(Bolke et al. 2019 p.10; Khatri et al. 2021, p. 1494) De asemenea, au fost dovedite efecte benefice ale suplimentelor in reducerea durerii de articulatii si imbunatatirea functiei lor in terapiile care includ programe de reabilitare sau exercitii fizice. (Dressler et al. , 2018, p. 302; Khatri et al. 2021, p. 1501) Rezultatele studiilor au mai aratat si schimbari in reducerea ridurilor, elasticitatea si hidratarea pielii, fenomen strans legat de nivelul crescut de colagen si sinteza glicozaminoglicanilor in straturile respective ale pielii. (Asserin et al. 2015, p. 299; Kim et al. 2018, p. 11).
In cazul in care persoanele consuma un nivel scazut de proteine, suplimentele de colagen pot influenta pozitiv si din cauza ca ele cresc aportul de proteine in organism. S-a demonstrat ca suplimentele de colagen impreuna cu un antrenament de rezistenta de 3 ori pe saptamana au dus la scaderea nivelului de grasime din organism. (Zdzieblik et al. 2021, p. 12; Khatri et al. 2021, p. 1502).
In concluzie, administarea suplimentelor de colagen care contin si vitamina C sau alti micronutrienti au un efect benefic asupra organismului. Dar sa nu uitam sa mentinem si un nivel recomandat de activitate fizica si sa eliminam alti factori externi care duc la scaderea nivelului de sinteza de colagen.
Colagenul poate fi asigurat si prin alimentatie. Colagenul poate fi găsit în carne și pește, produse ce conțin țesut conjunctiv. Însă după cum am menționat, colagenul este o proteină, respectiv este format din mai mulți amino acizi, care pot fi luați din diferite surse de proteine, de exemplu carne, pește, soia, lactate, ouă și boboase, care mai apoi să participle la formarea moleculelor de colagen în organism. În timpul digestiei, ca și orice alta proteină, colagenul luat din alimentație este descompus în amino acizi, care sunt distribuiți diferit în dependeță de necesitățile organismului. Procesul de producere a colagenului mai necesită și zinc și vitamina C. (Harvard T. H. Chan School of Public Health, 2021)
Bilbiografie:
Asserin J, Lati E, Shioya T, Prawitt J. (2015) The effect of oral collagen peptide supplementation on skin moisture and the dermal collagen network: evidence from an ex vivo model and randomized, placebo-controlled clinical trials. J Cosmet Dermatol;14(4):291-301. https://doi.org/10.1111/jocd.12174
Bolke L., Schlippe G., Gerß J. & Voss J. (2019) A Collagen Supplement Improves Skin Hydration, Elasticity, Roughness, and Density: Results of a Randomized, Placebo-Controlled, Blind Study. Nutrients, 11(10), 2494 https://doi.org/10.3390/nu11102494
Dressler P, Gehring D, Zdzieblik D, Oesser S, Gollhofer A, König D. (2018) Improvement of Functional Ankle Properties Following Supplementation with Specific Collagen Peptides in Athletes with Chronic Ankle Instability. J Sports Sci Med 17(2):298-304
Harvard T. H. Chan School of Public Health, 2021, Collagen. https://www.hsph.harvard.edu
Khatri M, Naughton RJ, Clifford T, Harper LD, Corr L. (2021) The effects of collagen peptide supplementation on body composition, collagen synthesis, and recovery from joint injury and exercise: a systematic review. Amino Acids;53(10):1493-1506. https://doi.org/10.1007/s00726-021-03072-x
Kim DU, Chung HC, Choi J, Sakai Y, Lee BY. (2018) Oral Intake of Low-Molecular-Weight Collagen Peptide Improves Hydration, Elasticity, and Wrinkling in Human Skin: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. Nutrients;10(7):826. https://doi.org/10.3390/nu10070826
Nomoto T, Iizaka S. (2020) Effect of an Oral Nutrition Supplement Containing Collagen Peptides on Stratum Corneum Hydration and Skin Elasticity in Hospitalized Older Adults: A Multicenter Open-label Randomized Controlled Study. Adv Skin Wound Care. 186-91 https://doi.org/10.1097/01.ASW.0000655492.40898.55
Zdzieblik D, Jendricke P, Oesser S, Gollhofer A, König D. (2021) The Influence of Specific Bioactive Collagen Peptides on Body Composition and Muscle Strength in Middle-Aged, Untrained Men: A Randomized Controlled Trial. Int J Environ Res Public Health;18(9):4837. https://doi.org/10.3390/ijerph18094837
Te invitam sa descoperi si alte articole interesante, pe Blogul Clinicii Smart nutrition!
De asemenea, te invitam sa faci parte din comunitatea Facebook Clinica Smart nutrition si Instagram Clinica Smart Nutrition si de asemenea,
sa ne urmaresti interviurile si prezentarile video pe canalul nostru de Youtube Clinica Smart Nutrition.
*articol publicat pe www.csid.ro