Mesele copiilor care invata dupa amiaza sunt esențiale pentru a le oferi energie și concentrare pe parcursul zilei.
A inceput scoala si multi elevi incep scoala dupa ora 12- 13. Un astfel de program de scoala este destul de greu de integrat cu un program alimentar, astfel incat copilul sa primeasca si energia necesara din alimentatie, vitaminele si mineralele necesare zilnic, care sa il ajute sa fie atent la ore, sa retina informatiile noi si sa ii asigure si cresterea si dezvoltarea armonioase.
Cand avem un astfel de program, este necesar ca elevul sa aiba macar o masa pe care sa o ia acasa (daca incepe la 13:30-14, pot fi chiar si doua mese) si care sa contina alimente corect preparate ( sa evite snitelele, chiftelele, cartofii, oualele prajite, etc). Cand ne ghidam dupa recomandarile actuale, respectiv „principiul farfuriei”sau „farfuria in 3 culori”, putem alege unul sau mai multe alimente dintr-o culoare/parte:
- O parte (de obicei un sfert de farfurie, pana la o treime) este acoperita de alimente bogate in proteine precum carne slaba (de pui, curcan, consumata fara piele sau chiar si porc/vita, dar muschi), oua, lactate si branzeturi (nu le recomandam pe cele cu continut foarte mare de grasimi dar nici pe cele cu zero grasimi), peste si fructe de mare.
- O alta parte (tot un sfert pana la o treime din farfurie) o acoperim cu alimente care contin glucide sau carbohidrati complecsi precum paine integrala, orez integral, paste integrale, dar si cartofi, fasole boabe, linte, naut, mamaliga sau fructe
- Si cea de a treia parte din farfurie ar trebui sa contina legume iar aici lista este foarte bogata si copilul are multe variante din care sa aleaga: rosii, ardei, castraveti, salata verde, ceapa, varza, broccoli, conopida, spanac, rucola, fasole verde, sparanghel, etc. Ele pot fi consumae crude, ca atare sau in salate, sau preparate (puse in ciorbe, supe, supe-crema, mancaruri, legume la cuptor sau la gratar, etc).
De exemplu- daca vorbim de un mic dejun mai bogat, putem avea:
- Ou cu branza servite cu paine integrala si legume iar ca desert- o portie de fructe
- Peste de tip afumat cu avocado, servit cu lipie integrala, nu uitam legume si, la final – tot o portie de fructe
- Cereale de tip integral cu seminte de chia sau migdale servite cu banane si fructe de padure
- Gratar din carne slaba, pus pe felii de paine cu rosii/castraveti si un milkshake cu banane si mar
- Alte variante care sa imbine si alimentele preferate dar si regulile cunoscute.
Daca suntem in situatia in care copilul a dormit pana la ora 10-11 el poate servi si mancare gatita, ca de exemplu:
- Mancare de cartofi cu carne slaba, servita cu salata de vara
- Chiftele marinate servite cu cous-cous si salata de rosii
- Tocanita de legume cu carne slaba si cartofi la cuptor
- Alte variante care sa imbine si alimentele preferate dar si regulile cunoscute.
Copilul , pentru a nu sta nemancat la scoala (si sa nu fie tentat sa isi cumpere alimente bogate in calorii, care insa sa fie fara valoare nutritionala mare, rpecum chispuri, covrigei, biscuiti, ce gaseste la magazinele din jurul scolii sau din drum spre scoala) poate primi un pachet pentru timpul petrecut in scoala.
Pachetul de la scoala trebuie sa contina alimente care sa nu se strice usor, sa nu miroasa in clasa, sa nu curga in ghiozdan.
Iata cateva exemple care pot fi puse ca pachet la scoala:
- Paine de tip integral cu snitel facut la cuptor, legume si un mar
- Lipie de tip integral cu carne slaba la gratar, varza, muraturi („wrap reinventat”) si o banana
- Halloumi cu paine integrala, castraveti si prune
- Sendvis din muschiulet de porc preparat la cuptor, cu salata verde si o para.
- Alte variante care sa imbine si alimentele preferate dar si regulile cunoscute.
Mesele copiilor care invata dupa amiaza trebuie să includă alimente echilibrate și hrănitoare, pentru a susține dezvoltarea lor sănătoasă. În plus, mesele copiilor care invata dupa amiaza trebuie să fie programate astfel încât să nu interfereze cu somnul sau odihna de peste noapte.
Te invitam sa descoperi si alte articole interesante, pe Blogul Clinicii Smart nutrition!
De asemenea, te invitam sa faci parte din comunitatea Facebook Clinica Smart nutrition si Instagram Clinica Smart Nutrition si de asemenea,
sa ne urmaresti interviurile si prezentarile video pe canalul nostru de Youtube Clinica Smart Nutrition.
*articol publicat pe csid.ro