Multe persoane care țin post consumă preparate nesănătoase care nu asigură organismului nutrienții necesari. În timpul postului sunt oameni care se axează doar pe câteva alimente precum pâine și produse de patiserie, margarină, înlocuitori vegetali bogați în substanțe chimice dăunătoare, cartofi, fasole, orez și unele legume și alții care deseori se înfometează deoarece nu știu ce să mănânce de post sau nu le plac mâncărurile tradiționale. Citește despre 3 meniuri de post sănătoase.
Organizarea meselor de post se face din timp și cu atenție, iar lista de cumpărături se organizează ținând seama de mesele pentru următoarea săptămână, pentru a conține toate ingredientele necesare. Astfel, eviți să te confrunți cu o senzație de foame fără a avea ceva disponibil pentru consum, sănătos și de post.
3 meniuri de post sănătoase și care nu îngrașă
Dr. Alexandru Popa, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice la Clinica Smart Nutrition a conceput câteva variante de meniu pentru o dietă sănătoasă de post. Aceste propuneri de meniu sunt echilibrate nutrițional, atât pentru macronutrienți (proteine, carbohidrați, grăsimi), cât și pentru micronutrienți, fiind asigurat necesarul de vitamine și minerale.
Nu uita că este important să servești legume la fiecare masă, fie ca ții post sau nu. Alimentația sănătoasă conține legume la fiecare masă, fie crude, fie gătite, alături de carbohidrați sănătoși și surse de proteine. Regula se păstrează și în post, când sursele de proteine sunt vegetale.
Sugestii de meniu de post pentru mic dejun
- Fulgi de ovăz cu lapte vegetal:
- 200 mL lapte vegetal neîndulcit (de migdale / ovăz / cocos etc.)
- 50 g fulgi de ovăz / orz / secară
- 25 g caju crud
- 150 g căpșuni / afine
- Wrap cu avocado
- 60 g lipie integrală / de porumb
- 100 g avocado pasat, cu lămâie
- 80 g boabe năut / porumb
- 50 g castraveți
- 50 g morcov
- 50 g salată
- Humus cu legume
- 50 g pâine integrală
- 60 g hummus simplu / cu ardei
- 60-80 g măsline verzi / negre
- 75 g tofu simplu / afumat
- 150-200 g roșie / ardei / castravete
Sugestii de meniu de post pentru prânz
- Salată vegetală asortată
- 80-100 g boabe fasole / linte / năut
- 80-100 g avocado
- 60-80 g măsline verzi / negre
- 20 g mix semințe crude
- 250 g salată / baby spanac / roșie / ardei / castravete
- Ciorbă de legume și mâncare de păstăi cu murături
- 40 g pâine integrală
- 350-400 g ciorbă de lobodă / varză, cu suc de roșii
- 300-350 g mâncare de păstăi, fierte, cu condimente
- 150-200 g castraveți murați
- Salată orientală fără ou
- 250 g cartofi fierți, gătiți
- 120 g măsline verzi / negre
- 150-200 g morcov / baby morcov fiert
- 50 g ceapă
- Suc de lămâie
Sugestii de meniu de post pentru cină
- Salata tabouleh
- 150 g bulgur / cous-cous
- 2 legături mari de pătrunjel proaspăt
- 300 g roșii + ceapă
- Salata cu tofu și măsline
- 75 g tofu
- 50 g măsline verzi / negre
- 250 g legume asortate (salată / spanac / roșii / ardei / castraveți)
- Budincă de chia cu lapte vegetal
- 150 ml lapte vegetal neîndulcit
- 40 g semințe chia
- 150 g căpșuni / afine
Sfaturile medicului pentru alimentația de post
Pe lângă cele 3 meniuri de post sănătoase, poți urma câteva sfaturi de la medicul nutriționist Alexandru Popa, bazate pe discuțiile cu pacienții săi în cadrul consultațiilor de nutriție:
Te invitam sa descoperi si alte articole interesante, pe Blogul Clinicii Smart nutrition!
De asemenea, te invitam sa faci parte din comunitatea Facebook Clinica Smart nutrition si Instagram Clinica Smart Nutrition si de asemenea,
sa ne urmaresti interviurile si prezentarile video pe canalul nostru de Youtube Clinica Smart Nutrition.
*articol publicat pe www.medicool.ro
*poza preluata din articolul publicat pe www.medicool.ro