Glandă mică, în formă de fluture, situată la nivelul gâtului, tiroida îți poate da tot organismul peste cap când funcționează deficitar. Este bine să știi că activitatea acestei glande este influențată și de unele alimente. Dr. Ionela Dumitrescu ne spune care sunt alimentele care influențează tiroida și în ce mod.
Oboseala excesiva, nervozitate, tulburari de metabolism, colesterol si trigliceride crescute, intoleranta la frig sau la cald, crestere in greutate sunt probleme cu care multe persoane se confrunta astazi. Bineinteles , acestea pot avea cauze multiple, dar sa nu uitam sa testam si glanda tiroida si functionarea acesteia in limite normale.
Tiroida este o glanda endocrina, localizata la baza gatului, sub cartilajul tiroidian, in forma de fluture, ce secreta hormonii tiroxina si triiodotironina, hormoni ce controleaza metabolismul, ritmul respirator si cardiac, termoreglarea, greutatea corporala, forta musculara, o serie de reactii biochimice importante pentru organism, sinteze proteice, activitati enzimatice, etc. Hormonii tiroidieni sunt de asemenea implicati in dezvoltarea sistemului nervos si cresterea osoasa la fat si copil. Disfunctiile glandei tiroide se pot manifesta prin crestere sau scadere in greutate, deficiente in termoreglare, oboseala, tulburari cognitive si metabolice, tulburari de ritm cardiac, tulburari de ciclu menstrual, fatigabilitate, caderea parului etc. Functionarea glandei tiroide este reglata de hipofiza si hipotalamus, prin hormonii TSH si TRH.
Pentru sinteza hormonilor tiroidieni, celulele glandei tiroide au nevoie de doi micronutrienti importanti: iodul si seleniul. Iodul este absorbit din sange si este un element fara de care buna functionare a tiroidei nu ar fi posibila. Deficienta iodului este o cauza majora de hipotiroidism si dezvoltare excesiva a foliculilor tiroidieni, pentru a compensa deficitul de iod. Iodul in exces poate fi toxic, doza maxima tolerata fiind de 1100 micrograme, In exces, iodul poate inhiba productia de hormoni tiroidieni, iar in cazul tiroiditei Hashimotto poate stimula productia de anticorpi ATPO sau antitiroglobulina.
Doza zilnica de iod ar trebui sa fie 150 micrograme/zi la adult, 200-290 micrograme pentru gravide si femei care alapteaza, pentru acestea aportul corect de iod fiind foarte important, intrucat dezvoltarea sistemului nervos la fat si copil este dependenta de hormonii tiroidieni.
De unde luam iodul in alimentatie? O buna sursa de iod sunt vegetatia si vietuitoarele marine, algele, stridiile , codul, sunt surse excelente de iod, o portie asigurand toata cantitatea de iod necesara pe o zi. In cantitati mai mici gasim iod in creveti, sardine, ton si somon. De asemenea foarte bune surse de iod sunt laptele, produsele din lapte si ouale. Iodul se poate gasi in surse vegetale cartofii dulci, ceapa, spanacul, alunele, bananele si capsunile, in cantitati mult mai mici.
Cantitatea de iod este dependenta si de continutul in iod al mediului inconjurator. De aceea in zonele deficitare in iod se foloseste sarea iodata ce contine aroximativ 45-50 micrograme de iod/gram de sare.
Continutul de iod mai este influentat si de modul de preparare al alimentelor, prin fierbere de exemplu o buna cantitate de iod este extrasa, de continutul in iod al solului ce variaza de la regiune la regiune, si de thyocianatii prezenti in unele alimente cum sunt soia si cruciferele, ce interfera cu preluarea si utilizarea iodului de catre celulele glandei tiroide.
Seleniul este un alt microelement ce influenteaza productia de hormoni tiroidieni, fiind cofactor al enzimei numita tiroxin deiodinaza, enzima responsabila cu transformarea tiroxinei in triiodotironina, activarea si dezactivarea hormonilor tiroidieni. Doza zilnica recomandata de seleniu este de 55 micrograme, 60 pentru perioada de sarcina, 70 micrograme pentru femeile in perioada de alaptare. Nucile braziliene sunt surse excelente de seleniu. Surse bune de seleniu sunt tonul, sardinele, stridiile, crabul, crevetii, carnea de vita, curcan, pui, ouale, ovazul, semintele de floarea soarelui. Alte surse de seleniu sunt laptele si iaurtul, orezul brun, ciupercile si fasolea boabe.
Acest articol a fost publicat în revista ClickSănătate!