Începutul anului ne aduce întotdeauna dorința de a ne îndeplini obiectivele, de a găsi direcții, de a fi mai buni. Pentru noi aceste căutări isi găsesc direcția de multe ori către cărți si începem anul cu trei recomandări de carte care noua ne merg la suflet.
Începem, bineînțeles, cu surpriza plăcută de la sfârșitul anului trecut și cadoul nostru preferat de pus sub brad în 2021, “Ingredientele care ne fac viața mai frumoasa” a minunatei noastre prietene Mihaela Bilic, editura Bookzone. Consideram potrivit sa începem anul gândindu-ne la cum de am ajuns sa ne îndrăgostim de mâncare: “Legat de subiectul “iubire” nu pot sa nu aduc în discuție relația excesiv de afectuoasă pe care tot mai multe persoane o au cu mâncarea. Putini sunt cei care încă mai mănâncă doar pentru ca le e foame. Majoritatea folosim mâncatul emoțional ca metoda eficienta pentru calmare, liniștire sau ca simpla (pre)ocupare. Nu e greșit sa mănânci pentru ca e bun sau pentru ca iei place, trist este sa mănânci și sa nu te bucuri sau preparatul sa nu fie cu adevărat gustos/delicios.”
Continuam lista cu “Arta de a mânca putin mai putin”, Dominique Loreau, Editura Baroque Books and Arts. Va invitam sa o parcurgeți, ne susține argumentele pentru a învața pacienții cum sa mănânce, nu cum sa tina o dieta cu rezultate pe termen scurt. “Ceea ce numim noi “a tine un regim de slăbire” înseamnă a ne hrăni intr-o maniera selectiva, în scopul de a pierde în greutate. Doua treimi din populație isi consuma o mare parte din viață încercând sa slăbească, dar în acest caz de ce numărul persoanelor obeze continua sa crească, în special în rândul tinerilor? E chiar atât de complicat sa ai o relație sănătoasă cu mâncarea?”
Și pentru ca vorbeam ne a învața pacienții sa mănânce, mărturisim ca noi ne-am îndrăgostit de “Sare, acid, grăsimi, caldura”, Samin Nosrat, Editura Litera. Mâncarea sănătoasă poate și trebuie sa fie gustoasa, legumele sunt delicioase dacă sunt gătite cum trebuie. Ne-a plăcut mult tabelul de la paginile 268, 269 care explica modurile de gătire potrivite pentru fiecare tip de leguma, sau “Matricea avocado” de la pagina 222 care ne arata combinațiile între bazele de salate, alimente optionale și sosuri. Susținem complet afirmația: “De la produsele vibrante și crude de sezon la ierburile și vinegretele cu gust proaspăt, fiecare ingredient dintr-o salata poate fi frumos și delicios.”
Te invitam sa descoperi si alte articole interesante, pe Blogul Clinicii Smart nutrition!
De asemenea, te invitam sa faci parte din comunitatea Facebook Clinica Smart nutrition si Instagram Clinica Smart Nutrition si de asemenea,
sa ne urmaresti interviurile si prezentarile video pe canalul nostru de Youtube Clinica Smart Nutrition.