Rolul alimentatiei in managementul depresiei este foarte important, intrucat aceasta poate ameliora, agrava sau chiar genera simptomatologia.
O dieta variata si echilibrata, bogata in fibre, vitamine, minerale, proteine, carbohidrati buni si grasimi nesaturate, asigura organismului un aport optim de nutrienti care ar putea preveni si ameliora aparitia episoadelor depresive. Lipsa alimentelor de calitate poate conduce la aparitia depresiei, deoarece organismul nu beneficiaza de substantele necesare bunei functionari, situatie care provoaca stres si suprasolicitare permanente. Astfel, persoanele care manaca foarte putin sau monoton se priveaza de o parte din nutrienti si sunt predispuse la aparitia depresiei. Aceesi privare apare si la cele care consuma multe dulciuri, bauturi indulcite si alimente tip fast-food, bogate in zahar si grasimi saturate si sarace in proteine, fibre, vitamine, minerale.
O persoana cu un regim alimentar dezechilibrat va lua usor in greutate, lucru care in timp poate genera depresia, prin scaderea stimei de sine, si stigmatizarea sociala. Aceasta poate creste consumul de alimente nesanatoase, care pe moment ii aduc senzatia de fericire, insa ulterior ii provoaca sentimente de vinovatie, agravand simptomatologia, si astfel formandu-se astfel un cerc vicios din care cu greu se poate iesi.
Te invitam sa descoperi si alte articole interesante, pe Blogul Clinicii Smart nutrition!
De asemenea, te invitam sa faci parte din comunitatea Facebook Clinica Smart nutrition si Instagram Clinica Smart Nutrition si de asemenea,
sa ne urmaresti interviurile si prezentarile video pe canalul nostru de Youtube Clinica Smart Nutrition.