Cat de mult conteaza atentia pe care o acordam alimentatiei in functie de culorile fructelor si legumelor?
Stiu ca barbatii nu prea sunt cu nuantele si culorile, dar la alimente e mult mai simplu, mai ales ca vorbim despre specialitatea pe care o aveti si sunteti specialist in nutritive si stiti foarte bine cum ar trebui sa combinam aceste culori din farfurie, astfel incat sa ne fie mai bine. Exista un mai bine, daca avem mai multe culori in farfurie?
Bineinteles! Tot timpul exista un mai bine in nutritie si poate si cei mai constiinciosi sau cei mai perseverenti oameni care vor sa manance ultra sanatos si ultra bio, au loc sa-si imbunatateasca alimentatia. Ce e interesant la aceasta tema este ca eu personal, am o problema cu perceptia culorilor si vad un pic diferite anumite nuante, prin urmare a fost o provocare si mai mare sa pregatesc subiectul stiind ca sunt oarecum in antiteza cu modul in care percep culorile. Revenind la subiect, este foarte important si eu ii incurajez pe toti pacientii mei, indiferent de obiectivul pe care il au, anume sa scada in greutate, sa manance mai sanatos, sa trateze anumite afectiuni, sau sa creasca in masa musculara. Atunci cand vorbim de dieta de crestere, nu ne gandim la dieta de ingrasare; cum spun anumiti pacienti, “vreau sa ma ingras” sunt cei care au probleme in a lua in greutate, nu, sunt diete de crestere in masa musculara. Pe toti acesti pacienti ii incurajez indiferent de obiectiv, sa consume la fiecare masa cate o portie de legume si intre mese, una sau doua portii de fructe. De ce? Aceste alimente vegetale sunt foarte bogate in fibre, in vitamine, in minerale si in antioxidanti. Aduc foarte multa statietate in organism, ajuta digestia prin continutul crescut de fibre, ne completeaza posibilele deficite de vitamin si minerale si reprezinta pana la urma, sursa cea mai biodisponibila si cea mai naturala pentru aceste vitamine, deci, corpul va absorbi mai mult din fructe si din legume decat din suplimente si nu in ultimul rand sunt pline de antioxidanti. Acesti antioxidanti reprezinta subiectul nostru de astazi, fiindca ne putem orienta asupra continutului de antioxidanti si asupra ideii de a lua antioxidanti diferiti dupa culoarea fiecarui produs vegetal. Stiu din mai multe expuneri ale medicilor care au venit aici in emisiune, indiferent de patologia, despre bolile despre care am vorbit, ca-i foarte important sa avem in dieta, alimente verzi. Da, in primul rand, este foarte important sa avem legume si fructe in dieta, fiindca asta din pacate este o provocare pe care inca o intalnesc cu multi pacienti si din ce in ce mai multi copii si tineri au format un prost obicei din a nu consuma fructe si legume.
Poate mai degraba fructe decat legume, adica avem o deficienta la capitolul legume mai mult?
Da! La capitolul legume tind sa cred ca mai mult, deoarece la fructe, de bine, de rau, un mar o portocala, o portie de capsuni cand vine sezonul, cam toata lumea mai mananca, insa la capitolul legume avem un deficit destul de mare si ti-am spus, mai ales in randul tinerilor si in randul copiilor. Daca adultii le mananca fie ca descopera ca sunt gustoase, sau ca stiu ca sunt sanatoase, ca au auzit de la doctor, din diferite surse, copiii au un mare “nu” in consumul legumelor si daca avem timp la final, o sa dau si o explicatie oarecum logica pentru care refuza anumite legume.
Exista si o explicatie logica?
Da, in primul rand e posibil sa simta gustul anumitor legume foarte puternic, fiindca papilele gustative sunt foarte sensibile la o varsta frageda. E posibil ca acel broccoli sau acea mazare, chiar sa fie amare in perceptia lor. Ei fiind oarecum fortati sau batuti la cap de parinti sa consume legumele, sa consume vegetalele, parintii nu inteleg faptul ca intr-adevar e posibil ca salata respective chiar sa aiba un gust amar pe care noi nu-l mai percepem atat de amar, fiindca papilele gustative nu mai disting atat de fin gusturile si copilul sa dezvolte o aversiune fata de aceste produse si sa le refuze. Alta explicatie ar fi faptul ca un fruct de exemplu, unul este mai dulce celalalt este mai acru, celalalt este un pic stricat, un pic mucegait are un alt gust, pe cand un produs dulce are tot timpu acelasi gust, aceeasi textura, ofera aceeasi satisfactie. Din aceste doua motive copiii ajung sa refuze in mod eronat si-n mod nejustificat produsele. Ar trebui parintii care au probleme cu copiii in a consumat produse vegetale, sa negocieze cu ei si sa le dea dreptate daca ei spun ca nu le place mazarea de exemplu, ca s-ar putea sa o simta intr-adevar prea puternic.
Acum in timp ce vorbeati, ma gandeam la alimentele pe care eu le-am refuzat in copilarie, erau sanatoase dar pur si simplu mi se parea ca e mancare de oameni mari. Asa ma gandeam eu.
Sau asa, da. Eu aveam o problema cu patrunjelul. Nu suportam patrunjelul cand eram mic, simteam efectiv ca imi zgarie limba in momentul in care il consumam si acum mananc salata tabouleh fara niciun fel de problema si imi place foarte mult si mi se pare foarte gustoasa. Deci, ni se schimba gusturile, se adapteaza.
Ce ne spun culorile din farfuria noastra? De fapt, noi zicem ca mancam un ardei rosu, sau un ardei verde, ca am inceput cu verdele. Dar de fapt, ce mancam?
Pe langa fibre, vitamine si minerale care sunt continute in toate legumele si in toate fructele, culorile ne dau niste indicii cu privire la antioxidantii continuti de aceste produse. Antioxidantii sunt niste substante care au efect antiinflamator si care au rol de a proteja celulele corpului. Astfel, ne protejeaza de anumite boli, depinde de tipul de antioxidant si mai mult, putem sa spunem ca au un efect neutralizant, sau compensator pentru anumite alimente nesanatoase, sau cu aditivi, sau hipercalorice, pe care le consumam. Deci, in niciun caz sa nu se inteleaga ca putem sa dregem o alimentatie nesanatoasa, cu o portie de legume, sau cu o portie de fructe, insa atunci cand nu avem de ales, sau atunci cand avem anumite preferinte care stim ca nu sunt tocmai sanatoase, putem sa intoarcem balanta in favoarea noastra, consumand si o portie consistenta de legume. Antioxidantii fac acest lucru, fiindca avand efect antiinflamator, neutralizeaza compusii proinflamatori din alimentele procesate, din fast food din dulciuri, de exemplu.
La cate din acestea consumam, sau mancam, daca n-am fi avut si legumele de partea noastra, ne-am fi imbolnavit mai repede.
Ne-am fi imbolnavit mai repede si mai urat, asta s-ar fi intamplat.
E un semnal de alarma pentru cei care chiar fac portiile foarte mici de legume.
Un semnal foarte mare de alarma si am observat ca de cele mai multe ori, nu e o regula, dar de cele mai multe ori, silueta este oarecum direct proportionala in sensul bun cu consumul de legume. Adica o persoana normoponderala, o persoana fit in general, consuma destul de multe fructe si legume, pe cand o persoana supraponderala sau un obeza, nu prea se atinge de ele; chiar daca isi iau salata la masa, salata ramane acolo intr-un colt, iau de doua ori si ramane neatinsa. In schimb, celelalte alimente sunt consumate din abundenta.
Ce mai spun culorile despre alimentele pe care le consumam?
Pai sa le luam pe rand si sa incepem cu verde ca despre asta am discutat. Fiecare culoare dupa cum am spus, ne indica faptul ca acel aliment contine o cantitate un pic mai crescuta dintr-un anume antioxidant. Am observat si am impartit in cinci mari grupe de culori: cu grupul culorii verzi, verdele, rosu, portocaliul si galbenul care sunt oarecum asemanatoare, chiar daca sunt din spectre diferite, au un continut de antioxidanti oarecum similar, albul si albastru si derivatele purpurii, etc toate culorile din zona albastrului. La verde, ca exemplu avem: broccoli, salata verde, spanacul, stevia, ceapa verde, deci toate legumele. Pastaile de fasole, toate care au aceasta culoare. Ar fi de mentionat broccoli, care are un continut crescut de sulforafane. Acesta este un antioxidant special, care pe langa faptul ca are efect antineoplazic; toti antioxidantii au un oarecare efect antinoplazic si lupta impotriva cancerului, sau previn aparitia anumitor tumori. Broccoli are un efect foarte bun asupra tubului digestiv, functioneaza ca un dezinfectant si ca un antiinflamator local pentru tubul digestiv. Pacientii care au sindrom de colon iritabil, care au boala de reflux gastroesofagian, care au probleme de digestie, ar putea sa isi ameloreze aceste probleme, consumand mai des broccoli, fiert sau innabusit. Am auzit si pe acest care il consuma crud, insa crud, e posibil sa baloneze si sa nu fie atat de gustos, datorita continutului acestui antioxidant. Tot la culoarea verde as mai mentiona si prezenta de luteina si zeaxantina. Sunt doi antioxidanti, doi compusi, care protejeaza ochii si se concentreaza in special la nivelul maculei si in felul acesta cei care au istoric in familie de degenerescenta maculara, sau cei care au probleme cu oculoare nu ma refer aici la dioptrii si la probleme legate de retina, de nervul optic, daca vor consuma mai multe legume verzi, vor lua mai multe vitamine si mai multi antioxidanti benefici pentru retina.
Asta-i bine de stiut si e nevoie de o anumita portie pe zi din aceasta culoare?
Doza zilnica recomandata. Eu daca am impartit culorile in aceste cinci grupe, m-am gandit la cele cinci portii pe zi de fructe, respective legume. Trei portii de legume pentru mesele principale, si una doua portii de fructe intre. Daca am reusi sa ne asiguram cate o portie din fiecare culoare ar fi optim. Asta spuneam la inceput, in primul rand sa fie legumele si fructele si in al doilea rand, daca ar putea sa fie din grupe diferite de culori, ar fi excelent. O portie depinde de produs. In general, o portie de legume pentru o masa principala, recomand sa fie undeva intre 200 si 300 de grame. Depinde foarte mult de leguma, fiindca daca omul isi propune sa manance doar salata, 300 de grame de salata s-ar putea sa fie cam mult, si atunci portia poate fi redusa. Daca mancam rosii, 300 de grame de rosii inseamna doua rosii medii, deci ar putea fi consumate fara niciun fel de problema, iar la fructe, portia se ajusteaza si in functie de tipul de fructe, adica daca este un fruct mai putin dulce, cum ar fi fructele de padure, capsunile, grapefruitul, pomelo, fructele acestea care sunt mai hidratate si nu au un gust foarte foarte dulce, putem sa consumam pana la 300- 350 de grame la o portie. Daca ne gandim la fructe care sunt mai dulci si mai concentrate in zahar, cum ar fi strugurii, bananele, rodia, fructele exotice, atunci portia ar trebui sa fie undeva in jur de 100 maxim 150 de grame, deoarece consumate in exces, pot sa creasca glicemia si sa anulam efectul antiinflamator cu un efect proinflamator dat de glicemia crescuta.
Mergem la alta culoare si verdele merge intotdeauna cu rosu.
Da!
Ce ne spune culoarea rosie in alimente?
Culoarea rosie ne spune sa le consumam. Nu este un semn de stop ca rosul, de multe ori asociat cu ceva interzis sau cu un stop, dar in cazul alimentelor, este foarte bine sa consumam alimente rosii si vedeta este data fix de legumele care detin numele culorii si anume de rosii. Rosiile sunt foarte bogate in licopen si licopenul este un antioxidant cu foarte mari proprietati antineoplazice. Ajuta la prevenirea tumorilor la fel cum fac si ceilalti antioxidanti, insa licopterul in special are acest efect si in plus se pare ca ajuta si in prevenirea osteoporozei si in prevenirea bolilor cardiovasculare, deci are multiple beneficii pentru organism. Ce este interesant la licopen, este faptul ca este un antioxidant liposolobil, prin urmare daca vom consuma rosiile impreuna cu un aliment bogat in grasimi, cum ar fi uleiul pe care il putem adauga in salata de rosii, o lingurita de ulei ca sa nu luam prea multe calorii, sau faimoasa combinatie de rosie cu branza, pe care unii n-am inteles din ce motiv, o blameaza, dar ele sunt foarte sanatoase si merg foarte bine impreuna, datorita continutului de grasimi din branzeturi, din ulei, din avocado, din masline, etc licopenul din rosii va fi mult, mult mai bine absorbit. Asa ca avem liber la rosii cu branza, sau la salata greceasca, sau salata mediteraneana.
Dar daca rosia este transformata in bulion, sau sos de rosii, suc de rosii, mai gasim licopen acolo?
Mai gasim dar, cu cat fructul, sau cu cat leguma este mai proaspata si consumata ca atare, cu atat vom lua mai multi nutrienti si mai multi antioxidanti. O regula de exemplu, care nu se aplica, este la morcov. Cand trecem la culoarea portocaliu, vom discuta, deoarece in momentul in care sunt procesati, sunt fierti, vor elibera mai mult beta caroten, decat atunci cand sunt consumati cruzi, insa si daca punem bulion in ciorba, sau facem un sos pentru anumite produse din sucul de rosii, vom pastra o parte din licopen si din antioxidanti.
Avem o intrebare de la o telespectatoare care ne urmareste si multumim ca sunteti cu noi pe Facebook, va multumesc pentru ca ne-ati Salutat si v-ati facut simtita prezenta acolo. Doamna Florina ne intreaba asa: in situatia unui neoplasm mamar este indicat sa consumam sau nu suc de sfecla rosie lasat la decantat, sau nu? Probabil ca sunt anumite diete oncologice.
Sunt anumite diete oncologice, anumite retete, are efect antiinflamator, are efect antineoplazic, insa nu, nu vom trata tumora respectiva consumand acest produs. Acum, legat de chestia asta, daca trebuie lasat la decantat sau nu, pentru a fi cat mai lichid, cat mai usor, nu ar trebui sa faca rau. Daca nu este consumat in cantitati mari fiindca, daca vom bea jumatate de litru de suc de sfecla rosie, ne va creste glicemia. Clar va ajuta, mai ales daca este consumat dupa o masa, sa nu fie consumat ca atare pe stomacul gol, insa, nu va trata complet tumora. Noi aici discutam mai mult de partea de preventie si de partea de ajutor in tratamentul anumitor afectiuni. In niciun caz nu putem sa tratam o afectiune sau o boala, mai ales cand vorbim de o boala serioasa, doar cu fructe si legume. Ele sunt ca niste mici ajutoare, ne asiguram ca rotitele intregului mecanism dat de celelalte alegeri, de stil de viata, de tratamentul specific,sunt foarte bine unse si functioneaza cum trebuie.
Trecem la o alta culoare? Daca tot am vorbit despre morcovi si beta caroten?
Trecem la portocaliu, la culoarea portocalie avem morcovul ca reprezentant de baza, insa si dovleacul, portocalele, majoritatea citricelor, se incadreaza in aceasta categorie. Si la aceasta culoare as insista foarte mult pe Alfa si pe beta caroten, care sunt niste precursori ai vitaminei A, si vitamina A este foarte utila si importanta, atat pentru sanatatea ochilor, cat si pentru sanatatea tenului si e o adevarata industrie in prezent cu ingrijirea pielii, cu procedurile pentru imbunatatirea calitatii pielii si a colagenului si clar, consumul de produse cu vitamina A, sau cu precursori ai vitaminei A, vor ajuta in acest sens. Acum, vitamina A, este o vitamina liposolubila si ea si daca ne apucam sa luam fara un consult in prealabil vitamina A pentru ten, s-ar putea sa gresim. In cantitati mari, supradozata, poate deveni toxica pentru ficat si atunci cel mai bine este sa ne concentram cat putem, sa o luam din surse naturale si sa o luam in forma de precursori, deoarece, in felul acesta organismul va alege cata vitamina A si cum sa sintetizeze din acesti precursori, deci foarte bune cele din sfera portocalie in special pentru ten si pentru vedere.
Sunt deja foarte multe beneficii in 3 culori despre care am discutat.
Ce mai vreau sa mai adaug, scuze, pentru cele portocalii, ca mai sunt foarte bune si pentru vasele de sange, pentru circulatia venoasa, pentru tonicitatea venelor si inclusiv pentru circulatia arteriala.
E buna mentiunea asta pentru ca ne cam luptam in Romania suntem cu boli cardiovasculare, cu varice. Trecem la o culoare foarte, foarte mult ridicata la rang de fructe sau legume care mentin tineretea: cele mov, albastre si din gama aceasta de albastru purpuriu si cum spuneti.
Da, iar aici avem prunele, afinele, strugurii, deci toate fructele zic eu de vara si de toamna, specifice oarecum, care au aceasta culoare. Aici, poate cel mai cunoscut si cel mai de baza antioxidant care se gaseste in struguri si poate fi luat si prin consumul strugurelui ca atare, nu doar prin consumul strugurilor procesati, este resveratrorul, care este folosit inclusiv ca o terapie anti-aging antimbatranirea, pentru mentinerea sanatatii si a vitalitatii si a tineretii si de asemenea, are si el efect antineoplazic si antiinflamator si ajuta si la mentinerea sanatatii cardiovasculare. Asta cu, antineoplazic si antiinflamator, sanatatea cardiovasculara o putem spune pentru majoritatea antioxidantilor, doar ca resveratrorul este foarte bun pe partea aceasta de prevenirea a imbatranirii si este benefic mai ales in sezon sa consumam cate o portie nu foarte mare de struguri, fiindca, daca vom consuma o portie extrem de mare, mai ales pentru pacientii cu diabet, nu este benefic deoarece ei sunt destul de dulci si pot sa creasca glicemia. Mai ales toamna, am probleme cu anumiti pacienti care consuma multi struguri si vin cu glicemii cam mari.
Daca e sa vorbim, sa punem asa intr-o balanta fructele si legumele, la legume se da liber la consum oricat ca nu exista sa faca probleme, iar la fructe avem anumite amendamente, anumite recomandari?
Legumele intr-adevar pot fi consumate la liber, dar aici ne referim in special la legumele cu frunze verzi, la ardei, rosii, castraveti, ceapa de exemplu, daca consideram si leguminoasele, cum ar fi cartofii sau boabele, mazarea, nautul, lintea, porumbul etc si aici avem niste limitari, fiindca acelea sunt mai bogate in carbohidrati. Si in proteine, dar si in carbohidrati, insa, la legume putem sa consumam fara niciun fel de grija, pana la 1kg pe zi, iar la fructe, cantitatea variaza intre 300 si 600- 700 sute de grame, in functie de fructul pe care il consumam si foarte important de patologia asociata si de nivelul de activitate fizica. O persoana sportiva care face miscare, care merge mult pe jos, sau care merge la sala clar va putea sa consume mai multe fructe decat o persoana sedentara, intrucat glucidele din fructele respective, vor fi folosite pentru refacerea masei musculare si pentru a furniza aceasta energie nu vor fi niste calorii care se vor depune.
Ma uitam la ce ne mai scriu telespectatorii si este un domn, domnul Dumitru care ne pune urmatoarea intrebare: Un salut respectuos domnului doctor!
Salutari!
Legumele din beci conservate si varza din putina sunt bune?
Foarte, foarte bune. Sunt extrem de bune in special, varza murata, fiindca este foarte bogata in probiotice si avem o sursa naturala de probiotice care ne ajuta la mentinerea sanatatii tubului digestiv, la ameliorarea sindromului de colon iritabil, la mentinerea tranzitului intestinal si in continuare si ele pastreaza antioxidanti si au o cantitate rezonabila de fibre. Dar da sunt bune muraturile sunt bune.
Dar sunt foarte sarate.
Aici e o problema. Daca exista hipertensiune arteriala, probleme cardiovasculare severe, insuficienta cardiaca, atunci nu ar trebui consummate si vom lua probeoticele din alta sursa, din kefir de exemplu. Daca nu sunt aceste probleme, pot fi consumate, bineinteles, nu in cantitati exagerat de mari si fara a mai adauga sare in mancarea respectiva. Daca de exemplu la pranz mancam o portie de cartofi sa spunem, cu o friptura slaba si cu niste muraturi, evitam sa mai punem pe cartofii copti si pe friptura sare, fiindca avem destul de multa sare in muraturi, sau apelam la muraturile in otet, doar ca acelea sunt sanatoase, dar nu atat de multe probiotice. Dar, isi mentin in mai mica sau mai mare masura antioxidantii.
Nu stiu daca s-a facut un studiu in Romania in functie de culori, ce prefera romanii, dar poate s-a facut un studiu la nivel international, pe culori, care sunt culorile preferate de oameni in special, si ce se consuma cel mai mult, ca sa stim unde unde sa lucram, la ce capitol sa imbunatatim lucrurile?
Asa studii observationale s-au mai facut, insa rezultatele sunt destul de varabile, insa eu pentru Romania, as spune mai simplu. In primul si in primul rand studiul personal facut si nu doar personal si observat, din experienta mea si din experienta altor colege, este ca nu se consuma suficiente fructe si legume. As pune un minus pentru toate. Nu suntem inca la nivelul pe care ar trebui sa il avem, iar apoi cred ca avem un deficit destul de mare la capitolul verde, fiindca nu consumam foarte multa salata, e mult mai comod sa mananc o rosie si un ardei capia, decat sa iau salata, sa o curat, sa o spal, sa mai arunc frunzele stricate etc si la fel as vedea un deficit destul de mare, pe partea de albastru, fiindca afinele din pacate, au un pret destul de prohibitiv si nu isi permit foarte multi sa le consume in cantitatile in care ar trebui sa le consume, iar prunele si strugurii nostri au o perioada destul de scurta de viata pe tarabe, da? Si ar mai fi varza rosie, care si ea duce oarecum in directia aceasta.
Dar, mustul e bun? Mustul pe care il putem avea si pe perioada iernii si culoarea care trebuie.
Depinde, putem sa il avem pana fermenteaza.
Vorbesc de cel nefermentat, bineinteles.
Eu nu recommend mustul in general, decat asa ca o mica gustare si ca o mica placere, insa, mustul contine extrem de mult zahar. Intr-o suta de mililitri de must, avem mai mult zahar decat avem intr-o suta de mililitri de suc cu zahar din comert, ma refer la sucurile astea clasice obisnuite cu zahar. Prin urmare ca o mica gustare, ca sa iau ceva dulce, poate fi pentru cei care nu au diabet si nu au probleme cu greutatea, dar este o bautura pe care eu nu o recomand, fiindca are foarte multe glucide si chiar daca sunt glucide naturale, fiind lichide se absorb foarte repede.
Multumesc si pentru aceasta nota. Suntem la finalul interviului si as vrea sa lasati cateva sfaturi telespectatorilor nostri, despre cum sa isi schimbe cumva culorile pe care le aveau pana acum in farfurie, poate ca erau doar doua culori intotdeauna. Ce trucuri putem sa avem, sau exista ca sa putem sa ne obisnuim sa punem in farfurie mai multe culori?
Este foarte simplu. Sa mergem o data la cumparaturi cand avem timp liber si imaginative si sa fim curiosi sa alegem din fiecare. Daca luam 1kg de rosii, vom lua 1kg sau cativa ardei galbeni si un castravete care este verde si o ceapa care este alba si deja vom acoperi mare parte din aceasta monotonie. La fructe la fel. Daca stim ca ne place sa consumam mai mult rosii si ardei capia, o sa alegem un mar galben, sau un mar verde care sa complementeze cumva, sa se diferenteze de aceste culori. Asta ne trebuie, imaginatie, in primul si in primul rand si curiozitatea de a incerca ceva nou, fiindca de multe ori, noi ramanem blocati in comoditatea in care ne-am obisnuit. Ne-am obisnuit sa mancam rosii si vom manca rosii la nesfarsit. Sunt foarte bune, au licopen, am confirmat faptul ca pot fi consumate cu branza.
Dar cand le-ati mancat ultima oara, nu stiu, o gulie sau varza kale, sau stiu eu varza rosie intr-o salata?
Foarte buna intrebarea! Cand am mancat ultima data produsele si desi sunt, suta la suta convins ca, produsele vegetale nu mai au calitatea care era acum 20 30 40 de ani pe deoparte, pe de alta parte, traim in perioada in care noi avem o mult mai mare varietate din aceste produse, adica putem, cu ce gasim in orice supermarket sau in orice piata, sa asiguram toate cele 5 culorile, in orice sezon.
Asta ne ajuta foarte mult, ca avem abundenta. Multumesc foarte mult pentru prezenta in emisiune si pentru toate lucrurile pe care ni le-ati spus, telespectatorii sunt incantati de ceea ce au auzit.
Si eu multumesc si ma bucur daca am adus informatii noi si utile. Stiu ca asta este un subiect care nu a fost foarte abordat, adica despre fibre, despre probiotice s-a tot discutat, dar despre importanta antioxidantilor, n-am auzit atat de mult si daca telespectatorii pleaca cu acest mesaj, de a manca trei portii de legume, doua portii de fructe pe zi si sa incerce sa aiba macar 4 din cele 5 culori pe care le-am enuntat in fiecare zi, atunci fac un mare salt inainte pentru sanatate.
Te invitam sa descoperi si alte articole interesante, pe Blogul Clinicii Smart nutrition!
De asemenea, te invitam sa faci parte din comunitatea Facebook Clinica Smart nutrition si Instagram Clinica Smart Nutrition si de asemenea,
sa ne urmaresti interviurile si prezentarile video pe canalul nostru de Youtube Clinica Smart Nutrition.