Strugurii sunt printre cele mai populare fructe care vestesc venirea toamnei. Sunt apreciati atat pentru gustul lor dulce-acrisor, cat si pentru posibilitatea de a face must si vin din ei. De asemenea, frunzele de vita de vie sunt folosite la gatit, pentru a impacheta traditionalele sarmale. Totusi, putini stiu faptul ca aceastea pot fi folosite pentru a prepara un ceai gustos, cu multiple proprietati benefice pentru organism.
Ceaiul din frunze de vita se poate obtine fie prin uscarea sau deshidratarea frunzelor, urmata de infuzarea lor (intregi, maruntine sau macinate), fie prin prepararea unui sirop din struguri zdrobiti amestecati cu zahar peste care se adauga apa in care au fost infuzate pentru o perioada mai lunga de timp frunzele proaspete. Se gaseste si in comert, deja uscat si macinat, prin urmare nu este nevoie sa culegeti sau sa obtineti frunze proaspete de vita pentru a-l prepara.
Frunzele de vita de vie au fost utilizate ca remediu naturist din vremuri stravechi, mai ales in tarile din Orientul Mijlociu, Asia si Africa. Acestea si-au dovedit efectul antiinflamator, precum si beneficiile asupra ameliorarii gastritei si refluxului gastro-esofagian, a cefaleei si reglarea tensiunii arteriale.
Ceaiul din frunze de vita de vie are un gust dulceag, asemanator intr-o oarecare masura cu cel verde. Este bogat in microelemente printre care se numara vitaminele A, C, E, cele din grupul B-urilor (B2, B3, B5, B9 si B12), precum si calciu si fier. Chiar daca nu poate fi utilizata ca un medicament pentru a trata anumite deficite sau afectiuni, prin efectul sau antiinflamator si antioxidant, aceasta bautura ajuta la ameliorarea multor simptome. Vitaminele A si E sunt necesare pentru a mentine sanatatea ochilor si a pielii, Vitamina C este un antioxidant puternic, utilizat atat pentru ameliorarea simptomelor infectiilor virale si bacteriene, precum si pentru reglarea nivelului de acid uric. Nu in ultimul rand, calciul ajuta la mentinerea sanatatii oaselor si la realizarea contractiei musculare.
Ceaiul din frunze de vita de vie este utilizat pentru a ameliora si trata simptomele gastritei, diareea si cefaleea, precum si ca adjuvant al tratamentului candidozei. Poate fi utilizat si ca un dezinfectant al cavitatii bucale, ameliorand gingivita si sangerarile gingivale. De asemenea, se pare ca poate avea efecte benefice pentru scaderea in greutate, prin imbunatatirea metabolismului si prin scaderea retentiei de apa. Un alt efect observat de-a lungul timpului este acela de a ameliora simptomele insuficientei venoase cronice, fiind util in managementul varicelor gambiere, a flebitelor si a altor afectiuni vasculare.
Acest ceai are efecte anti-inflamatorii si antioxidante. Frunzele de vita de vie contin stilben-sintetaza, o enzima care ajuta la sinteza natura a resveratrolului in organism. Resveratrolul este un antioxidant puternic, cu multiple beneficii pentru santate, printre care se numara: efect antineoplazic, protejarea sistemului cardiovascular, ameliorarea rezistentei la insulina, scaderea tensiuni arteriale si a colesterolului LDL (“colesterolul rau”), protejarea sistemului nervos etc. De asemenea, acesta are capacitatea de a neutraliza radicalii liberi, incetinind procesul de imbatranire a organismului.
Chiar daca nu este la fel de popular precum ceaiul verde, cel de fructe de padure sau cel de musetel, ceaiul din frunze de vita de vie merita incercat, in special de persoanele care au gastrita cronica, probleme circulatorii sau migrene, insa si de amatorii de ceaiuri, pentru diversitatea gustului si bucuria de a incerca un produs nou, sanatos si diferit.
Te invitam sa descoperi si alte articole interesante, pe Blogul Clinicii Smart nutrition!
De asemenea, te invitam sa faci parte din comunitatea Facebook Clinica Smart nutrition si Instagram Clinica Smart Nutrition si de asemenea,
sa ne urmaresti interviurile si prezentarile video pe canalul nostru de Youtube Clinica Smart Nutrition.