Dafinul este un condiment popular utilizat pentru aromarea ciorbelor, a supelor sau a carnii. Cel mai frecvent se comercializeaza sub forma de frunze uscate, insa se gaseste si sub forma de praf sau proaspat. De obicei se adauga in mancare inainte sau in timpul gatirii dar nu se consuma ca atare, datorita faptului ca este greu de mestecat si are o aroma foarte puternica. De asemenea dafinul poate fi consumat si sub forma de ceai, avand proprietati benefice asupra sistemului digestiv si respirator. Un mit legat de dafin este acela ca ar fi otravitor in cantitati mari, insa acesta nu este adevarat. Exista mai multe varietati de dafin (californian, indiat, indonezian, turcesc etc), insa toate au acelasi gust si proprietati nutritive.
La fel ca si in cazul altor condimente, dafinul este neglijabil din punct de vedere caloric, prin urmare poate fi folosit de oricine, indiferent de obiectivul propus. Totusi, acesta aduce un aport important de vitamine, minerale si antioxidanti. Printre beneficiile utilizarii dafinului se numara:
- Potenteaza sistemul imun. Prin aportul de vitamine (in special C, A si B6) si minerale (calciu, fier, mangan etc) ajuta la mentinerea si cresterea eficientei sistemului imunitare, toate microelementele avand beneficii in acest sens.
- Ajuta la reducerea inflamatiei. Conform unui studiu facut in Australia, frunzele de dafin ajuta la inhibarea enzimei COX-21, responsabila pentru declansarea inflamatiei. De asemenea, acest condiment contine lactone, cunoscute pentru inhibarea producerii de oxid nitric, un alt mediator al inflamatiei.
- Poate avea efect anti-neoplazic. Acesta contine cineol, un produs care inhiba cresterea celulelor canceroase in leucemii. In plus, s-a descoperit ca este eficient in terapia neoplasmului mamar, extractul de dafin inducand distrugerea celulelor neoplazice.
- Ajuta la ameliorarea problemelor respiratorii. Extractul de frunze de dafin are efect antibacterian, in special asupra stafilococului auriu. De asemenea, ceaiul ajuta la decongestionarea cailor respiratorii si la ameliorarea simptomelor sinuzitei.
- Reduce riscul de diabet zaharat tip 2. Conform unor studii (de mica amploare insa), se pare ca ceaiul de dafin ajuta la scaderea glicemiei si scade riscul aparitiei diabetului de tip 2.
- Mentine sanatatea sistemului digestiv. Tot sub forma de ceai, dafinul ajuta la ameliorarea simptomelor digestive, in special durerile de stomac, crampele intestinale si balonarea.
Dafinul se utilizeaza de cele mai multe ori sub forma de frunza intreaga uscata, pusa in mancare, inainte sau in timpul gatirii, astfel incat alimentele sa absoarba aroma specifica. Totusi, frunzele taiate sau macinate elibereaza cea mai mare cantitate de nutrienti, prin urmare se recomanda utilizarea lor astfel. De asemenea, se poate face ceai din frunze de dafin macinate, acesta fiind foarte aromat si avand proprietati benefice asupra sistemului digestiv, precum si a sistemului respirator.
Nu exista contraindicatii absolute ale utilizarii frunzelor de dafin. Exista insa persoane care nu tolereaza gustul acestuia. De asemenea, nu este recomandat ca frunzele sa fie consumate intregi, avand un gust foarte puternic si fiind greu de mestecat si digerat.
Te invitam sa descoperi si alte articole interesante, pe Blogul Clinicii Smart nutrition!
De asemenea, te invitam sa faci parte din comunitatea Facebook Clinica Smart nutrition si Instagram Clinica Smart Nutrition si de asemenea,
sa ne urmaresti interviurile si prezentarile video pe canalul nostru de Youtube Clinica Smart Nutrition.