Ce sunt probioticele? Ce rol au? In ce mecanisme sunt implicate? Colegul nostru dr Alexandru Popa din #thesmartestnutritionteam discuta cu Simona Dragomir despre probiotice, un subiect de mare importanta.
Probioticele sunt niste bacterii, drojdii vii care traiesc in organismul nostru si care au multiple beneficii pentru sanatate: rol major in realizarea digestiei, sunt implicate in patogenia diabetului zaharat, a dislipidemiei, a problemelor cu acidul uric, a tulburarilor de dispozitie. Sunt studii care arata legatura cu cresterea rapida in greutate. Probioticele au rol major in scaderea inflamatiei si in plus contribuie la mentinerea si cresterea imunitatii.
In imunitate au rol de absorbtie al nutrientilor si vitaminelor din alimente datorita optimizarii digestei.
Daca se urmeaza un tratament cu antibiotic se ia si probiotic la un interval de 3-4h dupa adminstrarea antibioticului.
Ce surse de probiotice avem la dispozitie? Chefirul este cea mai sigura sursa de probiotice din categoria lactatelor, muraturile in saramura (varza, zeama de varza si castravetii), boabele de soia fermentate, Kombucha (ceai fermentat cu o ciuperca).
Cel mai comun semn de alterare a florei microbiene este sindromul de colon iritabil. Alte semne ar fi cresterea usoara in greutate, cresterea glicemiei, oboseala, irascibiliatate, anxietate.
Te invitam sa descoperi si alte articole interesante, pe Blogul Clinicii Smart nutrition!
De asemenea, te invitam sa faci parte din comunitatea Facebook Clinica Smart nutrition si Instagram Clinica Smart Nutrition si de asemenea,
sa ne urmaresti interviurile si prezentarile video pe canalul nostru de Youtube Clinica Smart Nutrition.