Odată cu înaintarea în vârstă, necesarul de vitamine al organismului creşte, iar cel de minerale scade. Importante pentru buna lui funcţionare sunt şi unele, şi altele. Carenţele, dar şi excesele pot avea urmări dintre cele mai neplăcute.
Vitamina D este necesară mai ales pentru bătrânii care nu obișnuiesc să iasă prea des din casă.
E cunoscut faptul că mulţi dintre vârstnici suferă din cauza deficitului de vitamine şi minerale. Dar asta nu doar pentru că nu s-ar hrăni cum trebuie, ci şi din cauză că organismul lor are tot mai puţine enzime care să contribuie la o absorbţie mulţumitoare a nutrienţilor din hrană. Carenţele se accentuează şi din cauza unor mai vechi afecţiuni, şi
din cauza administrării unor medicamente, şi a dietelor restrictive, şi a stresului.
Vitamina C, pentru inimă şi vasele sangvine
Deficitul în această vitamină constituie unul dintre factorii de risc ai instaurării afecţiunilor cardiovasculare. Ea joacă un rol important şi în procesele de regenerare a organismului, în menţinerea în limite normale a colesterolului, precum şi a imunităţii. Previne infecțiile de tot felul și contribuie la sănătatea oaselor. Surse: citrice, ardei gras, spanac, coacăze negre, ceapă, varză.
Vitamine din grupa B, pentru stomac
Activitatea tractului gastrointestinal, odată cu înaintarea în vârstă, încetineşte, de unde şi un posibil deficit de vitamine din grupa B, fapt ce poate conduce la instaurarea diverselor tulburări metabolice, scăderea vederii, slăbiciune, tulburări ale sistemelor nervos şi digestiv, afecţiuni ale pielii, depresie, scăderea rezistenţei la boli.
Surse: lactate, gălbenuş crud, drojdie de bere, verdeţuri, pate sau ficat de vită şi porc, grâu încolţit, spanac, fructe de mare, alune, carne de vită, cacao.
Vitamina A, pentru ochi
Un neajuns de vitamina A atrage după sine nu doar slăbirea vederii, ci şi acutizarea gastritelor, ulcer duodenal, depresie, imunitate scăzută. Surse: morcovi, ardei gras, ficat de vită, ulei de peşte, ouă, icre, spanac, mazăre verde.
Sfatul specialistului
ÎN CAZUL PERSOANELOR ÎN VÂRSTĂ SE SCHIMBĂ NEVOILE NUTRIȚIONALE? ACESTE PERSOANE AR TREBUI SĂ SUPLIMENTEZE ANUMITE VITAMINE/MINERALE ÎN MOD SPECIAL?
Dr. Mihaela Posea: Dozele zilnice recomandate pentru vitamine şi minerale sunt în funcţie de vârstă şi de sex. Doza zilnică recomandată de vitamina D este mai mare la persoanele cu vârsta de peste 70 de ani comparativ cu cele care nu au împlinit această vârstă (20 mcg/zi versus 15 mcg/zi). La fel, pentru vitamina B6, se recomandă creşterea aportului începând cu vârsta de 50 de ani, de la 1.3 mg/zi la 1.5 mg (pentru femei) sau 1.7 mg/zi, pentru bărbaţi.
Acest articol a fost publicat în revista Sănătatea de azi.