Alimente care nu fac bine celor mici

O alimentație variată și echilibrată este esențială pentru dezvoltarea copiilor, mai ales în primii 3 ani de viață, când se pun bazele obiceiurilor sănătoase. Puţini părinţi ştiu că alegerile greşite duc la apariţia diabetului zaharat de tip 2, hipertensiunii arteriale şi colesterolului mărit, la vârste fragede.

 

Sucurile naturale de fructe

Deși fructele sunt sănătoase și indicate celor mici, Academia Americană de Pediatrie recomandă părinților să nu ofere deloc suc natural de fructe copiilor de până în 12 luni, iar celor de peste 1 an, cât mai rar și controlat. Motivul? Fibrele, cât și o mare parte dintre vitaminele și antioxidanții dinfructele proaspete se pierd în timpul procesului de preparare a sucurilor. Ceea ce rămâne reprezintă o mare cantitate de fructoză. În exces, sucul natural de fructe poate duce la apariția cariilor dentare, balonării, durerilor de burtă, creșterii în greutate.

Cu ce să le înlocuiești?

Asociația Americană de Pediatrie recomandă ca bebelușii de sub 6 luni să bea numai lapte matern sau formulă. De la 6 luni, aceștia pot primi și apă.

Iaurturile cu arome de fructe

Acestea sunt pline de coloranți, conservanți, agenți de îngroșare (amidonuri modificate, gelatină), arome sintetice și zahăr. Sunt de evitat și iaurturile cu fructe, căci peste 75% dintre ele conțin minimum un E, arată ultimul studiu făcut de Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor. În plus, multe dintre acestea nu au nicio urmă de fructe în ele, ci arome sintetice și aditivi alimentari, printre care aspartam, caragenan, acid citric, caramel etc.

Cu ce să le înlocuiești?

Cu iaurt natural, cu un conținut de grăsime de minimum 2,8%, deoarece copilul are nevoie de grăsimi în dezvoltarea fizică și a creierului. Îl poți combina cu fructe (căpșuni, zmeură, mure, afine, caise, cireșe etc.). Lactatele degresate nu se oferă copiilor cu vârsta mai mică de 2 ani.

Mezelurile

Bogate în sare, nitriți, coloranți sau conservanți, mezelurile sunt produse procesate și nu ar trebui puse în farfuriile copiilor. Nitratul de sodiu este un conservant utilizat în procesarea alimentelor, care crește drastic riscul bolilor de inimă și al cancerului.

Cu ce să le înlocuiești?

Poți să oferi copilului piept de pui la grătar sau humus.

Cerealele cu mult zahăr

Colorate, îndulcite, învelite în ciocolată sau siropuri, cerealele din comerț, atât de râvnite de cei mici la micul dejun, nu sunt o alegere sănătoasă pentru ei. Acestea sunt procesate, conțin foarte mult zahăr (câte 2-3 linguri de zahăr la suta de grame), un indice glicemic foarte ridicat și sunt sărace în vitamine și minerale. Combinate cu laptele de vacă, ele balonează.

Cu ce să le înlocuiești?

„Cerealele recomandate a fi consumate sunt cele de tip integral (de ovăz, grâu și orz). Majoritatea cerealelor conțin cantități mari de vitamine din grupul B și E“, spune dr. Mihaela Posea. Poți opta și pentru hrișcă, quinoa, mei, semințe de chia.

Gustările la pungă

Covrigeii, sticksurile, chipsurile sunt bogate în sare, nu au aport nutrițional de valoare și pot duce la apariția hipertensiunii și la dezvoltarea de boli de inimă. De aceea, se recomandă limitarea consumului lor. Nici pufuleții nu trebuie oferiți copiilor. Pe lângă faptul că au mult sodiu, conțin aditivi alimentari, care pot cauza dificultăți de concentrare, și tatrazină, colorant care poate dezvolta astm, eczeme ori urticarie.

Cu ce să le înlocuiești?

Cu brioşe ori cu biscuiţi sau cu tarte de legume, preparate în casă.

Dulciurile

Echilibrul reprezintă cheia în alimentația unui copil. Consumul prăjiturilor cu creme ori cu gelatină, jeleurilor, acadelelor, bomboanelor sau ciocolățelelor trebuie limitat, putând fi oferite ocazional și doar după ce copilul împlinește 3 ani. Acestea conțin îndulcitori sintetici (zaharină, sorbitol etc.), cofeină, cacao, grăsimi în exces, zahăr, coloranți, aditivi, care expun copiii unui risc major de carii, alergii, stări de greață, tulburări digestive, hiperactivitate. Mai mult, consumate în exces, dulciurile reduc apetitul și ajung să modifice metabolismul, situație care duce în timp la obezitate.

Cu ce să le înlocuiești?

Ca gustare, oferă-i copilului dulciuri preparate în casă, îndulcite cu fructe (merișoare, goji, banane etc.) ori fructe.

Brânzeturile tartinabile

Cei mici au nevoie de lactate, fiind surse bogate de calciu, mineral important în dezvoltarea oaselor și buna funcționare a mușchilor. Nu sunt recomandate copiilor: brânza topită, brânzeturile tartinabile cu conținut de grăsimi de peste 20%.

Cu ce să le înlocuiești?

Copiii pot consuma cașcaval, brânză telemea sau brânză proaspătă.

 

Sfatul specialistului

Dr. Mihaela Posea: Sucurile de fructe din comerţ conţin cantităţi mari de zaharuri adăugate şi nu sunt recomandate copiilor. Studiile ştiinţifice au demonstrat o legătură clară între consumul alimentelor bogate în zahăr şi riscul de apariţie a obezităţii şi hipertensiunii arteriale la vârstă adultă. La noi în ţară există şi un ordin al Ministerului Sănătăţii care stipulează că orice tip de băuturi răcoritoare, cu excepţia apei potabile sau a apei minerale îmbuteliate, nu este recomandat preşcolarilor şi şcolarilor.

 

Acest articol a fost publicat în revista Click! Sănătate.

Lasati un comentariu

0