-
De ce nutritie?
Am ales aceasta specializare pentru ca nutritia este o parte importanta atat in mentinerea sanatatii cat si in tratamentul unor boli si pentru ca este nevoie de medici care sa insoteasca pacientul in tot acest proces de control al greutatii.
-
Care este cea mai mare satisfactie pe care ati avut-o in cariera?
Cred ca cel mai impresionat este cand reusesti sa transmiti toate informatiile necesare pentru a implementa un stil de viata sanatos in cazul copiilor- pentru ca a controla greutatea la un copil inseamna o munca de echipa cu adultii din viata copilului. O alta satisfactie este cand lucrarile mele sunt acceptate ca prezentari poster la congrese international.
-
Cel mai mare esec?
Am in minte o domnisoara care a venit pentru anorexie nervosa si la care se pare ca nu am reusit sa ma fac inteleasa de catre parinti ca boala de care sufera este o boala cronica, ca fata lor are o frica de alimente pe care nu o poate controla si ca are nevoie de psihoterapie si tratament pe termen lung.
-
Cum vedeti abordarea pacientilor cu probleme de greutate in 5-10 ani?
Nu cred ca se va schimba foarte mult in abordarea pacientilor care sufera de obezitate- actual, planul de tratament include modificarea obiceiurilor alimentare, psihoterapie cognitive comportamentala, activitate fizica si tratament medicamentos sau chirurgical. Ce mi-as dori ar fi ca in urmatorii ani pacientii sa beneficieze gratuit macar de tratamentul medicamentos iar sistemul nostru de asigurari de sanatate sa recunoasca printr-o plata corecta, consultatiile de nutritie.
-
Ce puneti in aplicare in viata personala dintre sfaturile pe care le oferiti pacientilor? Si ce nu reusiti?
Sfaturile despre nutritie le aplic in proportie de 80-90% si in viata personala, adica respect metodele de preparare, la fiecare masa tin cont sa mananc legume, proteine si carbohidrati. Nu reusesc sa fac partea de miscare pe care as dori insa, cu siguranta stau mai bine acum decat in alti ani.
-
Cum va pregatiti pentru a raspunde pacientilor in cabinet?
Sunt la curent cu ghidurile europene si americane in materie de nutritie, particip la numeroase prezentari si congrese online dar si fizic si , anual, ma recertific SCOPE- este un certificat recunoscut la nivel mondial, emis de catre Federatia Mondiala a Obezitatii, pentru care sunt nevoie sa parcurg cursuri si sa dau examene dupa fiecare curs.
-
De ce ati ales sa lucrati intr-o echipa multidisciplinara?
Tratamentul obezitatii este complex si este nevoie de o echipa care sa abordeze nu numai partea de stil alimentar dar si sa diagnosticheze si sa trateze complicatii ale acestei boli- sindromul de apnee in somn, depresia, anxietatea, diabetul zaharat, valorile crescute ale colesterolului, etc.
-
Cum abordati pacientii?
Cred ca a impune restrictii pe toata viata este ceva ce nu poate fi urmat de nici un om, prin urmare, abordarea este ca fiecare pacient are nevoie sa isi afle portia din fiecare aliment care exista si frecventa cu care acesta poate fi consumat, cu reneficii si riscuri asupra starii de sanatate.
-
Dar copiii care ajung in cabinet?
Copiii nu pot fi responsabili pentru ceea ce li se pune in farfurie, fiind de datoria adultului sa ofere variante de mancaruri cu beneficii cat mai mari pentru sanatatea lui (sa aduca vitamine si minerale necesare organismului). Copilul va face alegeri pe baza gustului (asa cum fac si majoritatea adultilor) si pentru a schimba obiceiurile alimentare ale unui copil este nevoie ca adultii care il ingrijesc sa implementeze treptat regulile din stilul de viata sanatos.
-
O recomandare pentru toti pacientii?
Ar trebui sa ne gandim mai mult la intrebarea „De ce mancam?- pentru a obtine placere sau pentru a-i da corpului nostru necesarul de vitamine si minerale?”
Te invitam sa descoperi si alte articole interesante, pe Blogul Clinicii Smart nutrition!
De asemenea, te invitam sa faci parte din comunitatea Facebook Clinica Smart nutrition si Instagram Clinica Smart Nutrition si de asemenea,
sa ne urmaresti interviurile si prezentarile video pe canalul nostru de Youtube Clinica Smart Nutrition.