Dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriție, boli metabolice explică acest fenomen- Negarea obezității la copii.
Obezitate în rândul copiilor este o boală din ce în ce mai frecventă. Datele din studiul COSI 2013 (Childhood Obesity Surveillance Initiative) sunt îngrijorătoare pentru țara noastră: în 2013, unul din 4 copii cu vârsta de 8 ani avea probleme de greutate, adică era supraponderal sau obez.
Dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriție, boli metabolice la clinica Smart Nutrition explică acest fenomen.
Negarea obezității la copii din partea familiei
Unul dintre motivele pentru care acești copii nu se adresează medicului specialist nutriționist și diabetolog este faptul că părinții, bunicii, persoanele care îi îngrijesc nu recunosc această boală. De multe ori mi se spune în cabinet că „e doar un pic mai plinuț” sau „e doar mai bine făcut, mereu a fost așa” sau „ are doar un pic de burtică”. Prin urmare, părinții nu știu să recunoască problemele de greutate și subestimează această boală: își văd copiii ca având o greutate mai mică.
Acest lucru se întâmplă și la vârsta adultă, mulți dintre noi estimând că suntem doar un pic mai plinuți când , de fapt, dacă ne-am calcula indicele de masă corporală, am fi în grupa de supraponderal sau chiar obezitate.
Din păcate, percepția generală este că obezitatea nu este o boală, ci doar ceva ce ne afectează aspectul fizic. Sunt încă mulți medici care nu consideră obezitatea o boală și mulți subestimează (precum părinții) greutatea unui copil. Este nevoie să folosim ghidurile de prevenție și diagnostic valabile la nivel european sau în țara noastră și să tragem un semnal de alarmă părinților, care sunt primii ce pot interveni.
Care sunt cele mai frecvente motive pentru care oamenii își doresc să slăbească?
Dacă ar fi să fac o listă cu motivele pentru care pacienții supraponderali sau obezi își doresc să își schimbe stilul de viață, să scadă în greutate și apoi să se mențină, aș menționa următoarele:
- Nu mă simt bine în pielea mea
- Mă dor genunchii
- Nu mă pot încheia la șireturi
- Nu îmi mai vin hainele (trebuie să îmi schimb garderoba)
- Sănătate
- Mi-a zis cardiologul, ortopedul
- Mi-e rușine să merg la sală
- Sunt nașă în curând
Ce spun copiii când vin în cabinet?
- Nu pot să alerg mult
- Sunt cel mai încet dintre copii
- Colegii râd de mine că sunt plinuț
- Nu îmi plac „aripioarele mele”
- Nu îmi plac picioarele mele
Dacă ținem cont că mai mult de jumătate dintre acești copii vor deveni adulți cu probleme de greutate, este de dorit să prevenim sau să tratăm această boală.
Factorii de risc pentru apariția obezității la copil
Dintre factorii de risc pentru apariția obezității la copil, mulți pot fi controlați:
- Creștere în greutate în timpul sarcinii peste limite se asociază cu riscul de obezitate al copilului, mai târziu
- Obezitatea mamei înainte de sarcină- același lucru
- Diabet gestațional și fumatul în timpul sarcinii
- Copiii cu greutatea mare la naștere (prin exces ponderal al graviduței în timpul sarcinii sau de dinainte de sarcină)
- Alăptatul este un factor care protejează copilul de apariția obezității
După ce un copil a fost diversificat, intervin factorii ce țin de alimentație, activitate fizică, program de somn. Sucurile și băuturile îndulcite, mâncarea de tip fast food, timp îndelungat petrecut în fața ecranelor (în defavoarea activității fizice), inclusiv mâncatul în fața unui ecran, sunt binecunoscute pentru rolul lor în apariția obezității la copii.
Tratamentul unui copil cu obezitate necesită o echipă formată din medic nutriționist diabetolog, pediatru, psihoterapeut, familie. Un copil nu ține o dietă, nu i se face lui mâncare separată – este nevoie ca obiceiurile alimentare să fie schimbate la nivelul întregii familii. Să nu uităm că noi, adulții, suntem primii de la care un copil preia obiceiurile atât sănătoase cât și nesănătoase și, în același timp, este responsabilitatea noastră de a-i hrăni corespunzător.
Pe un copil nu ar trebui să îl întrebi „ ce vrei să mănânci azi”, ci să alegi de dinainte 2 variante sănătoase dintre care să îi dai să aleagă. Alegerile unui copil se vor baza pe gust, nu pe cât de sănătos este un aliment, chiar dacă știe ce înseamnă acest lucru.
În concluzie, este important să ne schimbăm percepția asupra obezității și să ne asumăm responsabilitatea unui stil de viață sănătos.
Te invitam sa descoperi si alte articole interesante, pe Blogul Clinicii Smart nutrition!
De asemenea, te invitam sa faci parte din comunitatea Facebook Clinica Smart nutrition si Instagram Clinica Smart Nutrition si de asemenea,
sa ne urmaresti interviurile si prezentarile video pe canalul nostru de Youtube Clinica Smart Nutrition.