Nutri-score si lista de cumparaturi – casnicie fericita sau relatie esuata? Dr Alexandru Popa, medic specialist diabet, nutritie, boli metabolice, Clinica Smart Nutrition, www.clinicasmartnutrition.ro
Mersul la cumparaturi (dupa alimente, nu pantofiJ), este pentru multi dintre noi mai degraba o ocazie de graba si stres decat o bucurie. In special atunci cand cumparaturile familiei se fac des si dezordonat, fericitul membru al familiei care face cumparaturile trebuie sa se incadreze in timp si buget. Mai mult, trebuie sa tina cont de preferintele familiei, de retetele obisnuite in casa, si apoi uneori de numarul de calorii, de meniul de la nutritionist, de lista de E-uri, de procentele de grasimi trans, de tara de origine, de amprenta de carbon, si de multe alte aspecte care variaza de la familie la familie.
Si atunci, ne intrebam, are sens sa introducem o noua variabila in acest labirint complicat si sa ne uitam si pe eticheta Nutri-score a alimentelor? Sa o luam treptat.
Ce este Nutri-score?
Semaforul alimentelor (Nutri-Score) incadreaza alimentele din punct de vedere al continutului nutritional în litere de la A la E. Prin aceasta clasificare, ele nu sunt împărțite în „ eminamente bune” și „eminamente rele”, ci în „alimente care ar trebui consumate cât mai des” (literele A și B), respectiv „alimente care ar trebui consumate ocazional / cât mai rar” (literele D și E). Scorul este calculat in functie de puncte bune (procentul de fructe și legume din aliment, cantitatea de fibre, cantitatea de proteine) si puncte rele (densitatea calorica, continutul de zahăr, continutul de sare, continutul de grăsimi saturate).
Insa nu ne ajuta cu cantitatile. Trebuie sa avem grija ca „alimente care ar trebui consumate cat mai des” sa nu fie inteles ca alimente din care trebuie/putem sa mancam (cat mai) mult. Oleaginoasele de exemplu sunt sanatoase si recomandate de toti medicii nutritionisti, dar in cantitati mici deoarece au foarte multe kcalorii.
Cu ce nu ne ajuta Nutri-score?
- Nu ne ajuta sa alcatuim o lista de cumparaturi echilibrata
- Nu tine cont de buget
- Nu tine cont de preferinte
- Nu ne ajuta sa intelegem portiile corecte
- Nu ne invata retete noi
- Nu ajuta sa eliminam anumite ingrediente din alimentatie
- Punctajul estea realizat doar pentru persoane fara probleme de sanatate, orice pacient cu alergii sau boli cronice si restrictii alimentare trebuie sa citeasca tot lista de ingrediente.
Cu ce ne ajuta Nutri-score?
Vad pentru Nutri-score doua modalitati principale prin care ne poate ajuta sa ne imbunatatim alimentatia.
- Ne poate ajuta sa alegem. Fie ca este vorba de doua optiuni ale aceluiasi produs, fie ca este vorba de o categorie de produse, eticheta Nutri-score ne poate ajuta sa alegem produsul mai sanatos. Daca suntem la raftul cu cereale de exemplu, le putem alege pe cele cu scor mai bun si atunci probabil cu mai putin zahar si mai multe fibre. Daca suntem la raftul de lactate, putem alege sa cumparam iaurt pentru supa-crema in loc de smantana.
- Ne poate ajuta sa reducem sau sa eliminam alimentele nesanatoase din cosul de cumparaturi. In afara de cateva alimente de baza, cum este de exemplu uleiul de masline, este bine sa evitam literele D si E complet. Si daca nu putem, macar sa devina exceptie consumul lor.
Parerea mea ca medic nutritionist este ca aceasta etichetare a alimentelor poate sa aiba intr-adevar un impact semnificativ asupra sanatatii in situatia in care cumparatorul intelege ca, pe langa calitatea produselor din cosul de cumparaturi, are nevoie de o alimentatie echilibrata si sanatoasa. De exemplu: produsele cumparate trebuie preparate in retete sanataose, legumele trebuie sa fie prezente la fiecare masa, o farfurie echilibrata contine si proteine, si legume si carbohidrati, fructele sunt sursa de vitamine, minerale si fibre, alimentele functionale ne imbunatatesc starea de sanatate si rezistenta in fata bolilor si zaharul nu este prietenul niciunui organism.
Ne poate Nutri-score ajuta sa consumam mai putine kcalorii?
Cu ajutorul semaforului alimentelor pot fi consumate mai puține calorii, având în vedere ca unul din elementele negative din alcătuirea acestuia este reprezentat de densitatea calorica (numărul de calorii regasit într-o anumita cantitate de produs), însă nu reprezintă o cale spre a reduce semnificativ numărul acestora. Avantajul major al acestui sistem este reprezentat de faptul ca incurajeaza consumul de calorii sanatoase, mai sarace în sare, zaharuri și grăsimi saturate și mai bogate în vitamine, minerale (din fructe și legume), proteine și fibre, care hrănesc organsimul și previn aparitia unei multitudini de boli. Sistemul Nutri-Score nu garantează consumul unei cantitati anume de calorii, însă crește foarte mult șansele ca acele calorii consumate sa hraneasca organismul și sa scada riscul de imbolnavire. Necesarul caloric difera de la o persoana la alta, în fuctie de vârsta, sex, patologii asociate, nivelul de activitate fizica și scopul urmărit (scădere în greutate, menținere, creștere în masa musculara, tratarea unor tulburari de comportament alimentar etc), prin urmare, o dieta corecta din punct de vedere caloric și nutritional este bine să fie alcatuita cu ajutorul unui medic specialist în diabet, nutritie și boli metabolice, iar alegerea alimentelor recomandate poate fi facilitata cu ajutorul Nutri-Score-ului.
Te invitam sa descoperi si alte articole interesante, pe Blogul Clinicii Smart nutrition!
De asemenea, te invitam sa faci parte din comunitatea Facebook Clinica Smart nutrition si Instagram Clinica Smart Nutrition si de asemenea,
sa ne urmaresti interviurile si prezentarile video pe canalul nostru de Youtube Clinica Smart Nutrition.