*Acest articol a fost publicat pe site-ul 360medical.ro
Nu există un regim standard în sindromul colonului iritabil care să garanteze dispariția simptomelor, practic fiecare pacient va trebui să evite alimentele care îi generează simptomatologia și să le consume pe cele pe care le tolerează. În funcție de particularitatea fiecărui pacient, regimul poate fi urmat pe o perioadă mai lungă de timp sau nu.
Este cunoscut faptul că sindromul de intestin iritabil este frecvent asociat stresului și poate apărea sau se poate agrava în timpul unei perioade solicitante din punct de vedere emoțional. Este important ca pacienții să evite alimentele care agravează simptomele în special în acea perioadă.
360medical.ro: În ce constă regimul alimentar în IBS?
Dr. Alexandru Popa: Regimul alimentar în IBS nu este un regim standard, ci ar trebui adaptat fiecărui pacient în parte. Există totuși niște recomandări generale, pe care fiecare pacient cu această afecțiune ar trebui să le urmeze:
• să aibă mese regulate;
• să evite cinele târzii;
• să consume suficiente lichide (între 1.5-3 l/zi), cu evitarea consumului de băuturi carbogazoase, cafea și alcool.
Există anumite alimente care pot agrava simptomele sindromului de colon iritabil și anume: alcoolul, cafeina, condimentele, alimentele cu conținut crescut de grăsimi, laptele, sucurile de fructe, îndulcitorii artificiali, legumele care fermentează – varza, varza de Bruxelles, porumbul, ceapa, leguminoasele.
De asemenea, alimentele bogate în fructoză (mere, pere, miere, mango, fructe uscate) sau fructani (grâu, secară, ceapă, praz, sparanghel, anghinare) pot fi responsabile de apariția și agravarea simptomelor.
Dacă după urmarea acestor sfaturi simptomatologia nu se îmbunătățește, se poate încerca o dietă „de eliminare”, în care, timp de 2-4 săptămâni se exclud complet 1 sau 2 alimente suspicionate, după care se reintroduc, pentru a vedea în ce măsură acestea sunt responsabile pentru IBS. Acest tip de dietă ar trebui urmată cu ajutorul unui nutriționist, mai ales dacă deja au fost excluse anumite alimente, pentru a preveni apariția carențelor nutriționale.
360medical.ro: Ce rol joacă alimentația în procesul de prevenție al episoadelor de diaree sau constipație? Este posibilă ținerea sub control a bolii doar prin regim alimentar?
Dr. Alexandru Popa: Alimentația joacă un rol important în prevenția episoadelor de diaree sau constipație. Pot exista anumite alimente „trigger”, care declanșează simptomatologia după ce sunt consumate și acestea ar trebui evitate. Cele mai frecvente au fost expuse anterior, însă pot fi și alte alimente care să genereze simptomatologia, specifice fiecărui individ. De asemenea, există persoane cu IBS care tolerează bine anumite alimente din cele pe care le suspicionăm ca fiind „trigger” pentru apariția episoadelor de diaree sau constipație sau a disconfortului abdominal.
După cum am spus, nu există un regim standard care să garanteze dispariția simptomelor, practic fiecare pacient va trebui să evite alimentele care îi generează simptomatologia și să le consume pe cele pe care le tolerează.
De exemplu, creșterea consumului de fibre este recomandată în IBS cu predominența constipației, însă este contraindicat în IBS cu predominența diareei.
360medical.ro: Trebuie urmat pe o anumită perioadă de timp sau întreaga viață?
Dr. Alexandru Popa: În funcție de particularitatea fiecărui pacient, regimul poate fi urmat pe o perioadă mai lungă de timp sau nu. Este cunoscut faptul că sindromul de intestin iritabil este frecvent asociat stresului și poate apărea sau se poate agrava în timpul unei perioade solicitante din punct de vedere emoțional. Este important ca pacienții să evite alimentele care agravează simptomele în special în acea perioadă. Dacă simptomatologia este cvasi-permanentă și nu este influențată de partea emoțională, atunci regimul este bine să fie urmat pe o perioadă mai îndelungată.
360medical.ro: Ce sfaturi aveți pentru pacienți?
Dr. Alexandru Popa: Pacienții cu IBS ar trebui în primul rând să își corecteze obiceiurile alimentare care ar putea favoriza apariția simptomatologiei. Aceștia ar trebui să aibă cele 3 mese principale ale zilei, să consume cel puțin 2 litri lichide pe zi și să evite alimentele care agravează simptomatologia. De asemenea, creșterea nivelului de activitate fizică și combaterea sau evitarea stresului ajută foarte mult la prevenirea apariției simptomatologiei.
De asemenea, este bine de știut faptul că simptomele sindromului de colon iritabil sunt similare cu cele ale altor boli, precum: boala celiacă (intoleranța la gluten), boli inflamatorii intestinale (boala Crohn sau rectocolita ulcerohemoragică), intoleranța la lactoză, cancerul colorectal, diverticulita sau anumite afecțiuni ginecologice (endometrioza, afecțiuni inflamatorii pelvine, cancer ovarian etc.). Astfel, în cazul unui IBS cu simptome persistente, care nu cedează în urma intervenției asupra regimului și a stilului de viață, se pot recomanda investigații suplimentare pentru diagnosticarea unei posibile alte afecțiuni care prezintă manifestări clinice asemănătoare.