Taurina este cunoscută mai ales ca ingredient al băuturilor energizante. Însă, de fapt, este un tip de aminoacid care se găsește, în mod natural, în carne, pește, produse lactate și este disponibil și ca supliment alimentar.
Dacă vorbim de beneficii, ei bine, unele studii sugerează că suplimentarea cu taurină ar putea îmbunătăți performanțele sportive, acesta e și motivul pentru care unele băuturi energizante sunt îmbogățite cu această substanță. Nu trebuie însă să faci abuz, mai ales că, pe lângă taurină, astfel de băuturi mai conțin cantități mari de zahăr și cofeină.
Ce e taurina
Medicul specialist de diabet, nutriție și boli metabolice Alexandru Popa explică ce înseamnă taurina, din ce se extrage, care sunt beneficiile și ce efecte secundare poate avea dacă se consumă în exces.
Taurina este considerată un aminoacid esențial condițional. Mai exact, devine esențial doar în condiții de boală sau de stres. Conform mai multor studii, taurina are rol în menținerea sănătății inimii, ochilor, rinichilor, creierului și mușchilor. De asemenea, ajută la susținerea sistemului imunitar, a metabolismului și a echilibrului florei intestinale.
Medicul precizează că taurina se găsește în mod natural în carne, pește, produse lactate și în laptele uman, și, de asemenea o găsim și sub formă de supliment alimentar. Însă taurina este populară mai ales ca ingredient al băuturilor energizante.
Corpul uman o poate produce, prin urmare deficitul de taurină este foarte puțin probabil, mai ales la adulții sănătoși. Taurina este sintetizată în mod natural, la om, în pancreas. În schimb, bebelușii nu pot sintetiza taurină la fel ca adulții, prin urmare ei au nevoie de aportul din laptele matern sau din formule de lapte îmbogățite cu acest aminoacid.
Din ce se extrage taurina
Principalele surse de taurină sunt, potrivit nutriționistului, următoarele:
- Scoicile și midiile: acestea au cel mai mare conținut de taurină, 100 de grame de scoici având aproximativ 800 mg de taurină.
- Tonul: reprezintă o altă sursă importantă de taurină. Cu cât carnea este mai închisă la culoare, cu atât conține mai mulți aminoacizi. Codul și somonul sunt alte surse importante de taurină.
- Caracatița: conține aproximativ 350 mg de taurină la 100 g.
- Carnea de curcan: are un conținut de aproximativ 300 mg de taurină la 100 g de carne. Însă, doar carnea mai închisă la culoare a curcanului conține cantități crescute de taurină, cea deschisă la culoare fiind mult mai săracă.
- Carnea de pui conține aproximativ 170 mg taurină la 100 g, pulpele fiind mult mai bogate în acest aminoacid decât pieptul.
- Carnea de vită reprezintă o opțiune pentru a suplimenta taurina prin intermediul dietei.
- Lactatele și ouăle: conțin cantități mai reduse de taurină, comparativ cu produsele anterior enumerate.
„Pe lângă sursele naturale de taurină, acest aminoacid a fost sintetizat în laborator, în vederea utilizării lui pentru suplimente și băuturi îmbogățite.“
Dr. Alexandru Popa, medic specialist diabet, nutriție, boli metabolice
Este important de știut că vegetarienii și veganii pot prezenta un nivel mai redus de taurină, sursele vegetale fiind mult mai sărace în acest aminoacid decât cele de origine animală. Iar în condiții de stres și de boală, nevoia de taurină a corpului crește.
Beneficii importante pentru întregul organism
Potrivit medicului, suplimentele cu taurină pot fi luate în calcul în cazul unui deficit dietetic (în cazul persoanelor vegane, de exemplu), sau pentru a ajuta tratamentul anumitor afecțiuni, printre care se numără:
- Anemia: taurina ajută organismul să utilizeze fierul mai bine, fiind utilă în deficitul de fier și în anemii;
- Insuficienta cardiacă congestivă: taurina crește puterea de contracție a inimii, ajutând la prevenirea și atenuarea insuficienței cardiace;
- Fibroza chistică: intrând în structura acizilor biliari, taurina poate ajuta digestia grăsimilor și poate atenua simptomele fibrozei chistice;
- Diabetul zaharat: taurina poate fi de ajutor în menținerea sănătății vaselor de sânge la pacienții cu diabet zaharat;
- Sistemul nervos: taurina menține sănătatea sistemului nervos central și poate fi utilizată pentru a trata anxietatea, epilepsia și deficitul de atenție, însă este nevoie de mai multe studii pentru a confirma aceste efecte.
Protejează microbiomul și stimulează imunitatea
În plus, acest amioacid se pare că ajută organismul uman în anumite procese fiziologice, printre care nutriționistul menționează:
- Sistemul imunitar: taurina joacă un rol important în menținerea funcției celulelor imune și poate ajuta la scăderea inflamației, mai ales postoperator;
- Exerciții fizice: taurina este utilizată ca un supliment benefic sportivilor, prin efectele benefice asupra inimii și sistemului cardiovascular. De asemenea, poate preveni leziunile la nivel muscular și poate îmbunătăți performanțele fizice;
- Scăderea în greutate: de multe ori, taurina este prezentată ca un supliment pentru slăbit, acest lucru fiind confirmat de câteva studii.
Un studiu a demonstrat că taurina are un efect benefic asupra bacteriilor bune din intestine. Mai exact, atunci când organismul se confruntă cu o infecție digestivă moderată, ficatul și vezica biliară eliberează acizi biliari combinați cu taurină pentru a întări microbiomul și pentru a crește astfel rezistența în fața infecției.
Asigură sănătatea retinei
Retina este componenta organismului cea mai bogată în taurină. De altfel, în compoziția retinei taurina este amioacidul dominant. Stresul oxidativ este o cauză importantă a bolilor degenerative ale retinei, iar în acest caz, taurina ar putea fi un tratament eficient. În plus, la pacienții diabetici s-au descoperit niveluri reduse de taurină, ceea ce a condus la concluzia că deficitul de taurină poate fi una dintre cauzele importante ale retinopatiei diabetice.
Efecte secundare posibile
„Conform multor studii, taurina este foarte bine tolerată de organismul uman. Riscurile sunt legate mai mult de consumul băuturilor energizante îmbogățite cu taurină care conțin cantități mari de zahăr și cofeină.“
Dr. Alexandru Popa, medic specialist diabet, nutriție, boli metabolice
Zahărul din băuturile energizante contribuie la creșterea numărului de calorii, la posibila creștere în greutate și amplifică riscul de apariție a diabetului zaharat. Excesul de cofeină poate crește pulsul și tensiunea arterială, poate afecta somnul și poate duce la apariția anxietății.
De fapt, cea mai mare problemă o reprezintă faptul că băuturile energizante sunt consumate adeseori în combinație cu alcool. Efectele secundare sunt date, așadar, mai mult de excesul de alcool, de zahăr și de cafeină din băuturile energizante.
Reacții la persoanele cu anumite afecțiuni
Mituri despre ce înseamnă taurina și adevărul din spatele lor
Probabil, cel mai popular mit legat de taurină este că aceast aminoacid provine din spermatozoizii de taur. Specialistul în nutriție ne asigură că aceasta este doar o poveste, neavând nicio legătură cu realitatea. Însă denumirea acestui aminoacid contribuie la susținerea și promovarea mitului.
O altă concepție greșită este aceea că taurina ajută la o mai bună concentrarea. Chiar dacă are un efect benefic asupra sistemului nervos, efectul de creștere a concentrării nu a fost dovedit științific. Mai degrabă, cofeina prezentă în băuturile energizante poate avea un efect similar consumului de cafea, subliniază medicul.
„Nu în ultimul rând, taurina, și mai ales băuturile energizante, sunt prezentate ca fiind foarte importante pentru activitatea sportivă. Chiar dacă are beneficii pentru sistemul muscular și cardiovascular, aportul de taurină nu este obligatoriu, având în vedere că organismul îl poate produce. Băuturile energizante, bogate în zaharuri și cofeină, pot avea efecte negative asupra sănătății, chiar și în cazul sportivilor.“
Dr. Alexandru Popa, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice
Te invitam sa descoperi si alte articole interesante, pe Blogul Clinicii Smart nutrition!
De asemenea, te invitam sa faci parte din comunitatea Facebook Clinica Smart nutrition si Instagram Clinica Smart Nutrition si de asemenea,
sa ne urmaresti interviurile si prezentarile video pe canalul nostru de Youtube Clinica Smart Nutrition.
*articol preluat de pe smartliving.ro