Din ce motive se poate ajunge la deficit de vitamina D?
Vitamina D este singura vitamina „fabricata” de catre organismul nostru, la nivelul pielii, sub actiunea razelor solare. Ea poate fi adusa si din alimentatie, dar sursele cele mai bogate in vitamina D sunt pestii (hering, somon, sardine- al caror consum zilnic , 100 g de peste, ar acoperi doza recomandata) si, la noi in tara, nu exista un obicei din a fi consumati zilnic.
Cum ne putem da seama că organismul nostru duce lipsă de vitamina D? Ce semne pot însoți deficitul acesteia?
Cea mai la indemana metoda prin care sa ne dam seama ca avem un deficit de vitamina D este recoltarea ei din sange- analiza se cheama 25 OH vitamina D. Un studiu[1] pe care l-am realizat in Clinica Smart Nutrition arata ca 79% dintre pacientii care s-au prezentat in clinica prezentau deficite de vitamina D, fie carenta fie nicel insuficient. Durerile musculare care pot pot insoti deficitul de vitamina D sunt nespecifice (adica mai sunt intalnite si alte boli) si nu putem baza pe ele fara a face si o corelatie cu analizele. Sunt numeroase boli in care putem intalni un deficit de vitamina D- diabet zaharat, boli intestinale inflamatorii, depresie, sleroza multipla, artrita reumatoida, psoriazis, alergii, etc. Suplimentarea cu vitamian D acolo unde se dovedeste nivelul scazut pare sa imbunateasca simptomele sau riscul de dezvolta bolile respective [2]
Vorbiți-ne despre asocierea dintre deficitul de vitamina D și excesul ponderal? Duce deficitul de vitamina D la îngrășare sau invers? Detaliați mecanismele din spatele acestei relații.
Din studiile observationale avem date despre aceasta relatie invers proprotionale dintre nivelul vitaminei D si obezitate[3]. Studiile de tip interventional sau gentetice nu au reusit sa gaseasca o legatura de tip cauza- efect. Adica, deficitul de vitamina D nu duce la ingrasare si ce se poate spune acum este ca la persoanele care sufera de obezitate intalnim nivele scazute ale ei, fara a fi o relatie cauzala.
De câtă vitamina D este nevoie zilnic?
In functie de varsta doza zilnica recomandata este diferita: pana la un an, necesarul este de 400 UI/zi, apoi creste la 600 UI/zi, pentru ca dupa 70 ani, sa fie si mai mare, de 800 UI /zi- doze recomandate de Institute of Medicine, in 2010[4]
Prin ce modalități ne putem asigura necesarul de vitamina D?
Necesarul poate fi acoperit printr-o expunere adecvata la soare sau prin suplimentare.
În cât timp poate fi corectată o carență de vitamina D și ce factori pot influența acest proces?
Nivelurile scazute de vitamine D pot fi corectate cu o suplimentare corecta iar rezultatele se pot vedea in 6-12 saptamani. In cazul preparatelor cu vitamina D este important modul de administrare al lor, acestea avand nevoie de alimente care sa contina grasimi pentru o buna absorbtie.- cu alte cuvinte- se administreaza dupa ce se mananca. In cadrul studiului „Persoanele obeze au mai des carențe de vitamina D față de persoanele cu greutate normală, peste 60% dintre acestea având valorile mai mici față de nivelul optim” [5], pacientii care au repetat analiza de laborator 25 OH vitamina D au avut nivel imbunatatit in procent de 100% in urma suplimentarii.
Cât de des ar trebui să ne evaluăm nivelul de vitamina D pentru evita instalarea unor deficiențe?
Nu exista un consens in acest caz dar daca pacientul sufera de una dintre bolile care se asociaza cu niveluri mai mici, e bine sa evalueaza nivelul la aflarea diagnosticului si apoi, periodic (as spune eu anual) sau mai des pentru cei care primesc tratament de corectie.
Să vorbim și de reversul medaliei. Cât de multă vitamina D e prea mult? În ce condiții se poate ajunge la exces și care pot fi consecințele?
In general, intoxicatia cu vitamina D este definita ca nivel din sange mai mare de 100- 150 ng/ml. Nu exista pericolul intoxicatiei cu vitamina D in cazul expunerii prelungite la soare. Intoxicatia acuta apare in cazurile cu nivelului crescute al calciului atat in sange cat si in urina si se insoteste de simptome precum confuzie, aport crescut de apa (polidipsie), urinare frecventa (poliurie), anorexie, varsaturi si slabiciune musculara. Intoxicatia cronica duce la nefrocalcinoza (depozite de calciu in rinichi) , demineralizare osoasa (osteoporoza) si dureri4.
[1] STUDIU Clinica Smart Nutrition: Persoanele obeze au mai des carențe de vitamina D față de persoanele cu greutate normală, peste 60% dintre acestea având valorile mai mici față de nivelul optim
[2] P. Szodoray, B. N. (2008). The Complex Role of Vitamin D in Autoimmune Diseases. Scandinavian Journal of Immunology, 261-269.
[3] Bennour I, H. N. (2022, mai 13). Vitamin D and Obesity/Adiposity-A Brief Overview of Recent Studies. Nutrients., 2049.
[4] Szu-Wen Chang, H.-C. L. (2019, iunie). Vitamin D and health – The missing vitamin in humans. Pediatrics and Neonatology, 237-244.
[5] STUDIU Clinica Smart Nutrition: Persoanele obeze au mai des carențe de vitamina D față de persoanele cu greutate normală, peste 60% dintre acestea având valorile mai mici față de nivelul optim, https://clinicasmartnutrition.ro/studiu-clinica-smart-nutrition-persoanele-obeze-au-mai-des-carente-de-vitamina-d/
Te invitam sa descoperi si alte articole interesante, pe Blogul Clinicii Smart nutrition!
De asemenea, te invitam sa faci parte din comunitatea Facebook Clinica Smart nutrition si Instagram Clinica Smart Nutrition si de asemenea,
sa ne urmaresti interviurile si prezentarile video pe canalul nostru de Youtube Clinica Smart Nutrition.
*articol publicat pe slabsaugras.ro