*Acest material a apărut în revista Sănătatea de azi.
Dacă cineva are diabet 2 și i se recomandă tratament cu insulină, are vreo șansă de a scăpa de insulină la un moment dat, dacă urmează cu sfințenie regimul alimentar și face mișcare?
Pacienții cu diabet zaharat tip 2 pot renunța la insulină, total sau parțial, dacă respectă regimul alimentar și programul de mișcare, ținând cont de faptul că principalul mecanism al acestei boli este insulinorezistența cauzată de excesul ponderal.
Prin respectarea regimului alimentar se limitează cantitatea de carbohidrați și de calorii consumate, iar prin mișcare glucoza din sânge este absorbită mai ușor de către mușchi. Odată cu îmbunatățirea stilului de viață, ne așteptam la o scădere în greutate, toate aceste lucruri ducând la scăderea necesarului de insulină, posibil până la renunțare.
Nu toate persoanele cu diabet zaharat tip 2 pot renunța la insulina, este puțin probabil ca un pacient cu o vechime mare a bolii sau cu complicații cronice să întrerupă complet acest tratament. Însă, prin scăderea necesarului de insulină, scade riscul apariției efectelor adverse ale tratamentului, în special riscul de hipoglicemie.
Schimbarea tratamentului oricărei persoane cu diabet zaharat trebuie făcută doar în colaborare cu medicul curant. În ultimii ani au apărut noi clase de medicamente antidiabetice, cu multiple beneficii, atât pentru scăderea glicemiei, cât și pentru protecția cardiovasculară, care pot înlocui cu succes terapia cu insulină, mai ales dacă această schimbare este susținută de un regim alimentar și un plan de mișcare adecvate.