Ce sunt corpii cetonici, cum se formează şi care este legătura dintre aceste substanţe şi diabet? Ei bine, există trei corpi cetonici: acidul aceto-acetic, acidul beta hidroxibutiric şi acetona. Primii doi acizi se elimină din organism prin urină, în timp ce acetona se elimină prin respiraţie şi este cauza mirosului caracteristic din cetoacidoza diabetică.
Formarea corpilor cetonici se numeşte cetogeneză, în timp ce distrugerea lor poartă denumirea de cetoliză. Corpii cetonici sunt sintetizaţi la nivelul ficatului din acetil coenzima A, provenită, la rândul său, din oxidarea acizilor graşi. Acizii graşi sunt componenta obligatorie a tuturor tipurilor de grăsimi (trigliceride, colesterol). Excesul de calorii, de cele mai multe ori de origine glucidică, se depozitează sub formă de trigliceride, predominant în ţesutul adipos.
Rolul insulinei
Insulina stimulează enzima-cheie în sinteza trigliceridelor (lipogeneză) şi, totodată, pătrunderea glucozei în ţesuturi. Glucoza este cel mai important glucid din organism, iar rolul său principal este de a fi folosită ca energie pentru celule. În condiţii normale, producţia de corpi cetonici este redusă, la fel şi eliminarea lor. În condiţii de inaniţie însă, cetogeneza este intensă, iar corpii cetonici rezultaţi sunt folosiţi ca înlocuitor pentru glucoză.
Hipercetonemia şi cetonuria
În deficitul secreţiei de insulină (de exemplu, diabet zaharat) apar acizii graşi liberi, ca urmare a procesului de lipoliză accentuată şi, mai departe, acetil coenzima A, moleculă ce va fi transformată în corpi cetonici. Depăşirea nivelului normal de corpi cetonici în sânge se numeşte hipercetonemie. În cazul în care capacitatea organismului de a metaboliza corpii cetonici din sânge este depăşită, aceştia vor fi eliminaţi prin urină. Procesul se numeşte cetonurie.
Cetoacidoza diabetică
Creşterea nivelului de corpi cetonici în sânge, asociată cu o scădere a pH-ului sangvin şi cu valori ale glicemiei peste 250 mg/dl se numeşte cetoacidoză diabetică. Această complicaţie apare mai frecvent la pacienţii cu diabet zaharat tip 1, comparativ cu cei care au tipul 2. Întreruperea tratamentului cu insulină, infecţiile severe, accidentul vascular, infarctul miocardic, intervenţiile chirurgicale pot favoriza sau precipita apariţia cetoacizodei diabetice.
Complicaţii
Există trei stadii ale cetoacidozei: cetoza, precoma şi coma diabetică, ultimele două fiind situaţii ce pun viaţa în pericol. Însă, complicaţiile pot fi prevenite dacă pacientul îşi monitorizează valorile glicemice şi respectă regimul alimentar şi tratamentul medicamentos conform indicaţiilor primite de la medicul diabetolog.
Cum se depistează
Corpii cetonici pot fi depistaţi printr-o probă de sânge şi pot indica hipercetonemie (creşterea nivelului de corpi cetonici la nivel sangvin), iar prin urină se depistează cetonuria. Acasă, depistarea cetonemiei se poate face cu aparate asemănătoare celor folosite pentru monitorizare glicemică, însă utilizează teste (bandelete) diferite. Există şi teste rapide pentru depistarea corpilor cetonici din urină. În spital, depistarea lor se realizează şi prin recoltare de sânge venos.
Cum pot fi preveniţi
Cum spuneam, corpii cetonici apar în două situaţii: diabet zaharat necontrolat şi stare de inaniţie; a preveni aceste situaţii înseamnă şi prevenirea apariţiei corpilor cetonici. Adesea, depistarea lor în sumarul de urină poate fi rezultatul unui post prelungit. Dacă un pacient ştie că are diabet zaharat, iar analizele de sânge sau urină indică prezenţa corpilor cetonici, se recomandă consultul unui diabetolog, care să reevalueze schema de tratament şi regimul alimentar.
Acest articol a fost publicat în revista ”Farmacia ta”, ediția septembrie 2018, nr. 191.