Valeria Vrancea, studenta facultatea Global Nutrition and Health, VIA University College, in practica la Clinica Smart Nutrition
Întâlnim des la pacienți ideea că ‘nu mai consum carbohidrați, în special pâine, pentru că mă îngrașă’.
Să explicăm totuși cum stau lucrurile. Carbohidrații sunt o parte foarte importantă din alimentația noastră, recomandările fiind de 45-60% de carbohidrați din total caloric. Aceștia se impart în doua categorii: carbohidrați simpli și complecși. Este adevărat că cei simpli au mai puține beneficii, deoarece se găsesc în dulciuri, pâine albă, paste și orez alb, oferindu-ne în mare parte așa-numitele ‘calorii goale’, crescând brusc glicemia și oferind sațietate pe un timp scurt. Pe de altă parte, carbohidrații complecși găsiți în cereale integrale, paste și orez brun conțin mult mai multe vitamine, minerale și nu în ultimul rând fibre, care sunt foarte necesare organismului, oferind și sațietate de lungă durată. Consumul suficient de fibre are un rol benefic pentru sistemul digestiv și scade riscul multor boli metabolice.
Atâta timp cât sunt consumați în cantități recomandate, nu la ore târzii, în formă de carbohidrați complecși în special și persoana se încadrează în numarul de kcalorii necesare corpului, carbohidrații nu îngrașă.
De aceea, nu eliminați carbohidrații din regimul dumneavoastră, deoarece sunt un macronutrient esențial, dar încercați să alegeți sursele mai sănătoase pentru a primi cât mai multe beneficii.
Te invitam sa descoperi si alte articole interesante, pe Blogul Clinicii Smart nutrition!
De asemenea, te invitam sa faci parte din comunitatea Facebook Clinica Smart nutrition si Instagram Clinica Smart Nutrition si de asemenea,
sa ne urmaresti interviurile si prezentarile video pe canalul nostru de Youtube Clinica Smart Nutrition.