In ce masura ne putem baza pe dieta in situatiile in care suferi deja de o boala cronica ?
Dieta sau mai bine zis un stil de viață, un stil alimentar echilibrat este alături de medicație piatra de temelie, ca să zic așa, a tratamentului oricărei boli cronice. Noi învățăm încă din facultate, clar și în rezidențiat, atunci când externam un pacient și îi facem recomandările pe primul punct, la primul punct punem regim alimentar sau regim igieno dietetic sau nutriție nutriție terapeutică.
Ce afectiuni beneficiaza cel mai mult de ameliorare prin regim alimentar?
Cel mai bine se vede la alergii, acolo când reacția este foarte importantă la un aliment pe care îl mănâncă fie copilul, fie adultul si excluderea lui se însoțește de îmbunătățirea stării de sănătate. E un impact psihologic foarte, foarte mare.
Care sunt cele mai intalnite deficiente nutritionale care ne expun unui risc mai mare de imbolnavire?
Cele mai întâlnite boli metabolice sunt diabetul zaharat și dislipidemia sau problemele cu colesterolul crescut în sânge. În cazul diabetului zaharat, este foarte important ca omul să cunoască ce alimente îi pot afecta acele glicemii, ce alimente dau creșterea valorilor glicemiei și pe care el le poate evita, are voie să le evite sau trebuie să le includă în regimul lui alimentar? Cel mai des întâlnim anemia. Anemia este o boală frecventă, ea apare ca urmare a deficitului de fier. Și aici avem anemia prin deficit de fier, o foarte des întâlnită, dar poate să apară și prin deficit de vitamina B12 și cred că cele două deficite de fier și de vitamina B12 sunt cel mai des întâlnite în nutriție. Femeile, de exemplu, sunt mai predispuse la anemie datorită existenței ciclului menstrual și în funcție de cât de abundent este acesta, putem să avem nevoie de un aport de fier suplimentar, dar pe lângă aportul de fier din pastile, noi putem să avem grijă să consumăm carne care conține mai mult fier și în general alimente cu frunze verzi, spanac, salată verde, broccoli.
Care sunt cele mai recomandate timpuri de alimente in nutritia terapeutica ?
La baza recomandărilor în nutriția terapeutică stă de fapt evitarea alimentelor procesate. Noi nu recomandăm consumul de mezeluri, consumul de alimente cu zahăr adăugat și cu produse asemănătoare zahărului si aici mă refer la tot felul de siropuri sirop de agave, sirop de arțar, sirop de glucoză, sirop de fructoză, toate intră în categoria de zaharuri adăugate, ce găsim pe la cofetărie? bomboane, eclere, prăjituri sau ce facem în casă? pentru că dacă ne facem în casă o plăcintă cu mere, da vom avea un control pe ingrediente, adică vom ști ce făină folosim, vom ști ce mere punem și vom pune totuși fie unt, fie zahăr, ele tot intră în categoria de produse pe care le consumăm foarte rar sau să le să le evităm. E bine să gătim noi acasă, e bine să folosim cât mai puține ingrediente și chiar și aceasta este o regulă pe care o învață pacienții noștri atunci când își cumpără produsele ambulate, pe lista de ingrediente să urmărească trei lucruri să fie ingrediente cât mai puține pe acea listă 2 să fie ingrediente pe care să poată să le citească și să le cunoască în realitate, cum arată acele ingrediente și 3 să fie ingrediente pe care și ei le ar pune acasă dacă și ar prepara produsul respectiv.
Ce sfaturi nutritionale oferiti persoanelor care sufera de boli metabolice?
Oamenii trebuie să înțeleagă că multe boli cronice pot fi ameliorate sau pot fi controlate printr un regim alimentar corespunzător. Și aici mă gândesc și la hipertensiunea arterială, și la dislipidemia familială sau nu adică creșterea colesterolului din sânge la probleme endocrinologice de la sindrom de ovare polichistice până la endometrioză, la hiperuricemie sau gută si să nu uităm boala secolului, obezitatea, în care regimul alimentar este parte din tratamentul ei.
Am spus despre ce este bine să evite și care este baza recomandărilor unei nutriții terapeutice în bolile cornice, să vorbim un pic și despre ce este bine să consume si aici ne referim la asocieri de alimente, la ce trebuie să și pună în farfurie și să fie atent omul de fiecare dată când mănâncă. El e bine să aibă în farfurie legume și alături de legume, să aibă surse de proteine, adică aici ne referim la proteine slabe de genul piept, pulpă de pui, de curcan, mușchi de vită, mușchi de porc, ocazional pește, fructe de mare, oua ,lactate, brânzeturi semi degresate sau proteinele vegetale pe care le întâlnim în semințe, nuci, în fructe oleaginoase, în avocado, în măsline și în soia și pe lângă ziceam fructe, pe lângă legume și sursele de proteină, să aleagă și carbohidrați complecși și din pâine, paste, orez de tip integral sau cereale integrale sau mămăligă, griș, porumb, găluști, fructe, să nu uităm că sunt surse de carbohidrați, dar mai pot să aleagă și dintre cartofi, fasole boabe, linte, năut și mai nou introdusele quinoa, hrișcă și cuscus.
Te invitam sa descoperi si alte articole interesante, pe Blogul Clinicii Smart nutrition!
De asemenea, te invitam sa faci parte din comunitatea Facebook Clinica Smart nutrition si Instagram Clinica Smart Nutrition si de asemenea,
sa ne urmaresti interviurile si prezentarile video pe canalul nostru de Youtube Clinica Smart Nutrition.