Meniul de Crăciun este unul foarte bogat caloric cu o proporţie mare de grăsimi animale și cu puţine legume. Poate atinge ușor 3.500 la o singură masă, dacă iei în considerare că numai o felie de cozonac de casă poate depăşi 800 kcal. În aceste condiții este foarte important ce consumă copiii în această perioadă, și nu doar la mesele festive ci și în afara acestora. Citește despre mesele de sărbătoare pentru copii.
Masa de Crăciun a fost tema principală în discuția cu Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice, Doctor în medicină, acreditată de Federaţia Mondială a Obezităţii de la Clinica Smart Nutrition. Aceasta a oferit sfaturi pentru a organiza masa tradiţională de Crăciun pentru copii și a discutat despre obiceiurile culinare care deseori cauzează probleme de alimentaţie şi despre excesele pe care ai tendința să le faci în această perioadă.
Ce și cât ar trebui să mănânce copiii la masa de Crăciun?
Perioada sărbătorilor de iarnă este una plină cu preparate tradiționale. De obicei, poate include: cârnați, șorici, șuncă, sarmale, caltaboși, salată beouf, dar și cozonaci și alte dulciuri. O parte nu sunt, de obicei, preferate de către copii. În această categorie se pot include: șorici, șuncă sau salata beouf. Este în regulă să nu se insiste ca aceștia să guste. Îi poți lăsa să încerce când cresc și își doresc să facă acest lucru.
În ceea ce privește mesele mari în familie, ai câteva opțiuni, în funcție de preferințele copilului și familiei. Copiii pot mânca același meniu că restul familiei. Familia ar putea să aplice aceleași reguli pe care le așteaptă să fie respectate de către copii: să nu mănânce alimente cu foarte multă grăsime (de exemplu, maioneza inclusă în salata beuf poate fi făcută într-un strat mult mai subțire decât de obicei sau se poate încerca varianta light- iaurt cu muștar sau iaurt cu avocado) sau să evite consumul în exces de dulciuri.
Sarmalele se pot prepara din carne slabă de porc. Nu este nevoie să se adauge șorici /keizer /slănină în compoziție, pentru a le oferi o aromă mai plăcută. Gustul poate fi dat din condimente precum piper, foi de dafin, boia, chimen și folosirea de suc de roșii.
Care pot fi mesele de sărbătoare pentru copii
Pe lângă preparatele tradiționale făcute în casă, se pot include preparate speciale pentru copii. De exemplu, se pot servi sarmale în foi de viță din carne slabă de vită cu iaurt. Acestea pot fi o alternativă la sarmalele tradiționale când copilul nu dorește să le mănânce. I se poate oferi un aperitiv care îi place sau înghețată la desert, care este un desert mai ușor decât dulciurile tradiționale de Crăciun.
Altă opțiune, în cazul în care familia nu vrea să renunțe sau să modifice nimic din masa tradițională de Crăciun și copilul vrea să mănânce din toate preparatele, este să nu i interzică nimic la mesele în familie. Poți încerca doar să limitezi cantitățile și să îi atragi atenția asupra modului în care se simte.
În continuare, vei vedea că nu cele 2-3 mese în familie reprezintă cea mai mare problemă de alimentație în perioada sărbătorilor.
De ce te îngrași în perioada sărbătorilor?
O masă tradiţională de Crăciun, în care s-a gustat din toate alimentele, poate ajunge la 3500 kcal. Statistica arată că, mai ales în cazul persoanelor care au deja probleme de greutate, perioada sărbătorilor este responsabilă cu 51% din creșterea în greutate de pe parcursul unui an. Însă, acest fenomen este valabil doar în cazul Crăciunului, nu și al Paștelui.
Practica arată că diferența nu este dată de specificul diferit al alimentelor. Aceasta este influențată de numărul de zile libere și numărul meselor de sărbătoare. În multe case există o săptămână la care fiecare masă este un festin. Atunci mesele includ cantități mari de alimente, precum cozonac și ciocolată sau alte dulciuri între mese.
,,Dacă după masa mai bogată de pe 25 continuăm pe 26 decembrie cu un mic dejun cu lebăr, caltaboş, tobă, şuncă, brânză, ouă umplute şi eventual o felie de cozonac, urmat de un prânz cu sarmale – eventual 7-8 şi cornuleţe cu untură sau tort de ciocolată, iar la cină nu prea ne mai este foame şi atunci doar ciugulim ceva, respectiv o felie de cozonac, 1, 2… 10 bomboane sau câteva prăjituri de casă, sau din nou răcituri: şunculiţă cu ceapă, şorici, salată boeuf cu multă maioneză, suntem cu siguranţă pe un drum greşit. Şi dacă această abordare continuă şi pe 27, 28, 29 şi în restul zilelor de concediu atunci da, ne vom îngraşa cu siguranţă.” – Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice, Doctor în medicină, acreditată de Federaţia Mondială a Obezităţii de la Clinica Smart Nutrition
Păstrează rutina alimentară a copiilor
În aceste condiții, este foarte important ce consumă copiii în acesta perioadă în afara celor 2-3 mese de sărbătoare. Este important mesele de sărbătoare pentru copii să schimbe rutina alimentară a copiilor cât mai puțin. Se recomandă să-și păstreze numărul de mese și gustări și să se încerce includerea preparatelor tradiționale în rutina normală.
Se pot lua în considerare mai multe exemple. Se poate opta pentru cozonac la micul dejun când în zilele în care copilul mânca cereale cu zahăr sau gemuri, dulcețuri. Se poate alege o gustare când copilul lua o gustare cu brioșe sau napolitane. În cazul meselor, atât copilului cât și adultului i se recomandă să consume: legume, crude sau preparate, surse de glucide bune și proteine.
Nu uita! Cel mai eficient mod de a învață copiii obiceiuri sănătoase este să li se ofere un exemplu. Părinții care urmează un stil de viață sănătos își învață copiii să aibă un stil de viață la fel sănătos.
Te invitam sa descoperi si alte articole interesante, pe Blogul Clinicii Smart nutrition!
De asemenea, te invitam sa faci parte din comunitatea Facebook Clinica Smart nutrition si Instagram Clinica Smart Nutrition si de asemenea,
sa ne urmaresti interviurile si prezentarile video pe canalul nostru de Youtube Clinica Smart Nutrition.
*articol publicat pe www.medicool.ro
*poza preluata din articolul publicat pe www.medicool.ro