*Acest material a apărut în revista ABC Diabet.
Cât influențează moștenirea genetică riscul de diabet?
Diabet zaharat tip 1 – implicarea genetică:
Până în prezent nu a fost demonstrat nici un model simplu de transmitere ereditară a diabetului zaharat de tip 1 (transmitere autozomal recesivă sau dominantă, X linkată etc). Cert este că, pe lângă factorul genetic, este nevoie și de influența factorilor neereditari în apariția lui. Riscul de apariție al bolii în populația generală este de 0.4%, însă când vorbim de rudele de gradul întâi ale pacienților diabetici, tip 1, riscul crește la 6%.
Diabetul zaharat tip 2 și moștenirea genetică
Ca și în cazul diabetului de tip 1, apariția diabetului zaharat de tip 2 presupune interacțiunea dintre factorii genetici și factorii de mediu (iar aici vorbim de obezitate, sedentarism, stres, alimentație necorespunzătoare). Conform Conferențiar Dr. Cristian Guja (în „Tratat Roman de Boli Metabolice – Predispoziția genetică în diabetul zaharat de tip 2”) dacă unul dintre părinți este diabetic, frecvența bolii este de 39% și crește la 60% în cazurile în care ambii părinți suferă de această boală.
Dacă în ceea ce privește moștenirea genetică nu putem acționa, putem interveni asupra unor factori precum obezitate, sedentarism, alimentație astfel încât să controlăm cât mai mulți dintre factorii de mediu implicați în apariția diabetului zaharat. Adoptarea, în cadrul întregii familii a unui stil de viață sănătos, pe care copilul să îl preia și să îl urmeze și la vârstă adultă este important în prevenirea creșterii în greutate.