Am adunat intr-un singur loc cartile pe care le-am recomandat pacientilor nostri si despre care am povestit in postarile noastre de Facebook.
-
French Kids Eat Everything, Karen Le Billon
Am comandat pentru #bibliotecasmartnutrition o carte excelenta, care nu a fost tradusa din pacate in limba romana. Recomandam tuturor cititorilor de limba engleza “French kids eat everything”, scrisa de Karen Le Billon, autoare americana care isi creste copiii in Franta. Veti descoperi ca influenta americana in alimentatie ne duce pe toti si din pacate si pe copii catre obezitate. Iar recomandarile facute de autoare din regulile invatate in Franta sunt apropiate de multe dintre obiceiurile bune, traditionale ale romanilor.
-
Frantuzoaicele nu se ingrasa, Mireille Guiliano
Abia am adaugat cartea urmatoare in #bibliotecasmartnutrition ca a si plecat impreuna cu un pacient. Este vorba de “Frantuzoaicele nu se ingrasa” a lui Mireille Guiliano aparuta in anul 2008 la Editura RAO. Este o carte foarte reusita care surprinde o abordare normala a mancarii si a mancatului, care prezinta unele restrictii alimentare ca fiind firesti si altele disparand datorita unui stil de viata sanatos. V-o recomandam cu drag!
-
Gateste moldoveneste cu StelaPopescu
Recomandam urmatoarea carte cu nostalgie in suflet: “Gateste Moldoveneste cu Stela Popescu” aparuta la Editura Litera in anul 2013. O comoara plina de retete autentice romanesti, cartea este plina de “povesti gustoase” si surprinde indemnul doamnei Stela Popescu: “Nu fiti lingavi, dar nici nu va lacomiti!”. Noi va recomandam cu drag Ciorba de fasole pastai, reteta de la pagina 56.
-
10.000 Salads, Susanna Tee
Oricine spune ca salatele sunt plictisitoare se va razgandi dupa ce imprumuta din #bibliotecasmartnutrition cartea “10.000 Salads” scrisa de Susanna Tee si aparuta in anul 2015. Paginile cartii sunt ingenios impartite in 3, astfel incat cititorii isi pot crea 10.000 de combinatii din 3 grupe de alimente: condimente si dressinguri, proteine animale si legume/fructe.
-
Carte de bucate, ospitalitate si povesti minunate, Margaret Yardley Potter
Numele lui Elizabeth Gilbert, autoarea best seller-ului “mananca roaga-te iubeste” pe coperta unei carti de bucate ne-a surprins si am descoperit o savuroasa carte de scrisa de bunica autoarei, Margaret Yardely Potter si publicata pentru prima data in 1947. Cartea a fost republicata in anul 2012 si tradusa in limba romana in anul 2013 de Humanitas. Ne-a placut mult stilul cartii care, pe langa retete ofera si sfaturi de viata. “Aceasta este o carte de retete simple si de buna primire a musafirilor, lucruri pe care eu una le-am invatat de nevoie fiindca am inceput sa ma ocup de gospodarie pe la gloriosul inceput al anilor ’20 cand servitorii se gaseau din belsug si mancarea era ieftina. Cinele, chiar cele pentru patru persoane, erau intotdeauna ceremonioase; iar daca la cina participau, fara s-o si savureze intotdeauna, mai mult de sase comeseni, era normal sa te astepti la cele mai bune farfurii, cu bordura aurita, la servitoare cu bonete albe si la un fel cu peste. […] am invatat ca gazda care ofera o primire calduroasa din inima si o masa simpla si abundenta castiga in fata omului care, cum se spune, reinventeaza apa calda si mersul pe jos.”
-
Every Day Easy 30-Minute dinners
Lipsa timpului este unul dintre motivele principale pentru care pacientii nostri au dificultati in a urma o dieta sanatoasa si hranitoare. De aceea pot imprumuta de la noi cartea “Every Day Easy 30-Minute Dinners” aparuta in anul 2010 la Editura Dorling Kindersley.
-
Istoria gustului, Paul Freedman
“Istoria gustului”, coordonata de Paul Freedman a fost tradusa in limba romana de Editura Vellant. Cartea de aproape 400 de pagini, cu 238 de ilustratii prezinta o istorie a gustului, a bucatariei, a felului in care popoarele privesc mancarea din preistorie pana in zilele noastre.
O recomandam ca o lectura extrem de interesanta, caci “Gustul nu este rezervat doar unei aristocratii, unor curti din trecutul european, abbasid sau chinez, ori inovativului specialist gastronom al zilelor noastre. […] Si totusi, ideea ca sufletul unei societati este relevat de modul de pregatire a hranei a existat, de fapt, din cele mai vechi timpuri.”
-
ABC de nutritie, Mihaela Bilic
Conform OMS, 1 din 3 copii de 11 ani, este supraponderal sau obez. In Romania, unul din 4 copii de 8 ani are probleme de greutate (supraponderal sau obez) si unul din 10 sufera de obezitate. In aceste conditii, salutam orice efort de educare a copiilor in privinta alimentatiei si recomandam cu drag cartea scrisa de doamna doctor Mihaela Bilic, “ABC de nutritie” si aparuta la Editura Curtea Veche. Cartea este “un abecedar de nutritie pentru oameni mici si mari”.
-
Teorii stiintifice in 30 de secunde, Paul Parsons
Sectiunea despre Minte si corp ne-a facut sa achizitionam cartea “Teorii stiintifice in 30 de secunde – Cele mai provocatoare si mai captivante 50 de teorii stiintifice, fiecare explicata intr-o jumatate de minut”, Editor Paul Parsons, aparuta la Editura Litera in anul 2017. Conform definitiei din carte, “Un comportament (determinat) este complet controlat de un set de reguli deja existent. Instinctele pot fi descrise ca fiind comportamente determinate. Majoritatea comportamentelor umane nu sunt determinate, ci rezultate ale gandirii si ale cunoasterii”. Interventiile nutritionale pe care le facem la noi in clinica, in echipa formata din medic nutritionist si psihoterapeut nu modifica comportamente determinate, ci influenteaza mecanismele gandirii si ale cunoasterii.
Am parcurs cu interes si restul sectiunilor, despe cosmos, univers, evolutia umana sau cunoastere si recomandam cu drag aceasta carte pacientilor care vor sa o imprumute din #bibliotecasmartnutrition.
-
Am mancat. O fi pacat?, Mihaela Bilic
Am citit cartea calda, proaspta scoasa din tipografie si poate ca ne-au influentat aprecierea pentru doamna doctor, sau mirosul de hartie proaspat tiparita, dar noua ne-a mers la suflet si v-o recomandam cu drag. In #bibliotecasmartnutrition este doar la sala deocamdata, asteptam sa mai achizitionam cateva exemplare pentru a o imprumuta pacientilot cu buletin de cititor.
-
More Caviar and More Candy, Alice Martineau
Ne-am dorit mult sa avem in #bibliotecasmartnutrition cartea “More Caviar and More Candy” scrisa de Alice Martineau si aparuta la editura Cobden Sanderson in anul 1938. A sosit astazi de la un anticariat din Anglia si posesorii de Buletin de cititor Smart Nutrition o pot imprumuta pentru a se delecta cu retete si mai cu sfaturi delicioase pentru retete pentru vremea calda, retete pentru vremea rece, preparate cu savori de burghezie cum este sandvisul cu foie gras.
Noua ne plac mult cugetarile autoarei despre gastronomia interbelica. “In the last few years food fashions, if not food flavours, have greatly changed. Large parties where the principal entertainment was the dinner, have given way to brief but selected menus, either eaten in haste (alas) as a Passover preparatory to an evening at the play, the ballet, or the flicks. Or dinners are eimple because one has satyed late at a cocktail party, and those beguiling little rien de touts in the way of hors d’oeuvres have a devastating effect on one’s appetite. So must the hostess concentrate on short but original menus. A man’s menu perhaps, but one that the moders woman is well able to appreciate.”
-
Everyday Easy ONE-POT
Simplu, sanatos, practic – meniurile pacientilor nostri necesita multa creativitate. De aceea avem disponibila pentru imprumut in #bibliotecasmartnutrition cartea “Everyday Easy ONE-POT – hearty soups, quick stir-fries, simple casseroles” de la Editura DK
Spor la citit!