Somnul odihnitor face parte dintr-un stil de viata sanatos. O regula importanta pentru un somn odihnitor este sa lasam timp intre ultima masa si ora de somn, adica sa nu mancam chiar inainte de a ne culca. Stomacul are nevoie de timp pentru a digera alimentele si, de obicei, este suficienta o perioada de 2-3 ore pentru acest lucru. Daca insa avem obiceiul de a ne culca dupa ora 22, nu inseamna ca putem manca mai tarziu ci ar trebui sa ne culcam ceva mai devreme.
Sa nu uitam de „igiena somnului” care presupune o saltea, perne, asternuturi de pat confortabile dar si o camera de dormit cu zgomot putin, aparate electronice oprite (inclusiv tablete, telefonae, TV) perdele care sa asigure o scadere a luminozitatii, astfel incat organismul sa aiba toate conditiile de secretie a melatoninei (hormonul care induce somnul).
Alimentele consumate seara e bine sa fie cu grasimi mai putine, preparate printr-o metoda care nu foloseste mult ulei (prajit) sau unt, untura. Cu alte cuvinte seara evitam mancarurile prajite (chiftele, snitele, cartofi prajiti, etc), preparatele cu sosuri albe (unt , smantana, faina, ) precum paste carbonara sau cu 4 tipuri de branza, fast food-ul: hamburgeri, pizza, shaorma, etc. Exemple de cina: o portie de supa sau ciorba cu 1-2 felii de paine integrala, legume proaspete sub forma de salata cu branza telemea/proaspata cu putine grasimi, carne slaba la cuptor cu legume, branza cottage in combinatie cu un fruct proaspat sau nuci/alune/migdale.
Avand in vederea complexitatea dietei si a somnului, este insa important sa nu cautam un aliment „minune” sau un ingredient „minune” care sa induca somnul ci sa ne concentram pe imaginea de ansamblu: somn sanatos si obiceiuri alimentare.
Te invitam sa descoperi si alte articole interesante, pe Blogul Clinicii Smart nutrition!
De asemenea, te invitam sa faci parte din comunitatea Facebook Clinica Smart nutrition si Instagram Clinica Smart Nutrition si de asemenea,
sa ne urmaresti interviurile si prezentarile video pe canalul nostru de Youtube Clinica Smart Nutrition.